keresztény Munkatársaink

„Jó dolog hasonló értékrendű emberek közé tartozni”
2021.12.21 14:59
szerző: Sin Bettina

A keresztény értékrend mentén a hitért és a vasútért létrehozott szervezet hisz abban, hogy együtt, egymásba kapaszkodva hirdethetik az örömhírt, a keresztény tanításokat. Az egyik legnagyobb keresztény ünnep, a karácsony előtt az egyesület alelnöke, Balogh Éva nyugdíjas vasutas kolléga mesélt tevékenységeikről.

Mióta létezik az egyesület?

Az egyesületet még 1997-ben 17 lelkes vasutas alapította, akik különféle egyházi felekezetekből származtak. Közös keresztény értékrend mentén egymásért és a vasútért fogtak össze, és ma is ez a cél. Jelenleg ötven aktív és harminckét pártoló tagot számlálunk. Közel száz emberhez jut el rendezvényeink híre, vagy éppenséggel egy kedves ige, tanítás a Bibliából, hírlevél vagy postai levél formában.

Mi a céljuk?

Megéljük a hitünket egy közösségben, segítjük egymást, támogatjuk egymást a vasúti szolgálatban is. Szeretnénk keresztény példát mutatni embertársainknak. Azzal tudjuk legjobban hirdetni az örömhírt, a szeretetet, ha példát mutatunk. Tehát az egyesület egyfajta értékközösség vállalás. Sokfélék vagyunk, olykor más elvekkel egy-egy keresztény metódust illetően, de azt keressük, ami összeköt bennünket. Ami mentén megéljük a hitünket.

Milyen gyakran találkoznak?

Fontosak a találkozások, nagyböjti időszakban, pünkösd előtt, és persze adventkor szoktunk összegyűlni. Sajnos a koronavírus miatt ritkultak a személyes találkozások. Fontos számunkra a vasutas ünnepek őrzése is, például az Aradi Vértanúk napjának megtartása a Kerepesi úti székháznál, Lázár Vilmos és Csány László emléktáblájának megkoszorúzása, ezen kívül részt vettünk együtt az Eucharisztikus Kongresszus bizonyos rendezvényein is. Szeretünk kirándulni is az országban, voltunk már közösen a Nemzeti Galériában, Győrben, Celldömölkön, Szegeden és Balatonalmádiban is jártunk már. Az idősek mindig örülnek ezeknek az alkalmaknak. Szívem fájdalma, hogy javarészt nyugdíjasok vagyunk, kevés a fiatal. Pedig jó valahova tartozni, remélem, azért lesz utánpótlás.

Mit csinálnak együtt karácsonykor?

A Skót Misszió Vörösmarty utcai felekezetében találkozunk, minden évben hívunk kórust, és mi magunk is verssel készülünk az ünnepre. Vendég igehirdető prédikál, majd szeretetvendégségen, sütemények és teák kíséretében beszélgetünk egymással. Ezek mindig kedves alkalmak. A magányos, idős társaknak különösen fontosak, hiszen a telefon nem pótolja a személyes együttlétet. Persze a koronavírus jelenléte óta tudjuk, hogy nagyon is jelentőségteljes lehet a telefonos vagy online kapcsolattartás is, hogy az emberek ne legyenek magukra hagyva.  

Aki szeretne, hogyan csatlakozhat az egyesülethez?

Megvannak az elérhetőségeink az interneten, de írhat akár nekem is a baloghevikeotth@gmail.com email-címre. Szeretettel várunk mindenkit, aki ebben az értékrendben él és szeretne közénk tartozni.