Volánbusz Fejlesztések

A Volánbusz folytatja a jármű-fiatalítást Heves és Csongrád-Csanád megyében
2021.10.07 16:05
szerző: Volánbusz

Tovább fiatalodik Heves megye autóbusz-állománya, ezúttal 37 darab Credobus Econell 12 típusú, szóló autóbusz kezdte meg szolgálatát a térségben. Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. idén év elején írt ki közbeszerzési eljárást. A kiemelkedő nagyságrendű fejlesztés keretében három gyártó szállítja a több mint 500 környezetkímélő, dízelüzemű járművet a Volánbusznak 2022 elejéig. Az új buszokkal országszerte találkozhatnak az utasok. Szintén a jövő év elején 32 darab Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is frissíti a közlekedési vállalat járműállományát, amelyekből 3 darab Heves megyébe kerül. Tovább fiatalodik Csongrád-Csanád megye járműállománya is, itt az elmúlt hetekben 7 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz kezdte meg szolgálatát. A járművek annak a 204 darabos flottának a tagjai, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. A Kravtex Kft. pedig összesen 365 Credobus Econell 12 típusú és 55 Credobus Inovell 12 típusú buszt szállított és szállít a következő hetekben a közlekedési vállalatnak, melyekből 19, illetve 1 darab Csongrád-Csanád megyében áll forgalomba.

A Volánbusz kiemelt célja továbbra is a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények minél magasabb szintű kiszolgálása és a szolgáltatási színvonal emelése.

A júliusban beszerzett több mint félezer autóbuszból elsőként a Kravtex Kft. kezdte meg az új járművek szállítását: a napokban a 365 darab Credobus Econell 12 típusú, szóló, alacsony belépésű jármű utolsó darabjai is szolgálatba állnak a Volánbusz kötelékében. Az új buszok – Pest megye kivételével – országszerte közlekednek. A modern járművekkel az utasok Heves megyében az EgerHevesJászberény, az EgerSirokBükkszékPétervására, az EgerSirokRecskMátraballa, az  EgerNoszvajBükkzsérc, az EgerOstorosNovaj, az EgerNoszvajSzomolya, az EgerKerecsend, az EgerSirokRecskParádsasvár, az EgerAndornaktályaMezőkövesd, az EgerFüzesabonySzihalomEgerfarmos, az EgerSzarvaskőBélapátfalvaBalaton, az EgerBekölceBorsodnádasd, az EgerMiskolc, az EgerFüzesabonyTiszanánaSarud, az EgerEgerszólát és az EgerFüzesabonyPoroszlóTiszafüred, valamint az EgerVerpelétFeldebrőKálKápolna, az EgerKerecsendKálErdőtelekHevesPély, az EgerHevesSzolnok, az EgerEgercsehiBekölce, az EgerHevesaranyos, az EgerGyöngyös, a GyöngyösHatvan, a GyöngyösMátraszentimrePásztó, a GyöngyösMátraházaKékestető, a GyöngyösVámosgyörkHeves, a GyöngyösKarácsondHeves, a GyöngyösAdács, a GyöngyösJászárokszállás, a NagyrédeGyöngyösMátrafüred, az ErdőtarcsaHatvan, a BujákHatvan, az EcsédHatvanBalassagyarmat, az EcsédHatvan(Budapest) és a HatvanSzolnok autóbuszvonalon találkozhatnak.

A 75 utas szállítására alkalmas autóbuszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel, a felszállást segítő rámpával, valamint üléspáronként 1 USB-csatlakozóval a mobil elektronikai eszközök töltésére. A járműveket a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az EURO 6-os előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

Az elmúlt hetekben aláírt újabb beszerzési megállapodásnak köszönhetően hat hónapon belül érkezik 3 új, távolsági, helyközi forgalmat kiszolgáló, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós, Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is az Eger–Miskolc és az Eger–Kecskemét vonalra. A légkondicionáló berendezéssel ellátott járművek 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely-kihasználással számolva), rendelkeznek kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal is.

Az új buszok átadóján dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár beszédében elmondta: „A járműmodernizációs program a Volánbusz működőképességének, sikeres jövőképének egyik kulcseleme, amely elősegíti a fenntartható és korszerű közösségi közlekedés elérését, és hozzájárul a közösségi közlekedést választók számának növeléséhez, valós alternatívát kínálva az egyéni közösségi közlekedéssel szemben. Egyúttal rámutat arra is, hogy az állami vállalatok igenis képesek megújulni, és a piaci igényekhez igazodva az állampolgárok érdekeit szolgálni.”

Dr. Pajtók Gábor választókerületi elnök beszédében kiemelte: „Rég várt és minőségi fejlesztések időszaka kezdődött meg a közösségi közlekedésben, amelynek része az Eger térségében közlekedő helyközi buszok fiatalítása és a vasúti járműpark már zajló teljes megújulása. Magyarország kormánya elkötelezett a vidék fenntartható fejlődésében, amihez létfontosságú a komfortos, összehangoltan működtetett és környezetkímélő tömegközlekedési infrastruktúra.

„Az elmúlt évek legnagyobb volumenű egyidejű autóbusz-beszerzése zajlik idén, aminek eredményeként rövid időn belül már másodszor jelenhetjük be a megyében élőknek a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában kiemelkedő szerepet játszó új járművek érkezését” – hívta fel a figyelmet dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: Júliusban összesen 6 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós járművet állítottunk forgalomba Heves megye útjain, ezeket most újabb 37, és később további 3 környezetkímélő, kényelmes és korszerű jármű követi. A most érkezett autóbuszoknak köszönhetően a térségben közlekedő helyközi járműállomány átlagéletkora további 2 évvel csökkent, és éves szinten csaknem 5,2 millió utas számára biztosítunk még kényelmesebb utazást.”

