Szeptember 28-tól versenyképesebb és utasbarátabb kínálatot vezet be a MÁV-START és a Volánbusz

menetrend változás mávstart volán Hírvonal

2020.09.24 15:05
szerző: MÁV KIG

Nyáron megkezdődött a vasúti és közúti közösségi közlekedés menetrendi összehangolása, mely elsősorban a közép-dunántúli térséget érintette. Az intézkedésekkel kapcsolatos lakossági visszajelzések alapján a megrendelő minisztérium és a MÁV-csoport felülvizsgálta a korábbi menetrend-módosításokat, az érintett régiókban élők kedvezőbb kiszolgálása érdekében.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerint a jelentős árcsökkentő intézkedéseknek és a menetrendi kínálatbővítésnek köszönhetően egy sokkal vonzóbb szolgáltatási csomag szolgálja hétfőtől az érintett dunántúli térségekben közlekedőket. A vasút versenyképességének meghatározó tényezője az ár, a módosítások többféle eszközzel is olcsóbbá teszik a vonatozást az országrészben. A gyorsvonati pótjegyek eltörlése jelentősen bővíti a felár nélküli kínálatot a székesfehérvári utasok, a megyeszékhelyen átutazók számára. A kormány a nemzeti vasúttársasággal közösen azon dolgozik, hogy 2030-ra teljes körűen kiépüljön a korszerű és átjárható vasúti törzshálózat. Addig is további menetrendi és díjpolitikai intézkedésekkel növelik a környezetkímélő közlekedési mód vonzerejét.

Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hozzátette: ahhoz, hogy a vasút legyen a közösségi közlekedés gerince, össze kell hangolni a buszok és a vonatok menetrendjét, meg kell szüntetni a költséges és kihasználatlan párhuzamosságokat, meg kell teremteni az egységes forgalomirányítást és utastájékoztatást. Ez vezet majd el a végső célhoz, a tarifaközösséghez.

 

Változások a vasúti menetrendben szeptember 28-tól:

  • A Székesfehérvárt érintő valamennyi gyorsvonati pótjegy-köteles vonat, illetve vonatrész, valamint a 19804-es és 19807-es számú Keszthely–Szombathely, valamint a 8802-es és 8803-as számú Pécs–Tapolca közötti vonatok esetében eltörlik a gyorsvonati pótjegyet. A székesfehérvári utasok számára jelentősen bővül a felár váltása nélkül elérhető kínálat. A Székesfehérvártól távolabbra vagy távolabbról utazóknak pedig akár 475 forinttal is kevesebbe kerül majd a felár díja. A 65 éven felüliek és a 3-6 év közötti gyermekek így ingyen utazhatnak az érintett gyorsvonatokon.
  • A Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg, illetve Szombathely, valamint a Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa, illetve Keszthely közötti viszonylatokon közlekedő vonatok InterCity vonatrészei a jelenleginél olcsóbban, azaz pót- és helyjegy helyett egységesen mindig 300 forintba kerülő helyjeggyel vehetők igénybe. Ez az intézkedés akár 475 forintos megtakarítást is jelenthet Szombathely végállomásig.
  • A vasúttársaság a dunántúli térségben bevezeti a virtuális díjszámítást, ami azt jelenti, hogy Budapest meghatározott állomásai (Déli, Kelenföld, Keleti, Ferencváros pályaudvarok és Kőbánya-Kispest vasútállomás, Ferihegy megállóhely) Keszthely, illetve Nagykanizsa között mindkét irányban a jelenlegi, jellemzően a 200-240 km-es díjövezetbe tartozó menetdíjak helyett egy díjövezettel kevesebbet kell majd fizetni.
  • A Balaton déli partján a nyári időszakon kívül is óránkénti távolsági közlekedést biztosít a vasúttársaság reggel 6 óra 35 és este 19 óra 35 perc között, az egyik órában Nagykanizsára 2 óra 58 perces menetidővel, másik órában Keszthelyre 2 óra 29 perces menetidővel. A két város és Budapest között InterCity-k közlekednek a gyorsvonatok helyett.
  • Az intézkedéssel nem csupán Keszthely és Nagykanizsa elérése javul, hanem az év minden napján óránként közlekednek vonatok a Balaton déli partján fekvő települések és a főváros között. Budapest és Székesfehérvár között pedig egész nap félóránként fognak közlekedni az InterCity-k 38 perces menetidővel.
  • Budapest és Zalaegerszeg között 3 óra 1 perces menetidővel, illetve Szombathely között 3 óra 9 perces menetidővel – Székesfehérváron és Veszprémen át – továbbra is kétóránként, ütemesen közlekednek a Göcsej, illetve Bakony InterCity-k. Kényelmes és gyors eljutást biztosítanak a nyugat-dunántúli megyeszékhelyekre a korszerű, klímás, igényes IC+ kocsiknak köszönhetően, amelyekkel február óta rendszeresen utazhatnak a térségben. A vonatokon – a menetrendi meghirdetéstől függően – kerékpárokat is lehet szállítani, melyhez – az utazóközönség magasabb minőségű kiszolgálása érdekében – kötelező a kerékpárhelyjegy megváltása. Szombathelyre Győrön át is el lehet jutni a jövőben is.

