MÁV Archívum Munkatársaink

„A MÁV irataiban az egész történelmünk tükröződik”
2021.03.31 10:23

A 2001-ben alakult MÁV Archívum a magyar vasút működésének 175 éve alatt felhalmozott dokumentumait őrzi - megannyi érdekes titkot rejt. Kíváncsi történészektől kezdve terveket kutató mérnökökig mindenki megtalálja itt a számítását, aki régi korok vasúttal kapcsolatos irataiból szeretne tájékozódni.

Fortepan fotó

esélyegyenlőség Munkatársaink

Nők a vasúton

Ha visszatekintünk a vasúti ágazat 175 éves múltjára, akkor a vasút jellemzően férfiak által dominált szektor volt. Napjainkban azonban egyre nagyobb számban vannak női munkavállalóink, akik a legnehezebb munkakörökben is megállják a helyüket. Nőnap alkalmából következzen egy összefoglaló, hogyan is alakult a szebbik nem karrierje a MÁV-nál.

Nehéz György

gyűjtő Munkatársaink

"Semmire sem tudok nemet mondani"

Nehéz György kisgyermekkora óta a vonatok rajongója. Ennek köszönhető, hogy harminchét évesen már több mint ezerdarabos, értékes vasúti tárgyakból álló gyűjteményt mondhat magáénak, melyet szerte az országban bemutattak már vándorkiállításokon.

Lendvai György

interjú Munkatársaink

„A bölcsőtől a sírig zenélünk mindenkinek” Interjú Lendvai Györggyel

Kettős végzettsége – villamosmérnöki és hegedűtanár diplomával rendelkezik –szinte predesztinálta arra, hogy egy napon a MÁV Szimfonikus Zenekar igazgatója legyen. Munkásságát a vállalat Vasútért kitüntetéssel ismerte el decemberben. Interjúnkban a zenekar mindennapjairól, küldetéséről és saját, szerteágazó feladatairól mesél.

Bartha-Dobrai Brigitta

projekttámogatás Munkatársaink

„A MÁV-START számomra a kiszámíthatóságot és a stabilitást jelenti”

Bartha-Dobrai Brigitta lassan három éve dolgozik projekt titkárként a vasúttársaságnál. 2020 decemberében egész évi munkájáért vállalati elismerésben részesült. Már gyerekként magával ragadta a sínek világa, hiszen vasutas családban nevelkedett. Diploma után nem volt kérdés számára, hogy a MÁV-START munkatársa legyen. Karrierjéről, motivációjáról kérdeztük.

Az idei legjobbak

Pécs Területi Igazgatóság Munkatársaink

Kell egy csapat!

Szabó Csaba pécsi területi igazgató 2019-ben meghirdette a „Legjobb főüzemirányító” és a „Legjobb gyékényesi térfőnök” versenyt. Így indult útjára a pécsi „Best of” mozgalom. A kedvező tapasztalatok hatására 2020-ban kiterjesztették a vetélkedést a műszaki területekre is, havonta értékelve a legjobb irányítók, térfőnökök mellett a pályás, biztosítóberendezési és távközlési diszpécsereket. 

A kitüntetett véradók

Véradás Munkatársaink

Kitüntetett véradók

A december 4-i Vasutas Véradónapon a Szombathely Területi Igazgatóságon a Vöröskereszt négy kollégát részesített elismerésben. Azokat, akik hosszú évek óta minden egyes, az igazgatóság által szervezett véradási lehetőségen részt vettek.

1

Munkatársaink

„A fejlődési lehetőségek tárháza csak hab a tortán”

Valódi szakmai előrelépést és sikerélményeket ígérő pozíciók várnak a jelentkezőkre Magyarország egyik nagymúltú vállalatánál, a MÁV-nál. Molnár Imre toborzási szakértővel többek között a beilleszkedésről és a fejlődési lehetőségekről beszélgettünk.

Molnár József

költészet Munkatársaink

Szavakba foglalt óceán

Molnár József mozdonyvezető Vácott született, és ott is él. Első versei Ady hatására íródtak egy magyar órán. Később katona korában feleségének küldött leveleit egészítette ki versekkel. Azóta évek teltek el, alkotásai egyre kiforrottabbak, s egyre ismertebbek. Figyel, készül, inspirálódik, s közben mozdonyvezetőként dolgozik a MÁV-START-nál.