A hosszú hétvégén számos izgalmas biciklis útvonalat lehet felfedezni vonattal

kerékpár Zöld

2021.08.19 10:56
szerző: MÁV KIG

Az idei első hét hónapban 470 ezernél is több kerékpáros utas választotta a vasutat túrája megközelítéséhez vagy a hazajutáshoz. Az augusztus 20-ai, ünnepi hosszú hétvégén az eddiginél is több utazásra számít a vasúttársaság, ezért országszerte minden kerékpárszállításra alkalmas kocsi közlekedni fog az igények minél zökkenőmentesebb kiszolgálása érdekében. A Balatonhoz és a Velencei-tóhoz közlekedő vonatok kerékpárszállítási kapacitásait szinte teljesen kihasználják az utasok az elővételi adatok alapján, ezért érdemes hazánk többi, kikapcsolódást, kalandot biztosító kerékpárútjait megcélozni a hosszú hétvégén.

A legnépszerűbb kerékpáros célpont a Balaton és a Velencei-tó térsége, azonban azon kívül is több olyan tájegységet érdemes felkeresni biciklivel, melyek legalább annyi élményt nyújthatnak, mint a legnagyobb tavunk környéke. Az ezekre a helyekre közlekedő viszonylatokon, a kerékpárszállító vasúti kocsik kisebb eséllyel válnak telítetté. A turisztikai célú kerékpárszállítási lehetőségekről a MÁV-START honlapján lehet tájékozódni bővebben: Kerékpárszállítás Magyarország turisztikai régióiba | MÁV-csoport (mavcsoport.hu)

Távolsági viszonylatok

Börzsöny, Dunakanyar

A Dunakanyar hazánk egyik legismertebb tája, a Duna-menti kerékpárút is népszerű célpont. A látnivalókat könnyedén el lehet érni vonattal. Jellemzően alacsonypadlós, klimatizált FLIRT és emeletes KISS motorvonatokkal a Nyugati pályaudvarról óránként induló, Vácon át Szobra közlekedő Z70-es zónázó vonatokkal érhetők el a Dunakanyar látványosságai. A vonatokon jellemzően 12 kerékpár szállítható.

  • Kétóránként Metropolitan nemzetközi EuroCity-vonatok is közlekednek, melyeken belföldön is lehet 12 kerékpárt szállítani – ezekre a vonatokra díjmentes kerékpárhelyjegyet is váltani kell, amivel garantált, hogy felfér a bicikli.
  • Csúcsidőben gyorsított vonatok is járnak G70-es jelzéssel, ezekre 5-12 kerékpár pakolható fel.

 

A Börzsöny belső területei is felfedezhetők a Váctól a hegység keleti peremén kanyargó, Diósjenőn és Drégelypalánkon át Balassagyarmatig vezető vicinális járataival. Itt S750-es jelzésű személyvonatok közlekednek, melyeken jellemzően 4-6 kerékpár szállítható a kocsik előterében. Hétvégén azonban nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is kapcsolódik egyes vonatokhoz, melyeken már 16 kétkerekű szállítható. A kerékpárszállító kocsi menetrendje elérhető a turisztikai kerékpárszállítási lehetőségeket bemutató oldalon: https://www.mavcsoport.hu/sites/default/files/styles/width_1260/public/upload/kerekpar-75_bdzx_forda_0604.jpg?itok=KMQKLMDm

Nógrádon a várromot lehet megcsodálni, Diósjenőtől pedig a Börzsönyt átszelő erdészeti úton lehet Kemencére kerekezni, ahol lehetőség van kisvasutazásra, majd az Ipoly-menti kerékpáros útvonalon továbbgurulni Szobig vagy Drégelypalánkig. Nagyoroszitól egy, az előbbivel párhuzamos másik völgyön is lehet tekerni, kis kitérővel pedig a „drégeli rom”-hoz is fel lehet kapaszkodni. Drégelypalánkon leszállva az Ipoly-völgyi útvonalon van lehetőség tekerni Szobig, az országhatár vonalát követve, megkerülve a Börzsönyt. Kitérőre van lehetőség a Csitári-kápolnához és forráshoz, vagy Nagybörzsönybe, ahol a Börzsönyt átszelő kisvasútak járataival is lehet utazni. Szobtól pedig vonattal lehet könnyen hazajutni.

Dunakanyar, Börzsöny

Tisza-tó

A Balaton mellett a Tisza-tó is egyre népszerűbb a kerékpárosok körében, a tó megközelítésében pedig számíthatnak a vasúttársaságra. Augusztus 29-ig naponta közlekedik a Keleti pályaudvarról Tiszafüredre a Tisza-tó expresszvonat, mellyel közvetlenül, átszállás nélkül érhetők el a tó legnépszerűbb területei. A vonat remek választás a kerékpárszállításra: hétvégén több kocsival közlekedik, így 57 kerékpár számára van hely a járaton. A vonat Budapestről 7:50-kor indul, visszafelé pedig 17:45-kor hagyja el Tiszafüredet. Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum és vízi sétány járható be, Tiszafüredre pedig a tavaly átadott, közönségszavazáson az ország legjobb kerékpárútjának választott szakaszon át lehet tekerni. Természetesen tókerülő túrára is lehet indulni innen.

Poroszló és Tiszafüred, valamint a Hortobágy Budapestről füzesabonyi átszállással is elérhető kétóránként. Ebben az esetben InterCity-járattal utazhatnak Füzesabonyig, melyen 8 kerékpár szállítható kerékpárhelyjeggyel. Füzesabonyban személyvonat csatlakozik az InterCityhez, melyen 16 kerékpárt lehet elhelyezni. A tó déli medencéje is megközelíthető vonattal: Kiskörére és Abádszalókra Budapestről kál-kápolnai átszállással juthatnak el: a Keletiből Egerbe közlekedő Agria InterRégió vonatokon 12, a Kál-Kápolnáról induló csatlakozó személyvonatokon 16 biciklit lehet szállítani.

