Olvasóterem Szeged állomáson

szeged vasútállomás kultúra kultúrváró Hírvonal

2020.09.17 11:20
szerző: Szentes Bíró Ferenc

Olvasóterem gazdagítja 2020. szeptember 15-től Szeged állomás kulturális kínálatát. A bensőséges megnyitó ünnepség keretében – egy területre gyűjtve a kultúrális értékeket – az olvasást, kiállítást és zenélési lehetőséget egybeolvasztva „Kultúr-váró”-t hoztak létre.

 

Egy ajándékba kapott zongora jelent meg 2019. november 29-én – nem kevés szervezőmunka, szervezés és egyeztetések után - a szegedi vasútállomás emeleti várócsarnokában, mely rövidesen ugyanolyan népszerű lett a várakozók és az átutazó utasok között, mint a szegedi székhelyű Vasúttörténeti Alapítvány kincseinek bemutatója az állomás északi szárnyának egyik üres – még gazdára váró – pavilonjában.

Az üzletágak helyi vezetése a kedvező tapasztalatok birtokában gondolt egy nagyot: olvasóteremmel kellene bővíteni a kínálatot. A gondolatot tett követett: szeptember 15-én délután két órakor ünnepség keretében nyitották meg Szeged állomás „Kultúr-váró”-ját. Szentes Bíró Ferenc moderátor egy amerikai népballada elszavalásával köszöntötte az egybegyűlteket, majd Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi Könyvtár igazgatója adott tájékoztatót a kezdeményezésről. A könyvtár egy kis könyvtárra való könyvet helyezett el az olvasóteremben, melyet szabadon olvashatnak a várakozó utasok, sőt el is vihetik magukkal útjukra. Természetesen cserélhetik és új könyvekkel is bővíthetik – a gyermek- és ifjúsági könyveket és krimiket is felvonultató - könyvállományt. Mondi Miklós a MÁV Zrt. pályavasúti területi igazgatója áttekintette az olvasóterem kialakításának fázisait, felsorolta a terem otthonossá tételét biztosító berendezési tárgyak beszerzésében segítséget nyújtó szakterületeket. Példás együttműködésről számolt be Huszár Zoltán területi igazgatóval. Ezután már csak a megállapodás aláírása maradt hátra, melyet „stílszerűen” a zongora fedelén ejtett meg Sikaláné Sánta Ildikó és Mondi Miklós, Püspöki Krisztina pályavasúti szakértő közreműködésével. A jeles eseményt Dr. Varjasi Gyula, a MÁV „Hazánk” énekkar karmesterének éneke zárta, aki Ránki György: Haragosi című, Weöres Sándor versére írt zeneművét adta elő Dr. Dombiné Kemény Erzsébet zongorakíséretével.