Együtt könnyebb

Család Egészség Életmód

2020.05.07 07:17
szerző: MÁV Zrt. Szervezetfejlesztés csapata

Régóta ismert, hogy az egyéni sikerek sok értékes példával szolgálnak, de több ember közös akaratából, ötletéből is nagyszerű dolgok születhetnek és közösen élvezhetik a siker eredményét. A szervezettség, a közös egyeztetések és egymás kisegítése nagyon sok pozitív energiát képes közvetíteni. 

A jelenlegi helyzetben is előfordulhat, hogy egyénileg túlvállaljuk magunkat az otthoni munkavégzéssel vagy a munka és magánélet közötti ingázásban. Sokat segít, ha biztosan támaszkodhatunk partnerünkre, családunkra és barátainkra. 

A családi élet a mostani helyzetben is szinte az első perctől kezdve megváltozott, mindenkit új kihívások elé állított. Sok kérdést felvethetett mindannyiunkban: hogyan lehet úgy dolgozni, hogy közben a gyerekkel is foglalkozzunk? Hogy oldjuk meg a tanulást a nagyokkal és mivel kössük le a kicsiket? Hogyan lehet egyszerre a gyerekkel foglalkozni, dolgozni, ebédet készíteni vagy boltba rohangálni? 

A közös munkáknak, feladatoknak és a segítségnyújtásnak megvan az a pozitív hatása, hogy jó mintákat közvetíthet mind a felnőttek, mind a gyerekek felé. A családi élet egyébként normális körülmények között sem mindig zökkenőmentes, ha most lehetőségnek éljük meg az újraszerveződést, akkor később úgy tekinthetünk vissza, hogy milyen sokat tanultunk egymástól és a helyzet adta kihívásokból.

 

Image


Családi kupaktanács 
A családi kupaktanács jó színtere a visszajelzéseknek és a megoldások közös megtalálásának. Itt mindenkinek lehetősége van megosztani nehézségeit, kéréseit és vágyait. Ezek a beszélgetések segítenek az együtt gondolkodásban, az együttműködésben és a felelősségtudat kialakításában, hiszen mindannyiunk célja (vágya) a probléma megoldása, a családi működés helyreállítása. A családi kupaktanács számos probléma megoldásában segíthet. Alkalmazhatjuk kialakult konfliktusok kezelésében, házimunka beosztásánál, közös szórakozás megtervezésében, tanulás megszervezésében, otthoni pozitív légkör kialakításában vagy szabadidő kialakításában. 

 

Mindez hogyan is néz ki?
Alakítsatok ki egy helyet a kupaktanács számára, találjatok egy kedves, kényelmes helyet. Válasszátok ki a mindenki számára megfelelő időt. Ez lehet egy esti óra, amikor már a napi teendőkkel végeztünk, és lehet az étkezőasztal, hogy mindenki látható, hallgató legyen. 

Jelöljetek ki egy „szóvivőt”, aki vezeti a beszélgetést. 
A szóvívó lehet a családon belül bárki, a gyerekek is szuperül megoldják a feladatot. Továbbá szükséges egy titkár, aki papírra veti a közösen meghozott döntéseket, akcióterveket.

Válasszatok a beszélgetéshez egy „beszélő tárgy”-at, ami lehet egy labda, plüss, homokóra stb., amit körbeadunk, és mindig csak az beszélhet, aki ezt a kezében tartja, így szép sorban mindenki elmondhatja véleményét, gondolatait. Ezzel a kis „játékkal” remekül gyakorolhatjuk egymás meghallgatását és az önfegyelmet is.

 

Gyűjtsétek a fontos témákat egy központi helyen (pl. hűtőszekrény, üzenőfal). Az első kupaktanácson mondjuk el, miért jók ezek a megbeszélések és hogyan fognak működni. Mindenkinek fontos, milyen új módszert vezetünk be.  

 

Kezdjétek pozitív visszajelzésekkel, melyben minden családtag kap elismerést (megdicsérjük egymást valamiért). Ez nemcsak a gyerekeknek fontos, hanem nekünk felnőtteknek is, hisz a rohanó mindennapokban sokszor elmegyünk úgy egymás mellett, hogy egy jó szót sem szólunk a másikhoz, természetesnek vesszük munkáját, tetteit.

Bátorítsuk egymást a probléma vagy nehézség elmondásában. A probléma kimondása, megosztása nemcsak a feszültséget csökkenti, de nagyban segíti a közös gondolkozást, az érzelmi ráhangolódást. A szóvivő kérdésekkel segítse a résztvevőket! 

A probléma megbeszélésénél koncentráljunk a megoldásra! A cél egymás segítése a megoldás megtalálásában. 
A gyerekek nagyon kreatívak tudnak lenni, de ha nem szoktak hozzá, hogy bevonják őket a problémamegoldásba, akkor időre lesz szükségük, mire megtanulják ezt. Egy szabályrendszer kialakításánál például feltehetjük a kérdést: „Milyen szabályokat kell betartani, hogy mindnyájan jól érezzük magunkat itthon, és a feladatainkat is el tudjuk végezni?”

Gyűjtsük össze a javaslatokat, a szóvivő szorgalmazza, hogy minél több javaslat kerüljön összeírásra. Szavazhatunk is, mely megoldások a legjobbak vagy legkönnyebben megvalósíthatóak. A közösen meghozott döntést, szabályt vagy javaslatot mindenki számára érthető módon tegyük elérhető helyre. Alá is írhatjuk ezt a „szerződésünket”, ezzel is erősítve a felelősségvállalást.

 

A következő közös beszélgetésen kérdezzünk rá: hogyan sikerült például az új szabályokat betartani, mi volt jó benne, és mi nehéz, milyen élményei voltak ezzel kapcsolatban. A gyerekek motivációját fenntartva jutalmakat is becsempészhetünk a „játékba”. Kreatív szülők készíthetnek egy olyan pályát, amelyen matricákat gyűjtve el lehet jutni a célig, ahol egy meglepetés várja a célba érőket (itt nem nagy ajándékokra kell gondolni). De lehet jóságlisztet gyűjteni, amikor az előre megbeszélt szabályok betartásáért egy kanál lisztet teszünk az erre a célra kijelölt befőttesüvegbe, majd a következő családi gyűlésre sütünk belőle süteményt.


Ha az első próbálkozás még nehezen megy, ne essünk kétségbe! Ez egy új működési forma lehet a család életében, amit tanulni kell szülőként és gyerekként egyaránt. A közös megoldáskeresés lehetőséget ad számunkra, hogy bátrabban elmondhassuk a véleményünket egymásnak, mindenkire elég időt szánjunk, ügyesebben  kérdezzünk és  pozitív változásokat kezdeményezzünk. De ami a legfontosabb, hogy az élet minden területére elvihetjük pozitív tapasztalatainkat és formálhatjuk egymást.

További jó egészséget kívánunk Mindenkinek!