árufuvarozás Hírek

Megindult a vasúti teherforgalom Szeged, Röszke és az országhatár között
2022.08.02 08:42
szerző: MÁV KIG

Újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a Szeged–Röszke vasútvonal felújítása. Elkészült a vasúti pálya, így augusztus 1-jén este megindulhattak a tehervonatok.

Ütemtervnek megfelelően halad a Szeged–Röszke (136-os) vasútvonal felújítása. Július végéig a teljes vonalon kiépítették a vasúti pályát, befejeződött a nagygépes munkavégzés. Az ütemtervnek megfelelően a vágányok, a váltók és a szükséges építmények is elkészültek. A tehervonat-forgalom elindításához és a határőrizeti, illetve vámvizsgálathoz szükséges konténerbázisokat is elhelyezték. Ennek köszönhetően augusztus 1-jén este – mintegy 30 évnyi szünet után – újra megindult a teherforgalom a vonalon. Az első áthaladó tehervonat a Rail Cargo Hungaria 20 kocsiból álló, 1103 tonnás szerelvénye volt, ami 40 darab, többféle árucikkel – többek között háztartási termékekkel, ruházati alapanyagokkal – rakott konténert szállított.

Augusztus 1-jétől átmenetileg ez a vonal biztosítja a Budapest–Kelebia vasútvonal teljes kizárással járó fejlesztési időszakában a tranzit áruforgalom kerülő útvonalát, az észak-déli tengely vasúti árufuvarozási közlekedését.

Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari minisztérium közlekedésért felelős államtitkára Röszkén

A felújítás teljes befejezéséig a hatóság csak korlátozott, éjszakai tehervonat-közlekedést engedélyezett, a tehervonatok tervezetten mindennap 18 és 8 óra között járhatnak. Az elmúlt években szünetelt a vasúti közlekedés a szakaszon, így sem az állomásoknál, sem a nyíltvonali szakaszokon lévő vasúti átkelőknél nem kellett vonatforgalommal számolni az áthaladásnál. Naponta átlagosan 10-12 tehervonat közlekedik majd, jövő októberig maximum 40-60 km/órával. A csökkentett sebesség miatt a készülő zajvédelmi berendezések elkészültéig is csak mérsékelt zajterhelésre kell számítani.

A szakaszon összesen 13 vasúti átkelőhely van, a beruházás teljes befejezéséig, 2023 őszéig, tervezik az összes átjáró fény- vagy fény- és félsorompós biztosításának kiépítését. Továbbá új biztosítóberendezés, távközlés létesül, átépülnek a keresztező és párhuzamos utak. Röszke állomás teljesen átalakul: új magasperon épül, valamint az akadálymentes megközelítés is biztosítva lesz, a peronokon új esőbeállókat is kialakítanak. Az új állomásépület mellett B+R és P+R parkolók segítik a könnyebb átszállást. Szeged-Szentmihály településrészen új, akadálymentes megálló létesül, szintén biciklis és autós parkolókkal. A fejlesztés összekapcsolódik a szerbiai oldalon, Horgostól Szabadkáig zajló felújítással. A tervezetten jövő ősszel újra megnyíló pálya elősegíti az interregionális kapcsolatokat Szeged, Szabadka és vonzáskörzetük között.

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV-Volán-csoport elnök-vezérigazgatója Röszkén

A vonalon 2015 óta szünetelt a járműforgalom, ezért kérjük a környék lakóit és az útátjárók használóit, hogy az újrainduló vonatközlekedés miatt az útátjárókban és a vasútvonal mentén fokozott figyelemmel közlekedjenek. A vonatforgalom újraindulásától fokozott figyelemmel kell az átjárókat megközelíteni, azokon áthajtani. Jelenleg önműködő fény- és félsorompóval biztosított Szeged-Rendező állomáson az 5 sz. és Szabadkai úti, a 43103 sz. és Tompai kapu úti vasúti átkelő.

Három nagyobb forgalmú átkelőnél az éjszakai vonatközlekedés ideje alatt jelzőőr fedezi az útátjárót, segítve a biztonságos közlekedést:

 • Röszke állomáson az 43302 sz. út és József Attila utca kereszteződésénél (Röszke bekötő út)
 • Szeged–Röszke közötti nyíltvonali szakaszon a 43101 sz. 5. sz. főútra vezető út (Szentmihálytelek bekötő út)
 • Röszke–Szabadka közötti nyíltvonali szakaszon a 4301 sz. út és I. körzet csatlakozásánál (Mórahalom bekötő út)

Alacsony forgalmú, még nem biztosított útátjáróknál fokozott figyelemmel kell közlekedni:

 • Röszke állomáson az 5 sz. főútra vezető dűlőút
 • Szeged-Rendező–Röszke közötti nyíltvonali útátjárók:
  • Czibula utca
  • Kiserdő sor
  • Gárdonyi Géza utca
  • Új élet utca
  • Harcos utca
 • Röszke–Röszke országhatár közötti nyíltvonali útátjárók:
  • Deák Ferenc utca
  • határőrizeti út

A vasútvonalról készült videó itt tekinthető meg:

Video Url