Nyári lecsó

Nyár Recept Életmód

2020.05.29 14:29
szerző: Hum Krisztina

Gasztroemlékeink között élénken élnek azok, amelyek a Balaton-parthoz köthetők. Vagy a helyi éttermek egyikében elfogyasztott étel – hiszen a helyi kulináris finomságokat meg kell kóstolnunk – vagy egy jó és hangulatos bográcsozás emléke tűnik fel. 

Ha klasszikus Balaton-parti ételek után kutatunk, az egyik biztosan az igazi és hamisíthatatlan Jókai-bableves lesz. Jókai Mór egyszer éppen Balatonfüreden kívánta meg és kérte a szakácstól a maga ízlése szerint elkészített ételt, amit felesége, Laborfalvi Róza is sokszor készített számára. Ennek a malackörömmel és paprikás rántással készült levesnek azután a névadója is lett. De ha már levesféle, akkor a balatoni halászlével kellett volna a sort indítanunk. Sokan sokféleképpen készítik ezt az egytálételt, mindenki a maga receptjére esküszik. Egy valamiben azonban megegyeznek a legtutibb halászlérecept-ismerők is: a jó minőségű pirospaprika és a vöröshagyma elmaradhatatlan. Ha már halak, akkor a balatoni rántott ponty és a sült süllő is olyan étel, amit egyszer biztosan megkóstolunk a vízpart közelében. A különböző gulyások és paprikások is elmaradhatatlan fogásai a klasszikus balatoni ízvilágnak.  

És ami a fenti felsorolásból kimaradt, az egy igazi nyári étel, amit ehetünk a Balaton-parton bográcsból vagy bárhol máshol elkészítve: ez pedig a lecsó. Ennek az ételnek a dicséretéről sokan zengtek már egész ódákat. Ez az az étel, amit mindenki el tud készíteni, és amit mindenki a legjobban tud elkészíteni. Van, aki tojásosan, más rizzsel készíti, a virslis, kolbászos, tarhonyás, sőt cukkinis csodákról nem is beszélve. Ezért, itt és most kerülendő a versengést, a legáltalánosabb receptet közöljük. „Lecsó” néven szereplő ételleírás, amely szakácskönyvben megjelent, az 1930-as évek elejéig nem található. A legtöbb recept szerint a legáltalánosabb módon elkészített lecsó egy rész vöröshagymát, két rész érett paradicsomot és négy rész zöldpaprikát tartalmaz. Mi most egy klasszikus receptet közlünk.

 

Ha Önnek van ennél egy sokkal jobb receptje, feltétlenül ossza meg velünk az ujsag@mav.hu címen. Jó étvágyat kívánunk ehhez a remek nyári ételhez!

 

Hozzávalók 4 főre

4 evőkanál olaj vagy 1 evőkanál zsír, 4 nagy fej hagyma, 
2 kiló lecsópaprika, 1 kiló paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika, só. két gerezd fokhagymát és borsot is tehetünk hozzá ízlésünk szerint.

 

Elkészítése

A hagymát és a zöldpaprikát szeleteljük közepesen vastag szeletekre, a paradicsomot kockázzuk 3-4 centis darabokra. Hevítsük fel a zsiradékot és fonnyasszuk meg rajta a hagymát. A tűzről lehúzva szórjuk meg a pirospaprikával. Keverjük bele a paprikaszeleteket és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, ha szeretjük, karikázzunk bele kolbászt vagy virslit. Fedjük le a lábost, és alacsony lángon 15 perc alatt főzzük készre. Jó kenyér, egy pohár bor vagy sör elengedhetetlen mellé.