nyugdíjas Jeles napok

„A Cavinton alapanyaga a nefelejcs”
2021.10.19 13:40
szerző: Szentes Bíró Ferenc

Őszbe hajló, de kellemes időjárás, simogató napsütés fogadta 2021. október 15-én, délelőtt Szegeden, a TBF Szeged-Rókusi Telephelyén azt a közel 50 nyugdíjast és meghívott vendéget, akik három dél-keleti megyéből érkeztek a MÁV Zrt. Távközlési-és Biztosítóberendezési Szakszolgálat (TEB) vezetése és az önkéntes nyugdíjas aktivistái által szervezett „Tizenötödik szakmai irányítói és középvezetői nyugdíjas találkozóra”.

Az örökifjú csapat összefogásában és a találkozó szervezésében kezdetek óta jeleskedő Zvada Mihály nyugdíjas kolléga vezényletével a harmadik emeleti konferenciaterembe vonultak a találkozó résztvevői, akiket – a köszöntő szavak és a programismertetés után ezúttal - orvosi előadások vártak a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. Szegedi Egészségügyi Központja jóvoltából.

Informatív előadások

Először Dr. Kovács Ildikó belgyógyász szakorvos gasztroenterológus tartott előadást „ Egészséges életmód, derűs öregkor a belgyógyász szemével” címmel. Az öregkori panaszok, tünetek külső és belső változások felvázolása után hasznos tanácsokkal és útravalóval is ellátta az időskorú vasutasokat: rendszeres folyadék- és vitaminbevitel, fehérjepótlás, testmozgás, betegségek gondozása, védőoltások felvétele a legfontosabb teendők egészségünk megóvása érdekében. Dr. Kertész Tekla a minőségi öregkorról, a reumatológus szakorvos szemszögéből tájékoztatta a résztvevőket.  A korral járó ízületi porckopások, szalagok, izmok változásai, csontritkulás, izomtömegvesztés befolyásolható a C és D-vitamin pótlásával, gyaloglással, jógával. Az úszás, a tánc a zene, a csoportos kirándulások, társasági együttlétek segíthetnek a panaszok enyhítésében. Fontos a tejtermékek fogyasztása, a kalciumpótlás. Kerülni kell az eleséseket, a csúszós, havas időben való közlekedést, a csonttöréssel járó baleseteket. Jó hatással vannak a csontrendszerre a vízben végzett gyakorlatok, a vízitorna és a gyógyvizek is. A mentális egészség időskori megőrzéséről Dr. Donkó Teodóra pszichológus tartott interaktív előadást. Beszélt a lelassuló életritmus hatásairól, a krónikus betegségek lelki összetevőiről. A nyugdíjas létet serkentő elfoglaltságok közül felemlítette a rendszeres olvasást, rejtvényfejtést, társasjátékokat, beszélgetéseket, a régi hobbik felelevenítését és a fizikai aktivitás megőrzését is. Beszélt a dohányzás és az alkoholfogyasztás káros hatásairól és az alvászavarok kiküszöböléséhez is adott néhány használható tippet.

Image

 

Kellemes este

Az előadásokat szervezők virágcsokorral köszöntötték az előadókat, majd rövid szünet után precíz létszámjelentés következett. Néma főhajtással emlékeztek meg az egybegyűltek a közelmúltban elhunyt öt kollégájukról. Forrai Imre főnökségvezető – a területi igazgató, Mondi Miklós helyettesítőjeként - adott képet a szervezeti átalakulásokról, a szükséges struktúraváltásokról, majd a működési területükön zajló beruházásokról, fejlesztésekről tájékoztatta a résztvevőket. Beszélt a kelebiai vonal átépítéséről, a Szeged – Hódmezővásárhely vonalon épülő tram-train közlekedésének megvalósításáról is, de a létszámhelyzet valós problémáit is őszintén a nyugdíjas kollégák elé tárta. Kedves színfoltja volt a találkozónak, amikor Forrai Imre – Dobra János nyugdíjas kollégája által készített – díszes táblaképet ajándékozott Zvada Mihály főszervezőnek. A tabló a 15 találkozó legmegkapóbb pillanatait mutatta be fotómontázs formájában. Az előadás utáni szünetben nyílt alkalom a hagyományos csoportképek elkészítésére, de baráti társaságok is összeálltak egy-egy felvétel erejéig. A fotószünet után Csipak Antal nyugdíjas osztályvezető mondott pohárköszöntőt. Az elfogyasztott finom falatokat követően előkerültek a fényképalbumok, kattogtak a fényképezőgépek, ismét egymás mellé ültek a régi cimborák, számtalan régi történetet poroltak le a kedves barátok, munkatársak. A késő délutánig tartó találkozó idősebb és fiatalabb résztvevői is megállapodtak a jövő évi folytatás mellett.

Image