A társaság folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkezett és érkező járművekkel együtt összesen már 69 darab új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben.

Tovább fiatalodik Csongrád-Csanád megye járműállománya is, itt az elmúlt hetekben 7 darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz kezdte meg szolgálatát. A járművek annak a 204 darabos flottának a tagjai, amelynek megvásárlásról még tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. A Kravtex Kft. pedig összesen 365 Credobus Econell 12 típusú és 55 Credobus Inovell 12 típusú buszt szállított és szállít a következő hetekben a közlekedési vállalatnak, amelyekből 19, illetve 1 darab Csongrád-Csanád megyében áll forgalomba.

A 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új csuklós busz több ütemben, augusztus végéig folyamatosan érkezett és kezdte meg szolgálatát a Volánbusz kötelékében. A korszerű járművekkel Csongrád-Csanád megyében a Szeged–Sándorfalva, a Szeged–Algyő, a SzegedÚjszentiván–Tiszasziget, a Szeged–Röszke, határátkelőhely, a Szeged–Domaszék, a Szeged–BordányÜllés és a Szeged–Zsombó–Forráskút–Csólyospálos–Kiskunmajsa, valamint a Szeged–Szatymaz–Zsombó, a Szeged–Szatymaz–Sándorfalva, a Szeged–Balástya–Kistelek, a Szentes–Fábiánsebestyén, a Szentes–Derekegyház–Nagymágocs, a Hódmezővásárhely–Szentes, a Szeged–Makó, a MakóMezőhegyes és a Makó–Apátfalva–Magyarcsanád–Nagylak autóbuszvonalon találkozhatnak az utasok. Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósak, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával is rendelkeznek, így kerekesszékkel és babakocsival is kényelmesen igénybe vehetők. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6d besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel.

A 19 darab Credobus Econell 12 típusú jármű egy év elején kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként érkezett a megyébe, a Szeged–Mórahalom–Ásotthalom, a Szeged–Röszke–Mórahalom, a Szeged–Újszentiván–Tiszasziget, a Szeged–Kübekháza, a Szeged–Algyő, a Szeged–Hódmezővásárhely, a Makó–Óföldeák–Földeák–Hódmezővásárhely, a Makó–Maroslele–Hódmezővásárhely, a Szeged–M43 autópálya–Maroslele–Óföldeák–Földeák, a Szeged–Hódmezővásárhely–Békéssámson, a Makó–Szeged és a Hódmezővásárhely–Tótkomlós vonalra. A közbeszerzési eljáráson nyertes Kravtex Kft. négy hónap alatt összesen 365 autóbuszt szállított a Volánbusznak, amelyekkel Pest megye kivételével országszerte találkozhatnak az utasok.

Október közepén érkezik 1 új Credobus Inovell 12 típusú szóló autóbusz is a megyébe, amely Szeged és Kalocsa, valamint Szeged és Makó között közlekedik majd.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő az új buszok hivatalos átadóján kiemelte: „A környezettudatos gondolkodás eredményeként a legkorszerűbb motorokkal felszerelt, a legkisebb környezetszennyezést okozó járművek közlekednek térségünkben, amelyek -– meggyőződésem szerint – az utazóközönség számára kellemes élményeket és jó utazást biztosítanak. Talán ez a fejlesztés is hozzájárul ahhoz, hogy jó legyen vidéken élni. Fontos, hogy a kisebb településeken is meglegyen az az infrastruktúra, amely igénybevételével minél hamarabb eljuthatunk úti céljainkhoz. Ezek a járművek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a vidéki emberek jobb feltételekkel tudják megélni a hétköznapjaikat a közlekedés területén is.”

Kormányos Sándor mezőgazdasági tanácsnok, megyei képviselő hozzátette: „Minden ember felelőssége a környezetünk védelme. A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat őszintén üdvözli az itt, Szentesen megvalósuló, környezetkímélő buszfejlesztést, valamint a megyében a továbbiakban létrejövőket. A változás nem állhat meg, a tiszta, élhető jövő a tét.”

„Az érkező autóbuszok – az elmúlt évek legnagyobb volumenű járműbeszerzésének részeként – kiemelkedő szerepet játszanak a vidéki autóbusz-közlekedés megújításában” – mondta Fejes Miklós, a Volánbusz forgalmi régióigazgatója. Hozzátette: „A járművek Csongrád-Csanád megyében mintegy 50 kistelepülés lakói számára teszik lehetővé a városok kényelmes és gyors elérését. A forgalomba álló, összesen mintegy 1,96 milliárd forint értékű 27 új autóbusz éves szinten 4-5 millió utas számára nyújt biztonságos és minőségi szolgáltatást. A járműbeszerzéseknek köszönhetően a megyei autóbuszflotta 8,1 százaléka újul meg, és autóbusz-vezetőink munkakörülményei is folyamatosan javulnak: a stabil munkahely és a biztos megélhetés mellett egyre kényelmesebb, környezetkímélőbb, könnyen vezethető, ergonomikus kialakítású járművek várják meglévő és leendő munkavállalóinkat.”

A Volánbusz folyamatosan fejleszti a megye helyközi közlekedését, ennek eredményeként 2018 óta a most érkező járművekkel együtt összesen már 83 darab új autóbusz kezdte és kezdi meg szolgálatát a térségben. A most forgalomba álló járműveknek köszönhetően a megye autóbusz-állományának átlagéletkora 12,91-ről 11,34 évre csökken, ezen belül a szóló állomány átlagosan 12,51-ről 10,13 évesre fiatalodik.

A MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018 óta tartó flottamegújítási programjának eredményeként 2021 végéig a tervek szerint 1700 korszerű jármű áll forgalomba, a jövő év végéig pedig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.