Cukkini és padlizsán

Egészség Életmód

2021.07.05 15:47
szerző: Csohány Domitilla

Két zöldség, melyek az utóbbi években a magyar konyhát is meghódították. Ízletesek, egészségesek és sokoldalúak, így nem csoda, ha egyre több finomság készül belőlük. Előétel, leves vagy főfogás, sütve, főzve vagy grillezve – a siker sohasem marad el!

Cukkini

Az eredetileg Közép-Amerikából származó cukkini már a nagy felfedezések idején eljutott Európába, a népszerűséget azonban csak a 20. század hozta meg neki. Pedig igazi főnyeremény! A rántott karfiol és gomba mellett a vegetáriánus tálak szinte állandó szereplőjévé vált, de ne higgyük, hogy csak így érdemes elkészíteni.
A cukkini krémleves például lehet egy könnyű nyári fogás, de egy ünnepi menüsor kezdete is. Lehet belőle pörkölt vagy köret, megtölthetjük hússal, gombával vagy sajttal, belecsempészhetjük a házi kenyérbe vagy a muffinba, grillezhetjük és fasírtot is készíthetünk belőle, sőt sörtésztában megforgatva még narancssárga virágját is kisüthetjük. Ráadásul hazánkban is egyre több változata terjed el. A klasszikus hosszúkás, sötétzöld színű cukkini már kapható citromsárga, fehér és csíkos változatban, sőt kis gömböcök formájában is. Jótékony hatásairól sem szabad megfeledkezni, hiszen a diétás és a fogyókúrás étrendbe is könnyen beilleszthető alapanyagról van szó. A tök és az uborka keresztezéséből megszületett cukkini 95%-át víz alkotja, ezáltal nagyon alacsony a kalóriatartalma és a szervezet számára kiváló hidratáló. Remek folsavforrás, béta-karotin- és C-vitamin- tartalmának köszönhetően pedig védi az érfalakat, enyhíti az asztmát, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat is.

Uborkás-cukkinis relish

A relish egy hideg zöldségmártás, ha úgy tetszik salsa vagy savanyúság, amit sültek, grillek vagy hamburger mellé kínálhatunk. Egyszerre édes és savanyú – nehéz abbahagyni. De olyan könnyű fogás, hogy ezzel nyugodtan bűnbe eshetünk egy kicsit!

Hozzávalók:
• 3 db kígyóuborka (kb. 45 dkg)
• 2 db nagy cukkini (kb. 60 dkg)
• 25 dkg vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 20 dkg barna cukor
• 2 dl fehérborecet
• 1 tk. só

Elkészítés: A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, az uborkát és a cukkinit 1 cm-es kockákra vágjuk. A zöldségeket beletesszük egy nagy lábasba, hozzáadjuk a barna cukrot és a sót, majd felöntjük az egészet a fehérborecettel. Összekeverjük, és nagy lángon főzzük kb. 10 percig. Az elkészült relisht még forrón, gondosan kimosott, befőttesüvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk, és hűlni hagyjuk. Hűtőszekrényben sokáig eláll. 

 

Padlizsán


Ez a Délkelet-Ázsiából származó növény nehezen nyerte el az európaiak és az amerikaiak bizalmát, a kezdetekkor még mérgezőnek és mindenféle kórság okának hitték. Szerencsére ez már a múlt, és tudjuk, hogy a padlizsán izgalmas ételek alapanyaga. Kezdetben csak az erdélyi padlizsánkrémet és a görög muszakát (darált hússal töltött padlizsánhajó) ismertük, majd a török büfékben vált hamar kedvenc előételünkké a joghurtos padlizsánsaláta. 
A magyar háziasszonyok sokáig mégis inkább csak a biztosra mentek, és kirántották. Az sem rossz, de a padlizsán, vagy más néven tojásgyümölcs igazi kulináris élvezet, legyen szó grillezésről, pizzázásról vagy egy könnyű nyári fogásról. Az arabok például máig úgy tartják, hogy csak olyan lányt szabad elvenni, aki legalább százféleképp tudja elkészíteni a padlizsánt. Bármelyik receptet is válasszuk, duplán jól járunk, hiszen finom íze mellett egy igazi vitaminbombáról van szó. Emellett fontos antioxidánsokat is tartalmaz, mint például a sötétlila bőrben lévő nazunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását. 

Ratatouille – a francia lecsó


Mindenki szereti a lecsót, s tudjuk jól, ahány ház, annyi recept. Ha valami újdonságra vagy különlegességre vágyunk, készítsük el ennek a klasszikus nyári ételnek a francia változatát.


Hozzávalók (6 adaghoz):
• 9 ek. olívaolaj
• 2 db lila hagyma felaprítva
• 2 gerezd fokhagyma 
•  3 db piros/sárga/zöld édes paprika kimagozva, 3 cm-es kockákra vágva
• 2 db padlizsán 3 cm-es kockákra vágva
• 4 db cukkini 3 cm-es kockákra vágva
• 1 kg paradicsom 3 cm-es kockákra vágva
•  friss fűszernövények: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, babérlevél, esetleg egy csipet sáfrány
• só, frissen őrölt bors

Elkészítés:
Egy nagyobb, magasabb falú serpenyőben melegítsünk fel 3 ek. olívaolajat, dobjuk rá a hagymát, fokhagymát és pirítsuk 3 percig. Ezután adjuk hozzá a paprikát, a padlizsánt és a cukkinit, majd pirítsuk tovább néhány percig gyakran kevergetve, amíg egy kis színt kapnak. Ekkor adjuk hozzá a paradicsomot és fűszerezzük. Ha szükséges, öntsük fel egy kevés vízzel. Alapos keverés után lassú tűzön főzzük még kb. egy fél órát. Ha elkészült, keverjük bele a maradék olívaolajat, és ha szükséges, még fűszerezzük. A hagyományos recept szerint a hozzávalókat külön-külön kell megpárolni, hogy saját ízük a legjobban érvényesülhessen, és csak a végén kell az egészet összekeverni. A franciák gyakran csak másnap fogyasztják, hogy az ízek még jobban összeérjenek, szerintük újra melegítve még finomabb!