Fogaskerekű vasút Anno

„Sűrű fogú vaslajtorját képez” 150 éves a fogaskerekű vasút
2024.03.27 13:55

1874 nevezetes évszáma a fővárosi közösségi közlekedésnek, ugyanis ez év nyarán adták át a svábhegyi fogaskerekű vasutat, amely a második gépi hajt

Kép

vasúti járművek Anno

Gyorsvonati kocsik, amelyek megalapozták az IC-k sikertörténetét

A MÁV leginkább elterjedt és igen népszerű gyorsvonati kocsijai voltak azok a lengyel gyártású járművek, amelyekből 1978-79-ben összesen 293-at vásárolt a vasúttársaság.

Békéscsaba

Arad felé Anno

A békéscsabai vasútállomás története

A második magyar vasútvonal 1847-ben nyílt Pest és Szolnok között, ám a tervek szerint a végállomás Arad lett vo

Zielinski Szilárd

Évforduló Anno

A vasbeton atyja. 100 éve hunyt el Zielinski Szilárd

A jeles mérnök életútját a hazai építészet mérföldkövei szegélyezik. Ő tervezte a margitszigeti víztornyot, a pesti hengermalmot, de számos vasúti híd és alagút is a nevéhez köthető. A magyar mérnökök közül ő volt az első, aki doktori címet kapott.

Szolnok állomás

Ingavonatok Anno

Vasúti ingázás

Csörgő. Sok vasutas az M41 (418) sorozatú dízel-hidraulikus mozdonyra gondol. Talán azt már jóval kevesebben tudják, hogy nemcsak egy mozdonytípust, hanem egy vonatot is Csörgőnek kereszteltek el

Székesfehérvár vasútállomás

Székesfehérvár Anno

Kupola nélkül - Kultúra és képzőművészet a 70 éves székesfehérvári vasútállomáson

Klasszicista épületnek tűnik, de valójában a szocialista-realista építészet jellegzetes műve. De annyira mégsem, hiszen tervezője az ötvenes évek végégig sok munkát nem nagyon kapott.

Kiváló arányérzék és ízlés

Miskolc Anno

Így született a Miskolc-Gömöri pályaudvar

125 évvel ezelőtt kezdődött Miskolc kisebb pályaudvarának az építése. A Miskolc-Gömöri pályaudvar megépítését elsősorban a növekvő teherforgalom indokolta, de a magyar vasút történetének egyik legszebb épületet emelték.

Kisvárda állomás

Évforduló Anno

Kisvárda és Záhony között 150 éve jár a vasút

A MÁV-Volán-csoport egyik legfontosabb fővonalának, a 100-as vonalnak a Nyíregyháza-Kisvárda-Záhony szakaszát még az 1890-ben államosított Magyar Északkeleti Vasút építette.

A 324-es mozdony

Mozdony Anno

A 324-es: a mozdony, ami mindenre jó volt

A 324-es sorozatú mozdonyok nem váltak kultikussá, mint a 424-esek, és nem voltak annyira érdekesek sem, mint azok a gőzösök, amelyekből csak egy-egy példány készült. Ellenben megbízhatóak voltak, és strapabírók. Nem véletlen, hogy ez a legnagyobb darabszámban gyártott gőzmozdony a magyar vasút történetében.