Az őszi szünetben is sok izgalmas útvonalat ajánl a MÁV-START a kerékpárosoknak

túra programajánló program kerékpár Hírvonal

2021.10.25 11:02
szerző: MÁV START Kommunikáció

Idén eddig rekordszámú, 120 ezernél is több kerékpáros utas döntött úgy, hogy túrajegy felhasználásával, vasúttal közelíti meg a túrához tervezett útvonal kiindulópontját. Az október 25-én kezdődő őszi szünetben, illetve az azt megelőző ünnepi hétvégén, a jó időnek köszönhetően, továbbra is sok utazás várható. Erre a MÁV-START is készül számos kerékpárszállításra alkalmas kocsi közlekedtetésével. A legnépszerűbbek, vagyis a Balaton, a Velencei-tó és a Dunakanyar mellett négy különleges térség, a Tisza-tó, a Zemplén, a Bakony és a Bükk meglátogatását ajánlja a vasúttársaság. Ezek a helyszínek akár egynapos túra keretében elérhetők Budapestről is, és adottak kiépített, kijelölt kerékpáros útvonalak.

Tisza-tó

November 1-ig a hétvégeken továbbra is közlekedik a Tisza-tó expresszvonat, mely közvetlen eljutási lehetőséget biztosít Budapestről Gödöllőn, Füzesabonyon és Poroszlón át Tiszafüredre. A vonat nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsival közlekedik, amin 41 kerékpár szállítható. A vonat a Keleti pályaudvarról a hétvégi napokon 7:55-kor, Tiszafüredről pedig 17:45-kor indul.

Kál-Kápolna és Kisújszállás között helyi személyvonatokkal érhető el a Tisza-tó nyugati medencéje, Kisköre és Abádszalók. A vonatok többségében, nem rég átalakított BDZx – regionális kerékpárszállításra alkalmas – mellékkocsi is közlekedik, melyen 16 kerékpár kényelmes szállítására van lehetőség. A Füzesabony és Balmazújváros között közlekedő személyvonatokon 12-16 kerékpár szállítása lehetséges, így a Tisza-tó expressz mellett a személyvonatokat is választhatják az utasok Poroszló és Tiszafüred elérésére, de akár a Hortobágyig is utazhatnak. A vonal Balmazújváros és Debrecen közötti szakaszán pályaépítési munkák miatt vonatpótló autóbuszok közlekednek, ezen a szakaszon a kerékpárszállítás nem lehetséges. A debreceni kerékpáros utasok Karcagon át juthatnak el Tiszafüredre, illetve Kisújszálláson át Abádszalókra és Kiskörére.

A Tisza-tó térsége a közismert és kedvelt Tisza-tavi kerékpáros túrajeggyel érhető el. Ez az ország bármely területéről elindulva, a megtett távolságtól függetlenül minden nap egységesen 420 forintért vásárolható meg; a MÁV applikációt használva 10 százalékos engedménnyel.

Image
tsz

 

Zemplén

A Zemplén népszerű turisztikai térséggé vált a biciklisek körében, számos kerékpártúra-lehetőséggel. A Zemplén InterCity a budapesti Keleti pályaudvar és Sátoraljaújhely között kétóránként közlekedik, rajta 17 kerékpár szállítható. A Keleti pályaudvarról és a Nyugati pályaudvarról egyaránt kétóránként induló kör-IC-ken 8 bicikli szállítható – ezekkel a vonatokkal érhető el például Tokaj, ahonnan kerékpárút vezet Nyíregyházáig. A bicikli szállításához a kerékpárjegy mellett díjmentes kerékpárhelyjegyre van szükség.

A zempléni tájon Szerencstől Sátoraljaújhelyig számos túrázási lehetőség adódik: Tokaj-Hegyalján bort lehet kóstolni; Olaszliszka-Tolcsváról a hegység belseje felé lehet elindulni, és akár a regéci várba is el lehet jutni; Sárospatakon pedig megcsodálható a Rákóczi-vár. Az egykori Hegyközi kisvasút vonalán, Sárospatak–Sátoraljaújhely–Pálháza között ma kerékpárút vezet. Pálházáról kisvonattal lehet utazni Kőkapun át Rostallóra, de egészen a porcelángyáráról híres Hollóházáig vagy a részben újjáépített várával büszkélkedő Füzérig is el lehet tekerni, emellett útba lehet ejteni Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumát vagy Füzérradványon a Károlyi-kastélyt is.

Image
zmpln

 

Bakony

A Bakony Magyarország legnagyobb kiterjedésű hegysége, számos kerékpártúra-lehetőséggel. Budapestről a Déli pályaudvarról óránként indulnak InterCity vonatok Veszprém felé, ahonnan az egyik órában Göcsej InterCity néven Zalaegerszegre, a másik órában pedig Bakony InterCity néven Szombathelyre indulnak tovább. Az IC-ken 8 kerékpár szállítható, ehhez a kerékpárjegy mellett díjmentes kerékpárhelyjegyre van szükség. Veszprémből tovább utazásra is van lehetőség: a műemléki védettségű, hegyvidéki vonalvezetésű Bakonyvasúton kétóránként közlekednek vonatok, melyek csatlakoznak az InterCitykhez, fedélzetükön pedig 20 bicikli szállítható. Segítségükkel Zirc vagy Pannonhalma is elérhető. A Bakonyvasút északi végpontja Győr, így a hegység a vizek városából is kényelmesen megközelíthető. Veszprémből kiépített kerékpárúton érhető el a Balaton északi partja. A kényelmes utazáshoz hozzájárul az idei évben bevezetett Bakony napijegy, amellyel az adott napon korlátlanul lehet utazni a Győr-Veszprém vasútvonalon és a hozzákapcsolódó térséget összekötő autóbusz járatokon is.

Image
bkny

 

Bükk

A Keleti pályaudvar és Eger között óránként közlekedik az alacsonypadlós és légkondícionált FLIRT motorvonatokból kiállított Agria InterRégió vonat, melyen 12 kerékpár szállítható. Ezzel a vonattal lehet legkönnyebben elérni a Bükk déli kapuját, Egert. A történelmi városból a gyógyfürdőjéről ismert Egerszalók kerékpárúton érhető el, a Bükk felé indulva pedig egészen Felsőtárkányig lehet tekerni bicikliúton. Akár a régiók is összeköthetők két keréken, Egerből ugyanis kis forgalmú utakon kitáblázott kerékpáros útvonal vezet Mezőkövesden át a Tisza-tóhoz, Poroszlóra.

Mezőkövesdre a Keleti pályaudvarról kétóránként közlekedő Hernád-Zemplén InterCity-vonatokkal lehet eljutni. A Miskolcon át Hidasnémeti és Sátoraljaújhely felé közlekedő Hernád-Zemplén InterCityken 17 kerékpár szállítható. A vonaton a kerékpárjegy mellett díjmenetes kerékpárhelyjegyre is szükség van. A Bükkalját, a Matyóföld „fővárosát” Mezőkövesden leszállva lehet felfedezni.

A közelmúltban átadott Mezőkövesd és Bükkzsérc között vezető kerékpárútnak köszönhetően kerékpárral fedezhetjük fel többek közözött a gyógyfürdőjéről híres Bogácsot, a Hór-völgyben megbúvó Suba-lyuki ősemberbarlangot és a cserépfalui híres kaptárköveket.

A kitartóbbak Bogácstól Síkfőkúton át egészen Egerig tekerhetnek, ahonnan az Agria InterRégió vonattal utazhatnak haza.

Image
bkk