Az Ukrán Vasutak kapta idén az Európai Vasúti Bajnok Díjat

Nemzetközi Jeles napok

2023.02.01 15:28
szerző: MÁV Nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

Január 31-én került sor az Európai Vasúti díj átadójára, amelyen a Vasúti bajnok díjat az Ukrán Vasutak vehette át. Az eseményt követően, február 1-jén került sor a CER Vezető Bizottság ülésére és Közgyűlésére. A rendezvényeken a MÁV delegációját dr. Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató vezette.

Az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) és az Európai Vasútipari Unió (UNIFE) által 2007-ben életre hívott Európai Vasúti Díj átadóján a politikai érdemekért járó Vasúti Bajnok Díjat és a technikai érdemeket elismerő Vasúti Úttörő Díjat adtak át. Az eseményre a pandémia óta először személyes formában került sor.

A Vasúti Bajnok Díj kitüntetettje idén az Ukrán Vasutak (UZ) lett, tekintettel a vállalat háború idején történő figyelemreméltó helytállására és a közlekedési szolgáltatások fenntartására. A Vasúti Úttörő Díjat Eglė Šimė, az LTG Cargo vezérigazgatója kapta a nők vasúti szerepvállalásának erősítéséért, aki mindemellett a cég történetének legnagyobb digitalizációs projektjét vitte véghez.

Február 1-jén került sor a CER Vezető Bizottság ülésére és Közgyűlésére. Az eseményeken a MÁV-ot dr. Pafféri Zoltán elnök-vezérigazgató és Kukoda Bernadette nemzetközi kapcsolatok igazgató képviselték. A résztvevők olyan aktuális témákat vitattak meg, mint a CER költségvetése és 2023-ra szóló üzleti terve, valamint megtárgyalták a növekvő energiaárak vasúti szektorra gyakorolt hatását és a kapcsolódó lobbitevékenységet. A Közgyűlésen ezenkívül elfogadtak több állásfoglalást is többek között a hidrogén vasútüzemben történő használatáról, a mozdonyvezetőkről szóló irányelv (TDD) felülvizsgálatáról és a multimodális digitális mobilitási szolgáltatásokról (MDMS). A CER beszámolt a vasúti jegyértékesítés 2030-as vízióját tartalmazó Jegyértékesítési ütemterv (Ticketing Roadmap) megvalósításának jelenlegi állásáról, amely a tagvasutak körében végzett felmérés eredményein alapul. Az ukrajnai helyzet kapcsán a CER ismertette, hogy a vasúttársaságok milyen segítséget nyújtanak jelenleg a menekülteknek, valamint kitért a vasút potenciális szerepére is az üzemanyag-import ellátási láncaiban.