Hatvan–Szolnok vasútvonal létrejöttének 150. évfordulóját ünnepeltük

Szolnok Jeles napok

2023.03.16 14:50
szerző: MÁV KIG

Hatvanban, Jászberényben és Szolnokon különvonattal, koszorúzással és rendezvényekkel ünnepeltük meg a Hatvan–Szolnok vasútvonal megépülésének kerek évfordulóját. Polgármesterek, vasúti vezetők, kicsik és nagyok egyaránt megemlékeztek a jeles napról, és még a heves szélvihar sem vette el a résztvevők jókedvét. Köszönjük a rendezvény lebonyolításában segítő kollégák közreműködését!

Az első vonat 150 évvel ezelőtt, 1873. március 10-én érkezett meg Hatvanból Szolnokra. Az évforduló alkalmából 2023. március 11-én, szombaton,  a MÁV Rail Tours égisze alatt nosztalgia különvonat közlekedett Budapest-Nyugati–Hatvan–Jászberény–Szolnok–Budapest-Nyugati viszonylatban, amelyet előre megváltott nosztalgiajeggyel vehettek igénybe a látogatók. A gőzvontatású ünnepi szerelvényt és utasait Hatvanban, Jászberényben és Szolnokon a helyi intézmények és a VOKE szervezésében ünnepi műsorral köszöntötték a szervezők, a helyszíneken beszédet mondott dr. Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató úr is.

Az eseményeken tiszteletüket tették a helyi polgármesterek és az illetékes országgyűlési képviselők, majd a Hatvan–Szolnok vasútvonal jubileuma alkalmából állított emléktábla koszorúzását követően – a gőzfelhős vonat továbbindulásáig – mindhárom vasútállomáson helyi programok biztosították a látogatók és vasútrajongók számára a tartalmas időtöltést. Dr. Pafféri Zoltán MÁV elnök-vezérigazgató Szolnokon a nap zárásaként megelégedettségének adott hangot, megköszönte a kollégák munkáját.

A szervezők szeptember 2-án a Pest–Szolnok vasútvonal megnyitásának 176. évfordulója tiszteletére majd újabb ünnepi rendezvényen folytatják a sikeres együttműködést, éltetve Jász-Nagykun-Szolnok vármegye városait és vonatjait.