Elkezdődött a Cigicsikkmentes Október Kihívás

környezetvédelem Hírvonal

2020.10.06 10:35
szerző: JÖN Alapítvány

Mindenki számára ismert jelenség, hogy cigicsikkek hevernek a buszmegállókban, a vasúti peronokon és a természetben, aminek környezetkárosító hatásairól sokan mit sem sejtenek. Ezért hirdetett ismét edukációs hónapot a JÖN Alapítvány.

A környezetvédelmi alapítvány 2020-ban második alkalommal hirdeti meg a cigicsikkek megfelelő elhelyezésére buzdító Cigicsikkmentes október elnevezésű edukációs kampányt, amiben felhívja a figyelmet a cigicsikkdobálás városképromboló hatására, és a szemetelés környezetszennyező mivoltára. Egy eldobott cigicsikk akár 4000-féle toxikus kémiai anyagot tartalmazhat!

Általános vélekedés, hogy egy jó (vagy rossz) szokás beidegződéséhez közel egy hónapra van szükség. Emiatt évről évre egyre népszerűbbek az egy hónapos kihívások. Az októberi Cigicsikkmentes kihívás is ilyen, amely a dohányzók azon tömegeit szólítja meg, akik rendszeresen vagy alkalmanként eldobálják, elhagyják az elszívott cigarettájuk csikkjét. Továbbá felhívja a teljes társadalom figyelmét környezetünk védelmének fontosságára.

A Cigicsikkmentes október során megoldási javaslatokat kapunk a cigicsikkek megfelelő elhelyezésére, szemléletformáló cikkeket olvashatunk a Hulladékvadász honlapon, igényelhetjük csikkszavazó kukák kihelyezését, és népszerűsíthetjük a #nemdobomel #cigicsikkmentes hashtagek használatát.

A MÁV is elkötelezett a környezetvédelem iránt, ezért buzdítja munkavállalóit a Cigicsikkmentes kihívás vállalására, ami talán még több embert sarkall arra, hogy küzdjön egy élhetőbb, tisztább és környezettudatosabb Magyarországért.

Forrás: www.jonalapitvany.hu