Újdonságok érkeznek az áprilisi menetrendmódosítással

menetrend Hírvonal

2021.03.29 10:18
szerző: MÁV KIG

A tavaly decemberben hatályba lépő menetrend számos fejlesztést hozott mintegy harminc vasútvonalon. Április 11-től, a szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat vezet be a MÁV-START annak érdekében, hogy minél többen vegyék igénybe a közösségi közlekedést, akár a megyeszékhelyek, városok közötti utazásra, akár kirándulás, túrázás céljából.

 A fejlesztések a Dunántúlon elsősorban a Pécs—Szombathely, a Pécs—Kaposvár—Győr, a Baja--Székesfehérvár, a Győr—Veszprém, a Budapest—Kaposvár; a keleti országrészben a Budapest—Békéscsaba—Lőkösháza, Miskolc—Hidasnémeti, Debrecen—Püspökladány és az Eger—Szilvásvárad viszonylatokon hoznak jelentősebb változásokat.

Mintegy harminc vasútvonalon hozott az utasok számára jól érzékelhető változást a 2020. december 13-án bevezetett új menetrend, számos vonalon csúcsidőben több vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként és csökkentek a menetidők is.

A MÁV és a Volánbusz integrációja révén több térségben is összehangolt vasúti és buszos csatlakozások létesültek, melyek a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét javítják. A korábbinál gyorsabb és magasabb színvonalú szolgáltatással az autós közlekedésnél is kényelmesebb eljutást biztosít a MÁV-START számos viszonylaton. A Volánbusz az autóbusz-járatok menetrendjét a változó vasúti közlekedési rendhez igazítja, biztosítva ezáltal az átszállási kapcsolatok zavartalan kiszolgálását, az eljutási lehetőségek fenntartását, illetve bővítését. A fejlesztések eredményeképpen a Dunántúlon már több InterRégió viszonylat biztosítja a nagyvárosok közötti gyors eljutásokat, a korábbinál jelentősen gyorsabban.

Homolya Róbert, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója elmondta: „A legfrissebb áprilisi menetrendmódosításkor tucatnyi vonalon lépünk előre, hogy még többen válasszák a MÁV-Volán-csoport járatait. De nem állunk meg: a Tisza-tóhoz és Göcsejbe május 1-jétől bővül, javul a vasúti szolgáltatás, már előkészítés alatt áll a balatoni térséget érintő elő-, fő- és utószezoni menetrend. Ősztől, valamint a decemberi menetrendváltástól további jelentős fejlesztésekkel készülünk Budapest elővárosi hálózatán és vidéki vonalakon is.”