Böjtölni jó – testnek és léleknek

böjt Életmód

2022.02.28 15:06
szerző: Csohány Domitilla

Túl a töltött káposztán, a disznótoroson és a farsangi fánkon eljön az a pillanat, amikor nemcsak a hideg évszaknak, de a nehéz, zsíros téli ételeknek is búcsút kell intenünk – legalábbis egy időre. És ezzel nem vagyunk egyedül, szerte a világon évezredes hagyománya van a böjtnek mind vallási, mind egészségügyi szempontból.

A tavasz beköszöntével nemcsak ruhatárunkon, hanem dohányzás. A méregtelenítés tarthat egy napig, egy hétig étkezési szokásainkon is változtatni szoktunk. Vágyunk a vagy egy hónapig is attól függően, hogy melyik változatát friss, ropogós, új ízekre, és a piacok standjain is hívogatóan gyakoroljuk (pl. léböjtkúra, húsmentes étkezés stb.), illetve mosolyognak ránk az első fej saláták, retkek, újhagymák. vallási vagy egészségügyi célból végezzük-e. Erre a változásra szervezetünknek is szüksége van. Szokták mondani, hogy a puding próbája az evés, a böjté ezer éve ugyanaz, a böjtölés, amely során teljesen vagy pedig a nem evés. Aki viszont egyszer kipróbálja, a hamar részlegesen tartózkodunk az evéstől és az olyan káros érezhető jótékony hatásoknak köszönhetően valószínűleg tevékenységtől, mint például az alkoholfogyasztás vagy a minden évben be fogja iktatni ezt az időszakot az életébe.

A keresztény böjt

A keresztény kultúrában évezredes hagyománya van bizonyos ételek és italok időleges fogyasztási tilalmának. A böjtölés kifejezés hallatán hazánkban a legtöbb embernek a húsvét előtti 40 napos nagyböjt időszaka jut eszébe. Nem véletlenül, hiszen ez a legnagyobb keresztény ünnep, amikor Krisztus kínszenvedésére, kereszthalálára és feltámadására emlékezünk. A szimbolikus 40-es szám arra emlékeztet, ami- kor Jézus nyilvános működésének a megkezdése előtt negyven napra a pusztába ment és csak imádkozott, valamint harcolt az őt megkísértő Sátán ellen. A Jézus által véghezvitt böjt a lehető legradikálisabb volt, követői azonban ennél enyhébb változatot alkalmaztak, alkalmaznak. A középkorban még az egész nagyböjti időszakban tilos volt a hús, a tojás és a tejtermék fogyasztása, és naponta csak egyszer ettek. Ma már a Katolikus Egyház csak hamvazószerdán (a nagy- böjti időszak első napján) és nagypénteken rendel el szigorú böjtöt. Ez azt jelenti, hogy tilos a hús, a nap folyamán egyszer szabad jóllakni, de megengedett két másik, csökkentett mértékű étkezés.

Léböjtkúra

Ha tavaszi fáradtság gyötör, túl sok a stressz, megszabadulnál néhány kilótól vagy csak szeretnéd szervezetedet megtisztítani a méreganyagoktól, érdemes belevágni és kipróbálni egy léböjtkúrát, ami a böjtölés egyik lerövidített, de annál hatásosabb változata. Ennek a lényege már a nevében is benne van, ebben az időszakban nem szabad szilárd táplálékot magunkhoz venni, kizárólag folyadékot. Nem kell megijedni, ez nem azt jelenti, hogy kizárólag vizet lehet inni, hanem egészséges, tápláló, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó zöldség- és gyümölcslevet, gyógyteákat és leszűrt zöldséglevest. Mindemellett pedig szénsavmentes ásványvizet. Összesen körülbelül 3 liter folyadékot naponta. Létezik három- és ötnapos változata, de akár két-három hetes is. A hosszabbakat kizárólag orvosi felügyelet mellett, szanatóriumban vagy erre szakosodott helyen lehet elvégezni, a rövidebbeket azonban nyugodtan végigcsinálhatjuk saját magunk is. A kúra alatt fontos a nyugalom, és célszerű egy kis mozgást is beiktatni, reggelente pedig frissítő váltó- zuhanyt alkalmazni.

Borsos-tejfölös kalács

A friss saláták mellett igazi különlegességeket is készíthetünk böjti ételnek, mint például a borsos kalácsot, ami hazánk csak egy kis régiójában, a Duna alsó szakasza mentén mindössze néhány sárközi településen ismert. Viszont ha egyszer valaki megkóstolja, nem tudja elfeledni. Omlós, puha, édes és sós-borsos egyszerre, és ha ezt megesszük, garantáltan nem fog hiányozni a hús sem!

Hozzávalók 4 főre:

•             0,6 l tej

•             5 dkg élesztő

•             1 kg liszt

•             kevés étolaj

•             csipet só

•             1 ek. cukor

Mártáshoz:

•             5 dl tejföl

•             20 dkg sertészsír

•             1 mk. só

•             1 kk. törött bors

Elkészítés: A hozzávalókból hólyagos kelt tésztát dagasztunk. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük. Deszkára borítva csukló vastagságú rudakat sodrunk belőle, majd 5-6 cm- es darabokra vágjuk és ujjnyi vastag „kolbászokat” sodrunk. Olvasztott zsírral vagy olajjal megkenjük és fonatot készítünk. Olajozott sütőlemezre tesszük, és az oldalukat is megkenjük olajjal, hogy ne keljen össze a tészta. Félórát kelesztjük. Forró sütőben szép pirosra sütjük. A tejfölt az olvasztott zsírral, sóval, borssal összekeverjük és felforraljuk. A megsült kalácsot forrón beleforgatjuk a mártásba.

Gyömbéres-fahéjas smoothie

Könnyű rászokni erre a zöld italra, mert nemcsak egészséges, hanem finom is. Ráadásul a gyömbér és a fahéj remek párost alkotnak. Az előbbinek tisztító hatása van a bélrendszerre, az utóbbi pedig gyulladáscsökkentő, úgyhogy a tisztulásban a spenóttal keverve tökéletes ital a léböjtkúrához. A hozzávalókat csak összeturmixoljuk és kész a reggeli!

Hozzávalók:

1 kis darab gyömbér

1/2 teáskanál őrölt fahéj 1 maroknyi spenót

1 pohár víz