Dr. Homolya Róbertet újból a CER Vezető Bizottság tagjává választották

Nemzetközi Hírvonal

2021.09.22 09:16
szerző: CER/MÁV Nemzetközi kapcsolatok igazgatóság

A MÁV elnök-vezérigazgatóját az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) újból a Vezető Bizottság tagjává választotta. A szervezet 2021. szeptember 20-i Közgyűlésén megválasztott grémium tagjainak megbízatása a 2022-2023-as évekre szól.

A CER Vezető Bizottsága a Közgyűlés mellett a szervezet fő döntéshozó és irányító szerve, amely előkészíti a közgyűléseket, javaslatot tesz a működés irányelveire, valamint figyelemmel kíséri a szervezet stratégiai célkitűzéseinek megvalósítását. A testület elnöke Andreas Matthä, az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) vezérigazgatója, akinek mandátumát meghosszabbították. Ezenkívül az új grémium tagjai között szerepel többek között a német DB, a francia SNCF, a lengyel PKP, az olasz FS és a spanyol RENFE vezérigazgatója is.

 

Az elkövetkezendő években számos témában képviseli majd a CER a tagvasutak érdekeit az infrastruktúra, a személyszállítás és az árufuvarozás területén egyaránt. A vasúti szektort átfogóan érintik az uniós klímavédelmi célkitűzések, amelyek közül az Európai Zöld Megállapodásra és a „Fit for 55” jogszabálycsomagra is fókuszál majd a lobbiszervezet a következő időszakban. Az infrastruktúrához kapcsolódóan a TEN-T rendelet felülvizsgálata, a személyszállítást érintően a jegyértékesítés és a határon átnyúló szolgáltatások fejlesztése, míg az árufuvarozás területén az egyenlő versenyfeltételek megteremtése szerepel majd napirenden.

A Közgyűlésen a fenti témák mellett elfogadták a szervezet 2022-es költségvetését, megvitatták az ERTMS kiépítésével kapcsolatos kilátásokat és a vasúti szektor álláspontját, valamint a COVID-19 hatását az ágazatra. Az esemény közben a résztvevők fogadták az Európát összekötő expresszt (Connecting Europe Express), amely a szeptember 19-i budapesti megállója után másnap Gdanskba érkezett több vezető uniós tisztségviselővel a fedélzetén.