Friss zöldségekből salátát!

saláta Egészség Életmód

2020.05.07 07:09
szerző: Hum Krisztina

A piros retek és a friss zöldhagyma biztosan az első olyan tavaszi zöldségünk, amelyet a legtöbbünk szívesen fogyaszt.

 

Retek

A retek nagyszerű C-vitamin-forrás. Elősegíti a vese egészséges működését, nagyon jó az emésztésre, remek gyulladáscsökkentő és antioxidáns. Támogatja a zsírok lebontását, a népi gyógyászat szerint pedig vírusölő, gyulladásgátló hatása is van. Ezenkívül a retekben rost is van bőven, ami segíti az emésztést, és ahhoz is hozzájárul, hogy fogyasztása után tovább érezzük magunkat jóllakottnak. A retekmagokhoz kiskert sem szükséges, hiszen a csíráztatásra alkalmas magokból finom és egészséges retekcsírákat nevelhetünk, akár egy befőttesüvegben is. Akiknek pedig van hová elvetni a retekmagokat: viszonylag igénytelen növényről van szó, amivel kezdő kertészek is sikert arathatnak. 

 

Hagymafélék

A hagymafélék – a tavaszi zöldhagyma, a fokhagyma, a póréhagyma és mind a többi – C-vitamint és olyan ásványi anyagokat tartalmaznak, mint például a kálium, a mangán, a szelén és a jód. A hagymafélék jó szolgálatot tesznek az emberi szervezet számára, hiszen csökkentik a vérnyomást, a koleszterinszintet, gátolják a daganatképződést és 
növelik a szervezet ellenálló képességét. A hagymafélék kéntartalmú vegyületeket tartalmaznak, amelyeknek csíraölő hatásuk van. Jelentős az ásványisó-tartalmuk, és fontos szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is. Az újhagyma nem más, mint a vöröshagyma fiatal példánya, aminek a föld alatti része még nem fejlődött ki teljesen. Az apró fehér hagymafejet és a zöld szárat legszívesebben vajas kenyérhez, zsíros kenyérhez fogyasztjuk.

 

Image

 

A két zöldség társítása is kitűnő ötlet!

 Készítsünk egy finom tavaszi salátát hónapos retekből és újhagymából! A recept rendkívül egyszerű. Két csokor piros retket és 1 csomag újhagymát tisztítsunk meg és aprítsuk bele egy mélyebb tálba. Öntözzük meg pici napraforgó- vagy olívaolajjal, enyhén sózzuk, facsarjunk rá citromlevet ízlés szerint, és forgassuk jól át a tál tartalmát. Ez már így önmagában is nagyon finom. De ha a tetejére még rámorzsolunk 10 deka feta sajtot, fejedelmi salátánk lesz. A feta sajt sós, ezért csak finoman sózzuk a zöldségeket. Ízlésünk szerint tehetünk még hozzá más zöldfélét is, paradicsomot vagy levélzöldségeket, semmi sem fogja elrontani ezt a finom és egészséges salátát. 

Jó étvágyat és jó egészséget kívánunk!