Újabb lépés az egységesítés útján

Volánbusz Hírvonal

2021.01.06 16:24
szerző: Volánbusz

A vasúti és közúti személyszállítási ágazat két legnagyobb vállalatának egységes stratégiai irányítására vonatkozó kormányzati szándék megvalósítása érdekében a MÁV tulajdonába került a VOLÁNBUSZ és a VOLÁN Buszpark.

2021. január 1-jétől a MÁV a tulajdonosa a Volánbusz Zrt.-nek és a Volán Buszpart Kft.-nek. A tulajdonosi joggyakorlás már 2020. július 15-én elkezdődött, a vállalatok azóta dolgoznak a közös feladatokon. A közösségi közlekedés stratégiai irányításának átalakítása azt a célt szolgálja, hogy hosszú távon megteremtse az egységes autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, a vasúti ráhordó hálózatok és a menetrendi csatlakozások fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és tarifa rendszer, az utastájékoztatás és arculat kialakításához szükséges feltételeket. Az egységes vállalatirányítás eddigi legnagyobb eredménye a 2020. december 13-án életbe lépett menetrendmódosítás. Emellett a közös díjtermékek (egységes zónabérletek) bevezetése és egyes helyi autóbuszos díjtermékek MÁV applikációban történő vásárlásának lehetősége már a tarifaközösség irányába mutató fejlesztések.

A VOLÁNBUSZ és VOLÁN Buszpark tulajdonosváltásáról szóló kormányzati döntés az egységes vállalatirányítás kialakításának következő lépcsőfoka, amelynek eredményeként a két vállalat a MÁV-csoport részévé válik. A mostani döntés a múlt év nyarán megkezdődött egységes stratégiai irányítás kialakításának befejező cégjogi lépése, amely a két Volán-társaság mindennapjaiban további változást nem jelent. A társaságok működése a MÁV-val közösen kialakított és már „bejáratott” szakterületi együttműködési modellnek megfelelően folytatódik tovább.  A Volánbusz a MÁV Zrt. által vezetett cégcsoport tagjaként továbbra is önálló vállalatként működik. A társaság szakmai irányítása, működése és feladatai változatlanok maradnak, a MÁV-val közösen megkezdett projektek, közös szakmai programok folytatódnak.