„Mindig jó érzéssel tölt el, ha tudok a másik embernek segíteni”

interjú Munkatársaink

2023.02.03 09:56
szerző: Kozma Barbara

Vidám, mosolygós, kedves hölgy, aki mögött 35 év vasúti pályafutás áll. Juhász Tiborné, avagy Orsika, ügyfélszolgálati szakelőadó Miskolcon. Változatos életútjáról, szakmai és személyes tapasztalatairól beszélgettünk.

Hogyan kerültél a vasútra, hogy alakult ki a vasút szeretete benned?


Magamról azt tudom elmondani, hogy vasúti pályámat 1987 decemberében kezdtem Mezőzomboron. Ellentétben a legtöbb vasutassal, az én családomban semmi kötődés nem volt a sínek felé. Az egyik barátnőm, aki itt dolgozott, ő ajánlotta lehetőségként. Arra gondoltam akkor, hogy pár évig elleszek, aztán ebből lett a 35 év. Először természetesen a személypénztárosi vizsgát szereztem meg, aztán a többi szükséges vizsgát, az árufuvarozást, az árupénztár szakvizsgát. Hamar rájöttem, hogy nagyon érdekes ez a munka, mindig új kihívások elé állít, és nekem ez nagyon tetszett.

Harmincöt év jelentős idő az ember életében, a vasúton töltött időszakban. Szakmailag milyen kihívásokkal találkoztál ez idő alatt?


2000-ben, amikor második gyermekem születése után letelt a GYES, a mezőzombori állomásra mindenféle átszervezések miatt nem tudtak visszavenni, ekkor kerültem Miskolc-Tiszai állomásra belföldi személypénztárosnak. Ez ismét új feladatok elé állított. Pár évvel később a nemzetközi pénztári tanfolyam elvégzése után, nemzetközi személypénztáros lettem. Ha őszinte akarok lenni, ebben a beosztásban igazán otthon éreztem magam. Itt aztán megvoltak a kihívások nap mint nap. Amikor lehetőség nyílott arra, hogy pár hónapot Budapest Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárában dolgozzak, szívesen vállaltam. Ott nagyon sokat tanultam.

Miben fejlődtél a legtöbbet, amióta a MÁV-START-nál dolgozol?


Ebben a munkakörben a szakmai tudásunk mellett nagyon fontos az emberekhez való viszonyunk, a segítőkészségünk. Engem mindig jó érzéssel tölt el, ha tudtam a másik embernek segíteni, meg tudtunk oldani egy problémát, vagy csak az utat megmutatni a megoldás felé.

Mi a legnagyobb szakmai sikerélmény, amit eddig elértél?


2014-ben elvégeztem a Felsőfokú Személyszállítási tanfolyamot, a Tisztképzőt. Büszke vagyok arra, hogy két gyerek nevelése, a család és a munka mellett nagyon szép eredménnyel vizsgáztam. 2018-tól ügyfélszolgálati szakelőadó munkakörben dolgozom Miskolc Tiszai állomáson, és ha a létszámhelyzet úgy kívánja, a személypénztárban is helyettesítek.

Milyen előnyöket hozott számodra, hogy a vasúttársaságot választottad?


Vasutasnak lenni minden időben és most is egy állandó, biztos megélhetést jelent. Amikor 19 évesen elkezdtem ezt a pályát, nem is gondoltam, hogy ez lesz az én utam. Ezt az idő igazolta. Az díjmentes utazás nekem és a családnak, az évi egyszeri szabadjegy külföldi utazáshoz, a béren kívüli juttatások mind nagyon sokat segítettek az évek alatt.