„Ilyen még nem fordult elő velem a három évtized alatt”

interjú Munkatársaink

2023.11.29 14:59
szerző: Volánbusz Kommunikáció

A rendkívüliesemény-jelentések között jött 2023. augusztus 30-án a hír, hogy a győri autóbusz-állomás 19-es kocsiállásán lévő járműben megtámadta az autóbusz-vezetőt egy agresszívan viselkedő személy. A kiérkező mentősök volánbuszos kollégánkat fejsérüléssel szállították kórházba, a rendőrség három egységgel szállt ki a helyszínre, az elkövetőt őrizetbe is vették. Hogy pontosan mi történt, azt érintett munkatársunk ebben a videóban már megosztotta a széles nyilvánossággal. Nagy Sándorral most az utóhatásokról és a videó fogadtatásról beszélgettünk a „Ha megütöd, leülöd!” figyelemfelhívó kampány részeként.

Milyen visszajelzéseket kapott a videó megjelenése után?

Szinte mindegyik kollégám látta a videót, s mindenki egyetértett abban, hogy ilyen esetnek nem lett volna szabad megtörténnie. Alapvetően az volt az általános vélemény, jól tettem, hogy elmondtam a történetemet.

A felesége mit szólt a kisfilmhez?

Neki nem volt különösebb véleménye, de ha valaki, akkor ő igazán tudta az elmesélésemből, hogy mi történt valóban. A videó megjelenése után a fiam is felhívott telefonon, ő hamarabb látta a pár perces kisfilmet, mint én. A családom minden tagja hitetlenkedve fogadta az esetet, annál is inkább, mivel ilyen még nem fordult elő velem hosszú pályafutásom alatt.

Azt a kisfilmből tudjuk, hogy a fejsérüléséből szerencsére már meggyógyult. De mi lett az elkövető sorsa? Vajon a valóságban is működik a „Ha megütöd, leülöd!” figyelemfelhívó kampányunk szlogenje?

Pár hete kaptam egy értesítést, amelyből kiderült, hogy megindult ellene az eljárás. Azt nem tudom, hogy most hol tart az ügy kivizsgálása; azt viszont igen, hogy a bíróság is kereste már korábban az úriembert. Körözés folyt ellene, de nem vonult be a börtönbe, hanem inkább Győrben randalírozott helyette, állítólag több fiatalt is megvert. A rendőrök is azt mondták a helyszínen, hogy biztosan a kóterban fog kikötni.

Az előbb hosszú pályafutására hivatkozott. Mióta dolgozik a Volánbusznál?

1996-ban kerültem a társaság jogelődjéhez, előtte kilenc évig teherautó-sofőrként dolgoztam: kamionoztam, 4-5 évig külföldet jártam, de elég is volt belőle annyi. Rögtön autóbusz-vezetőnek jelentkeztem, amint sikeresem megszereztem a buszjogsit.

A közel három évtized alatt hány kilométert gyűjtött a kezébe, lábába?

Kétmillió kilométer fölött járok, de időközben volt két koccanásom, amivel lenulláztam a balesetmentesen megtett kilométereim számát.

Mi történt?

Egyszer nekitolattam valakinek, hat éve pedig egy személyautó vezetője tért át az én sávomba, miközben kikanyarodtam. Nem volt nagy koccanás, éppen csak behorpadt a kocsi bal hátsó sárvédője. De nem bocsátkoztam vitába az igazamért sem a szerencsétlen öregemberrel, sem a rendőrrel: békésen lezártuk az ügyet. Így viszont elszálltak az addig összegyűjtött kilométereim.

Tapasztalatai szerint mennyire változott meg az utasok összetétele és magatartása az elmúlt 27 év alatt?

Én csak Bábolnáról és a környező falvakból viszem az embereket Győrbe, majd vissza, velem nem variálnak az utasok. Aki most nekem esett az autóbuszon, valójában nem utas volt, nem utazni akart, hanem csak balhézni – valamilyen tudatmódosító szer hatása alatt állt. A buszon a rendes utasokkal nincs különösebb probléma.

 

Szakmai életrajz:

Nagy Sándor 1968-ban született. Autóbusz-vezetői pályafutását a Kisalföld Volánnál kezdte, de kitartott az ÉNYKK, azaz az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ évei alatt is. Azt tervezi és reméli, hogy 2029 októberében majd a Volánbusztól vonulhat nyugdíjba. Sándornak két felnőtt gyermeke, egy fia és egy lánya van – utóbbi már egy unokával is megajándékozta a családot.