Munkajogi szakmai napot tartottak Szegeden

Jog Jeles napok

2023.01.26 08:08
szerző: Szépné Kónya Judit

A minket körülvevő világgal együtt a munkajogi szabályok is állandó változásban vannak. Ami viszont nem változik, hogy ezeket a szabályokat alkalmazni kell, és be kell tartani. Ennek szellemében elevenítettek fel a MÁV Jogi Főigazgatóságának munkatársai egy korábbi kezdeményezést, hogy a foglakoztatással összefüggő előírásokról területi, vidéki helyszíneken tartanak előadást, az ott dolgozó, a témakörben érintett kollégák részére. Január 18-án a szegedi Pályavasúti Területi Igazgatóság patinás épülete adott otthont a Munkajogi szakmai napnak.

A rendezvényt Mondi Miklós pályavasúti területi igazgató nyitotta meg. A köszöntőt, és a rövid, kölcsönös bemutatkozást követően Dr. Nemeskéri-Kutlán Endre jogi főigazgató, Dr. Hollósi Boglárka és Dr. Szabó-Zsoldos Nándor jogtanácsosok, valamint Dr. Király György kiemelt szakértő munkatársak tartottak előadást munkajogi témakörben, kiemelten kitérve azokra a kérdésekre is, melyek a szegedi régiót leginkább foglalkoztatják. A hallgatóság soraiban a terület munkáltatói jogkörgyakorló vezetői, humánpartnerei, valamint munkaidő beosztással foglalkozó munkatársak foglaltak helyet.    

Az előadók a szakmai nap során részletesen tájékoztatást adtak a Munka Törvénykönyve 2023. január 1-től életbe lépett változásairól, betekintést nyújtottak abba, hol tart ezeknek a módosításoknak a MÁV belső utasításrendszerébe történő beillesztése, és informáltak az alkalmazásukkal kapcsolatban, az elkövetkezendő időszakban várható feladatokról is. Példákon bemutatva ismertették a munkavégzési hely meghatározásával, a keresőképtelenség igazolásával, munkaköri alkalmatlansággal, munka- és pihenőidő beosztásával összefüggő szabályokat. Szó volt a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás lehetőségeiről, valamint a munkáltatói jogkörgyakorlás kihívásairól is.

Néhány nem szokványos munkaviszonymegszüntetésről, és ezekhez kapcsolódó bírói gyakorlatról is hallhattak érdekes történeteket a résztvevők. Az interaktív előadás során felmerült kérdésekre is kimerítő választ adtak az előadók. A szakmai nap végén a szegedi kollégák sok hasznos ismerettel, a Jogi Főigazgatóság munkatársai a területi sajátosságok tapasztalataival gazdagodtak.