Évforduló Anno

Kisvárda és Záhony között 150 éve jár a vasút
2023.04.03 15:27

A MÁV-Volán-csoport egyik legfontosabb fővonalának, a 100-as vonalnak a Nyíregyháza-Kisvárda-Záhony szakaszát még az 1890-ben államosított Magyar Északkeleti Vasút építette.

A 324-es mozdony

Mozdony Anno

A 324-es: a mozdony, ami mindenre jó volt

A 324-es sorozatú mozdonyok nem váltak kultikussá, mint a 424-esek, és nem voltak annyira érdekesek sem, mint azok a gőzösök, amelyekből csak egy-egy példány készült. Ellenben megbízhatóak voltak, és strapabírók. Nem véletlen, hogy ez a legnagyobb darabszámban gyártott gőzmozdony a magyar vasút történetében.

A múzeum

Dombóvár Anno

A dombóvári vasúttörténeti gyűjtemény

Nem tudjuk, hogy mi lett volna, ha a múlt század közepén, a dombóvári atombunker átadásakor nemcsak az építmény feleslegességét hangsúlyozták volna, de még azt is

fokep

állatkertzsiráfokNyugati pályaudvarvonatozó állatok Anno

A zsiráfok is vonattal érkeztek Budapestre?

A Fővárosi Állat- és Növénykert 1866-os megnyitása óta rengeteg állatnak adott otthont. Vajon hogyan érkeztek Budapestre a világ minden részéről származó élőlények?

A Budai Körvasút

körvasút Anno

130 éves a Budai Körvasút

Pár évvel ezelőtt került napirendre ismét a budapesti körvasút ügye, ezt azonban a főváros adottságai miatt nem valamiféle szabályos köralakzatnak kell elképzelni.

A Szegedi Vasúti Híd

Történelem Anno

„Roppant próbának tétetett ki"

A Szegedi Vasúti Híd szomorú története.

keleti

vasútóraóraátállításpontos idő Anno

Hány az óra Bakter úr?

Vajon hogyan hangolták össze az órákat az internet előtti időkben? Egyáltalán honnan tudhatták meg a pontos időt az emberek, ha a világon működő számtalan óra közül egy sem volt kapcsolatban a másikkal?

Jendrassik György

Történelem Anno

Jendrassik György, a dízelmotorok atyja

Nem lehet vita abban, hogy a Ganz egykori munkatársa a hazai vasúti járműgyártás legendája, aki pártfogójához, Kandó Kálmánhoz hasonlóan számos szabadalommal vette ki a részét a hazai vasúti közlekedés korszerűsítése terén.

borito_zene

vasútzeneművészetLGTkoncz zsuzsaUdvaros DorottyaCseh TamásPéterfy Bori Anno

A vasút megjelenítése a magyar könnyűzenében

Olvasóinkat ezúttal nem csupán olvasásra, hanem zenehallgatásra is szeretnénk ösztönözni. Benke Máté zenei ajánlója következik.