Tisza-tó

Mátra, Bükk

A Keleti pályaudvar és Eger között óránként közlekedik az alacsonypadlós és légkondicionált FLIRT motorvonatokból kiállított Agria InterRégió vonat, melyen 12 kerékpár szállítható. Ezzel a vonattal lehet legkönnyebben elérni a Mátra és a Bükk hegységet, de a Tisza-tó déli medencéjét is:

  • Vámosgyörkön lehet átszállni Gyöngyös felé, a Mátra kapujába induló személyvonatra, melyen 5 kerékpár kényelmes szállítására van lehetőség. Gyöngyösről kerékpárút vezet Mátrafüredre, a sportosabbak pedig a hegység magasabb régióiba vezető, kerékpárosok számára kijelölt erdészeti utakon is tekerhetnek.
  • Ha valaki a hegyről legurulni szeret, de felkapaszkodni kevésbé, akkor válaszhatja a Volánbusz járatait is: Budapestről több viszonylaton lehetséges a kerékpárszállítás kiemelt mátrai célpontokhoz. Buszonként 3 kerékpár szállítható, amikről részletek a Volánbusz honlapján találhatók: Kerékpárszállítás - Menetrendek (volanbusz.hu)
  • Kál-Kápolnáról indul a vonat a Tisza-tó déli medencéje felé: Kisköre és Abádszalók 16 kerékpár szállítására alkalmas kocsiban utazva érhető el. Kiskörén megtekinthető a tiszai vízlépcső, Tisza-tó kerülő kerékpártúrára lehet indulni, de aki csak egy könnyedebb tekerésre vágyik, annak elég egy félkört megtennie, hiszen a tó északi felén, Poroszlón vagy Tiszafüreden is vonatra szállhat.
  • Egerből kerékpárút vezet a fürdőjéről híres Egerszalókra, de a Tisza-tó, Poroszló is elérhető innen kis forgalmú utakon kijelölt kerékpáros útvonalon. Ha valaki a Bükk hegység felé indulna, Felsőtárkányig szintén kerékpárúton gurulhat, ahonnan akár a Bükkfennsíkra is fel lehet kapaszkodni. 

Mátra

Budapestről kétóránként indulnak a Hernád-Zemplén InterCity-vonatok, melyeken 17 kerékpár szállítható kerékpárhelyjeggyel. A vonatról Mezőkövesden leszállva lehet felfedezni a Bükkalját: a gyógyfürdőjéről híres Bogácsot, a Suba-lyuki ősemberbarlangot és a cserépfalui, cserépvárlajai híres kaptárköveket, mindezt pedig a már részben elkészült Mezőkövesd és Bükkzsérc között vezető kerékpárúton lehet megtenni. A kitartóbbak Síkfőkúton át egészen Egerig tekerhetnek, ahonnan az Agria InterRégió vonattal utazhatnak haza.

Bükk

Zempléni-hegység

A Zempléni-hegység az ország egyik legszebb, de kevéssé ismert tájegysége, melyen keresztül számos remek kerékpártúra lehetséges. Legegyszerűbben és leggyorsabban a Budapestről kétóránként induló Hernád-Zemplén InterCity vonattal érhető el a tájegység, melyen 17 kerékpár szállítható kerékpárhelyjeggyel.

A vonat a zempléni tájon Szerencstől Sátoraljaújhelyig több helyen megáll, így számos lehetőség adódik a környék felfedezésére: Tokajhegyalján bort lehet kóstolni, Olaszliszka-Tolcsváról a hegység belseje felé lehet elindulni, és akár a regéci várba is el lehet jutni, Sárospatakon megcsodálható a Rákóczi-vár, Sátoraljaújhelyen pedig a kalandparkban lehet aktívan kikapcsolódni. Innen közelíthetők meg a Hegyköz települései is: az egykori Hegyközi Kisvasút vonalán ma kerékpárút vezet, ami nagyszerű lehetőség a tekerésre. Útba lehet ejteni Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumát, Füzérradványon a Károlyi-kastélyt, Pálházáról kisvonattal lehet utazni, Kőkapun át Rostallóra, de egészen a porcelángyáráról híres Hollóházáig vagy a részben újjáépített várával büszkélkedő Füzérig is el lehet tekerni.

Zemplén

Bakony

A Bakony Magyarország legnagyobb kiterjedésű hegysége, számos remek kerékpártúra-lehetőséggel. A megközelítésben segítenek a MÁV-START járatai. Budapestről a Déli pályaudvarról óránként Indulnak InterCity vonatok Veszprém felé: az egyik órában Göcsej InterCity néven Zalaegerszegre, a másik órában pedig Bakony InterCity néven Szombathelyre indulnak. Az IC-ken 8 kerékpár szállítható kerékpárhelyjegy váltásával. A vonatról Várpalotán, Veszprémben vagy épp Ajkán leszállva egyből két kerékre válthatunk, de Veszprémből tovább is utazhatunk: a műemléki védettségű, hegyvidéki vonalvezetésű Bakonyvasúton kétóránként közlekednek a vonatok, melyek csatlakoznak az InterCitykhez, fedélzetükön pedig 20 bicikli szállítható. Segítségükkel Zirc vagy Pannonhalma is elérhető. A Bakonyvasút északi végpontja Győr, így a hegység a vizek városából is kényelmesen elérhető. Veszprémből kiépített kerékpárúton érhető el a Balaton északi partja.

Bakony