Változások a Volánbusz menetrendjében szeptember 28-tól:

A dunántúli járatokat érintően

Budapest és Zalaegerszeg között öt, naponta közlekedő járatpárt állít vissza a busztársaság, melyek közül négy Hévíz, egy pedig Sármellék érintésével közlekedik. Az autóbuszok Zalaegerszegről Budapestre naponta 5:24, 8:49, 10:49, 13:24 és 16:49-kor, Budapestről 8:00, 10:00, 12:00, 14:00 és 18:00 órakor indulnak. A hétvégi időszakban pénteken, vasárnap és hétfőn további autóbuszok is közlekednek, és valamennyi járattal kevesebb mint 3 óra alatt elérhető lesz a zalai megyeszékhelyről a főváros.

Budapest és Nagykanizsa között négy, naponta közlekedő járatpárt állít vissza a társaság. Az autóbuszok Nagykanizsáról Budapestre naponta 5:40, 8:40, 14:40 és 16:40-kor, Budapestről Nagykanizsára 8:00, 10:30, 16:00 és 19:00 órakor indulnak, két járatpár Zalakaros érintésével, kettő pedig Budapest és Nagykanizsa között végig az autópályán közlekedik, így a főváros Nagykanizsáról akár kevesebb mint 2,5 óra alatt is elérhető lesz.

Az autóbuszjáratok többsége esetében a menetrendet úgy alakította ki a társaság, hogy az InterCity vonatok indulásai között egyenletes, a fővárosba utazók számára optimális indulási és érkezési időpontokat biztosítson. A Budapest és Zala megye között visszaálló autóbuszjáratok tekintetében a Volánbusz magas szolgáltatási színvonalat biztosító autóbuszokat közlekedtet majd, melyek többek között wifivel, USB és 230 V hálózati csatlakozóval is rendelkeznek, ezzel is biztosítva utasaink mobil eszközeinek töltési lehetőségét.

Budapest és Székesfehérvár között hat új járatpár indul, valamint újra közvetlen autóbuszjárat köti össze Tamásit Székesfehérvár érintésével a fővárossal. Ezen járatok esetében a Volánbusz úgy határozta meg a menetrendi időpontokat, hogy – az elővárosi kiszolgálási jelleghez igazodóan – minél kedvezőbben megfeleljen a Budapest irányában jelentkező hivatásforgalmi utazási igényeknek, igazodva a nappali műszakos kiszolgáláshoz és az irodai munkavégzéshez.

A társaság minden Budapest és Székesfehérvár között közlekedő járaton elfogadja a vasúti bérleteket, az autópályás járatok pedig kiegészítő jegy váltásával vehetők igénybe.

 

Az elővárosi és regionális járatok esetében

A Budapest–Tápiószecső–Tápiószentmárton/Tóalmás–Szentlőrinckáta vonalon a Volánbusz az alábbiak szerint módosítja, illetve bővíti kínálatát:

– a jelenleg Budapest, Népliget végállomással közlekedő járatok ismét Budapest, Stadion autóbusz-pályaudvar végállomásra érkeznek, illetve onnan indulnak,

– a reggeli időszakban további három, a délutáni és esti időszakban négy új járat indul.

A menetrend-módosítással egyidejűleg a busztársaság – érvényességük lejártáig – elfogadja az alábbi bérleteket az ismételten Stadion, autóbusz-pályaudvar végállomással közlekedő járatokon:

– a Népligetig megváltott normál és Budapest-bérletet kiegészítő bérleteket,

– a jelenleg a 31-es úton közlekedő autóbusz-járatok igénybevételére tápiószecsői átszállással jogosító bérleteket.

A Budapest és Kisbér közötti közvetlen autóbuszos kapcsolat újbóli megteremtése érdekében a Volánbusz egy munkanapokon közlekedő járatpárt állít vissza, amely Kisbérről reggel 4:55-kor, Budapest, Népliget autóbusz-pályaudvarról délután 17:35-kor indul.  Emellett vasárnap késő délután új gyorsjárat is indul Kisbérről 18:25-kor. Az autóbuszjárat 2 óra alatt éri el a térségből a fővárost, biztosítva a diákok gyors és kényelmes eljutását Budapestre.

A reggeli és délutáni időszakban kettő 770-es Kisbér – Oroszlány – Tatabánya – Zsámbék – Budapest útvonalon közlekedő járat útvonala meghosszabbodik az Őrmezői pályaudvartól a Déli pályaudvarig.

A fenti módosításokhoz kapcsolódóan a társaság többek között a 1190-es számú, Budapest–Balatonfüred–Balatonalmádi–Keszthely–Zalaegerszeg vonal, a 1212-es számú, Budapest–Veszprém–Keszthely–Hévíz vonal és a 6216-es számú, Zalaegerszeg–Hévíz–Keszthely vonal esetében is bevezet kisebb mértékű változásokat.