találkozó Jeles napok

Spanyol vasútmodellezők jártak a vasútgépészeti gyűjteményben
2022.10.03 10:50

Szeptember 4-9. között Budapesten tartotta 69. kongresszusát a MOROP, az az európai szövetség, amely egyesíti a vasút és a vasútmodellezők nemzeti szövetségeit.

Ünnep az állomáson

Szolnok Jeles napok

Szolnok vasútállomáson is megünnepelték a város napját

175 évvel ezelőtt, 1847. szeptember 1-én gördült végig az első vonat a Pest - Szolnok vasútvonalon. Szolnokon – a település gazdasági életének fellendülését eredményező esemény előtt tisztelegve – a város napja ehhez a dátumhoz igazodik immáron 22 éve. 

A hajtányozás

hajtánypálya Jeles napok

Felújított vasúti hajtányokat lehetett kipróbálni Bugacon

Több tucat érdeklődő próbálhatta ki augusztus 13-án a Kiskunsági Hajtánypályát, vagyis az egykori Kecskeméti Kisvasút vágányain kialakított, szabadidős elfoglaltságot.

Emléktábla

jubileum Jeles napok

150 éves a Zákány (Gyékényes) – Dombóvár vasútvonal

Augusztus 13-án, szombaton különleges eseménysorozat keretében ünnepelték meg a Zákány (Gyékényes) – Dombóvár vasútvonal létrejöttének 150 éves évfordulóját. A MÁV-START és a pécsi Pályavasúti Területi Igazgatóság a vasútvonal mentén található települések önkormányzataival együttműködve szervezték meg a kiváló programokat, melyek méltóak voltak a jeles eseményhez.

A rendezvény

vasutas nyugdíjasok Jeles napok

A vasút szeretete és tisztelete egy életre szóló érték!

A nyugdíjasok Vasutasnapi ünnepségén, - a program végén táncra perdülve is - több százan ünnepeltek Budapesten a Füstiben.

A tisztek

vállalatcsoport Jeles napok

230 tisztet avattak az idei Vasutasnapon

A 72. Vasutasnap egy új kezdet ünnepélyes megnyitójának is tekinthető, hiszen – a MÁV-Volán egybeolvadásának köszönhetően – a Tisztavatás és az elismerések átadásának hagyományos szertartásában is felfedezhettünk újdonságokat, hiszen idén először volánbuszos forgalmi tiszteket is felavathattak.

Az ünnepség

felújítás Jeles napok

A tiszaugi vasúti híd emléktáblája

Felújították az 1929-ben épült tiszaugi vasúti Tisza-híd emléktábláját. Az építményt a második világháborúban felrobbantották, majd a honvédség műszaki katonái 1945-1947 között újjáépítették, amire mostantól egy megújult emléktábla emlékeztet a lakiteleki oldalon.

Az esemény

táblaavatás Jeles napok

Emléktáblát avattak Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomáson

A Vasutas Természetjárók Szövetsége és a MÁV VSC Természetjáró Szakosztály szervezésében május 14-én Badacsonytördemic-Szigliget vasútállomáson is emléktáblát avattak.

Illusztráció

közlekedés Jeles napok

Türelem, tolerancia és kedvesség: május 11. a Közlekedési Kultúra Napja!

2010 márciusában az ENSZ közgyűlés több mint 90 ország – köztük Magyarország - kiemelt támogatásával elfogadta a „Cselekvések Évtizede a Közlekedésbiztonságért” (Decade of Action for Road Safety) 2011-2020 programot, mint az emberiség történelmének első világméretű közlekedésbiztonsági programját. A program világszerte 2011. május 11-én vette kezdetét a közlekedésbiztonsági kockázatok tudatosítása, a cselekvésre ösztönzés és az együttműködés fontosságának hangsúlyozása jegyében.