Megszépült Szany-Rábaszentandrás felvételi épülete

Magyar Falu Program Hírvonal

2022.03.28 08:30
szerző: MÁV-KIG

A Magyar Falu Program keretében számos vidéki vasútállomás szépül meg. Így Szany-Rábaszentandrás felvételi épülete is új fényben pompázik. Ünnepélyes keretek között adták át szombaton a nagyközönségnek.

A Magyar Falu projekt célja a falusias, távolabb eső térségeket feltáró regionális vasúthálózat fejlesztése. Fontos törekvés, hogy az e térségekben élők is hasonló minőségű szolgáltatást kapjanak a vasútállomásokon, mint a fővonalakon, vagy a budapesti elővárosban utazók.

Szany-Rábaszentandrás vasútállomáson a 60 millió forint értékű fejlesztés során a megújult, korszerű, temperált utasváróban az utasok kényelmét wifi-kapcsolat, digitáliseszköz-töltési lehetőség, valamint az önkormányzat segítségével kialakított utasmosdó szolgálja. Az épületen a külső homlokzat felújítása és a tetőszigetelés cseréje mellett a korszerűsítés során minden nyílászárót kicseréltek.

A vasútüzem számára nem szükséges épületrészeket az önkormányzat fogja hasznosítani. Főként Szany színjátszóköre használja majd a helyiségeket próbateremként és előadótérként, emellett a közeli Vadászház vendégszobái kerülnek át az épületbe. Az épület környezetét egységes, burkolt felülettel szépítették, és fedett kerékpártárolókat is telepítenek a vasútállomásra.

Az átadással egyidejűleg a menetrend fejlesztése sűrűbb eljutási lehetőségeket kínál Szany-Rábaszentandrás állomásról Csornára, ahol kedvező átszállás lesz biztosított az InterCity vonatokkal Győr – Budapest, illetve Sopron irányába egyaránt. Az új, ütemes menetrendi struktúra szerint Pápa – Csorna viszonylatban a jelenlegi két pár, naponta közlekedő vonat mellett a diákforgalmi utazási igényeknek is megfelelő harmadik vonatpár fog közlekedni pénteki és vasárnapi közlekedési rend szerint. Ezeket további két pár Csorna—Szany-Rábaszentandrás viszonylatú betétjárat egészíti ki naponta. A sebességkorlátozások felszámolását követően lehetőség nyílik majd a kétóránkénti ütemes közlekedés bevezetésére. Fő cél a korábban népszerű diákvonatok helyreállítása, valamint a csornai IC-csatlakozások javítása. Az infrastruktúra javításának függvényében később további menetrendi fejlesztések várhatók.

Image

A Magyar Falu Program projektben a MÁV célja, hogy a fejlesztéseket a helyi lakosok is magukénak érezzék. Ennek érdekében valamennyi önkormányzattal szoros együttműködésre törekszik, az épületek környezetének rendezése, a felesleges helyiségek, épületek hasznosítása, valamint az utasforgalmi létesítmények üzemeltetése tekintetében. Az új állomásépületek színvilágának és külső dekorálásának tervezésekor a MÁV figyelembe veszi az önkormányzatok igényeit. A vasutasok munkakörnyezete is javul az érintett állomásokon.

 

Csoportkép szalagvágás után