Újra forgalomba állt a KISS

KISS Hírvonal

2020.08.25 11:12
szerző: MÁV KIG

Augusztus 24-től újra közlekedik a KISS, Budapest–Vác között. Szeptember közepétől pedig már a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon is találkozhatunk majd a 600 férőhelyes emeletes vonattal. Idén várhatóan 10 új jármű állhat forgalomba a két vonalon.

Jelenlegi ütemezés szerint év végégig várhatóan még további 8, összesen tehát 10 KISS kezdi meg az utasforgalmi próbaüzemet. Jövőre pedig elkészül és útnak indul még 17 darab, 2022 végéig pedig a megrendelt emeletes vonatok mindegyike, összesen 40 darab forgalomba állhat.

Az új emeletes motorvonat az előzetes vizsgálatokat és teszteket követően, a szükséges engedélyek birtokában még márciusban kezdte meg az utasforgalmi próbaüzemet, amit a kialakult járványügyi helyzet miatt meg kellett szakítani. A nagykapacitású jármű most, augusztus 24-én, a váci vonalon állt újra forgalomba. Június közepén kő- és sárlavina árasztotta el egy kilométeres szakaszon a vágányokat a Dömösi átkelésnél, így ezen a szakaszon jelenleg is egyvágányú közlekedés van érvényben, ezért hétfőtől szombatig Budapest és Vác között közlekedik az emeletes vonat, vasárnaponként pedig egyes KISS járatok kirándulóvonatként Nagymarosig járnak. Várhatóan a pályaszakasz helyreállítása novemberben befejeződik, így két vágányon közlekedhetnek majd a vonatok Nagymaros és Zebegény között, és attól kezdve a KISS is Szobig jár majd, minden nap.

Augusztus végéig tart a Nyugati pályaudvar és Városliget elágazás közötti szakasz felújítása. A munkálatok befejezését és a második KISS átadását követően szeptember közepétől a ceglédi 100a vonalon is ismét lehet utazni majd a KISS motorvonatokkal.  

Budapest elővárosi forgalmát 2022 végére szinte teljes egészében korszerű KISS, FLIRT és DESIRO járművek szolgálják majd ki. A felújítások és a modern motorvonatok forgalomba állítása hozzájárul a menetrend javításához, a pontosabb közlekedéshez, az elővárosi vonalakra jellemző fokozott terhelés kiegyensúlyozottabb eloszlásához is.