Nagyvárosi oázis

kertészkedés Szabadidő

2022.07.04 10:21
szerző: Csohány Domitilla

Ki mondta, hogy saját virágoskertről csak a falusiak vagy a családi házban élők álmodozhatnak? A városlakók ugyanúgy élvezhetik a kertészkedés jótékony hatásait, mint a vidékiek, elég hozzá egy balkon, loggia, franciaerkély vagy gang. Színek, ízek és illatok az emeleten.

A kertészkedés nagyszerű és hasznos időtöltés. Egy olyan hobbi, alkotótevékenység, ami egyszerre kíván kreativitást és szabálykövetést; ami egyszerre fejleszti az önbizalmat, oldja a stresszt és erősíti az immunrendszert; és ami nemcsak saját, hanem mások örömére is szolgál. Hiszen a végeredmény amellett, hogy szemet és lelket gyönyörködtet, fontos a klímavédelem és a hasznos a rovarok szempontjából is.

Tervezés


A sikerhez csupán három dolog szükséges: alapos tervezés, kitartó gondoskodás és szerető odafigyelés. Ezért, mielőtt nekivágnánk az erkély beültetésének, a kívánt hatás elérése érdekében válaszoljuk meg a következő kérdéseket:

• Miért szeretnénk beültetni a balkont? Takarás céljából, természetes nyári hűsítő megoldásként, eddigi üres/lomos terület hasznosítása miatt, a látvány, hangulat fokozása érdekében vagy saját termés szüretelése végett?
• Milyen adottságai vannak az erkélyünknek? Napos, árnyékos, szeles stb. Ez ugyanis meghatározó a növényválasztás szempontjából.
• Mi mennyi időt szeretnénk kint tölteni? Csak kertészkedni és gyönyörködni szeretnénk az erkélyen vagy kint kávézni, étkezni is? Ha utóbbi, vigyázzunk, nehogy elvegyük saját magunktól a teret!
• Milyen szabályok ültetési/beépítési szabályok érvényesek a társasházunkban?

Előkészítés


Ha megvannak a válaszok, irány a kertészet! Ma már felszerelés, kiegészítők és növények tekintetében is óriási a választék, tényleg megvásárolhatunk szó szerint bármit, mi szem-szájnak ingere. A szebbnél szebb növényekkel azonban vigyázzunk! Ha figyelmen kívül hagyjuk ültetési helyszínünk adottságait, csalódni fogunk. Tudjuk, hogy bár nagy lesz a kísértés, napos helyre fény- és melegkedvelő, félárnyékos-árnyékos helyre pedig árnyékot is tűrő növényt ültessünk. A másik fontos tudnivaló, amiről ne feledkezzünk meg: a növények felfelé és oldalirányba is nőni, terebélyesedni
fognak! Úgy alakítsuk ki a teret, hogy hagyjunk elég helyet a növekedésnek! Az ültetőedények, cserepek, kaspók kiválasztásakor gondolkodjunk nagyban! Nem tanácsos elaprózni az ültetést. Sem látványában, sem a növény fejlődése szempontjából nem jó a sok kis cserép, amiben ráadásul hamarabb ki is száradnak a virágok. Az edény vásárlásakor – egy egyszeri nagyobb befektetés ellenére is – érdemes odafigyelni a víztárolásra és -elvezetésre. Ma már léteznek olyan praktikus
megoldások, amelyekkel a locsolás gyerekjáték lesz, hosszan tartó és akár önadagoló rendszerekkel, ráadásul így nem zúdítjuk az összes vizet az alsó szomszéd nyakába
sem. A föld minőségére és típusára is fektessünk nagy hangsúlyt. Ne az utcáról hozzunk fel innen-onnan összeszedett földet, hanem vegyünk speciális, tápanyagban gazdag és a növény igényeinek megfelelő talajt, kis növendékünk meg fogja hálálni. És ha már mindent megterveztünk, előkészítettünk, jöhetnek a növények!

Virágom, virágom


Egynyári vagy évelő? Földre, korlátra vagy felfüggeszteni? Ha a tervezés során megválaszoltuk a fenti kérdéseket, könnyű lesz ezeket a dilemmákat is eldönteni. Balkonra elsősorban egynyári növényeket érdemes ültetni. Kúszónövényekkel lehetőleg ne kísérletezzünk erkélyen, nehéz kordában tartani őket. Ha bőséges hellyel rendelkezünk, néhány nagyobb cserepet is elhelyezhetünk, de csak olyan örökzöldekkel vagy évelőkkel, amik nem fognak túlnőni minket. Korlátra ma már könnyen és kényelmesen tudunk speciális kialakítású balkonládákat felszerelni, amelyekbe sok népszerű virág közül választhatunk, akár szín, forma és illat alapján is.

A mi kedvenceink:


• Muskátli: az örök klasszikus, ami ráadásul tavasztól egészen az első fagyokig folyamatos virágpompával örvendeztet meg minket.
• Begónia: kisebb és árnyékosabb erkélyek kedves növénye, ami egész nyáron virágzik.
• Díszcsalán: virágot ugyan nem hoz, színes levelei mégis csodaszépek és hangulatosak, ráadásul nagyon egyszerű a gondozása. Ha kevés befektetéssel szeretnénk látványos eredményt elérni, ezt válasszuk!
• Fukszia: az árnyékos balkonok kedvence, igazán különleges virágzattal.
• Lobélia: a kék vagy lila virágpárna vidámmá varázsol minden erkélyt.
• Petúnia: védett helyen egész nyáron át ontja virágait.

Balkonveteményes


Remek elfoglaltság, ráadásul a saját termés íze semmihez sem hasonlítható! Igaz, hogy nem fogunk tudni mindent megtermelni egy ekkora helyen, de vannak fajták, amelyek kifejezetten alkalmasak az erkélyen történő nevelgetésre. Ilyen például az összes fűszernövény, és ha főzés közben ezeket használjuk, egészen más élményben lesz részünk. Az alábbiakat javasoljuk a balkonveteményesbe:
• Fűszernövények (pl. rozmaring, zsálya, kakukkfű, oregánó,
petrezselyem, bazsalikom, snidling, koriander, menta, citromfű)
• Koktélparadicsom
• Csilipaprika
• Saláta
• Fokhagyma