Debrecen Területi Igazgatóság megszépült állomásai

Állomás Mezőpeterd Hírvonal

2020.05.07 06:39
szerző: MÁV KIG

 

Sorozatunk legújabb részében Debrecen Területi Igazgatóság 2019. évi állomásszépítő programját mutatjuk be. Üzemeltetési forrás felhasználásával, saját munkaerő bevonásával és több településen a helyi önkormányzattal együttműködve összesen 20 állomás utasforgalmi területe újult meg.

 

Az „Állomási rend 2019.” elnevezésű projekt fő feladata – az utasigényeknek megfelelően – a szolgáltatási színvonal növelése, az utasforgalmi területek, állomások és azok környezetének esztétikai megújítása volt. A nagy odafigyeléssel és alacsony költségvetésből megvalósuló program elérte a célját, az utasok az újravarázsolt állomásokon már sokkal gondozottabb környezetben várakozhatnak. 

Az állomásszépítő programban részt vett állomások:
Debrecen, Fehérgyarmat, Fényeslitke, Hajdúböszörmény, Hajdúdorog, Hajdúnánás, Hajdúsámson, Karcag, Kisköre, Komoró, Mezőpeterd, Nagyecsed, Nyírábrány, Poroszló, Újfehértó, Tiborszállás, Tiszafüred, Tokaj, Vásárosnamény, Záhony.

Image
Mezőpeterd

Az állomásokon, a program során jelentős változások történtek. A kulturált állomási összkép kialakításához karbantartási munkák keretében az épületek és környezetük megújítására is sor került. Több felvételi épület teljes homlokzati felülete a lábazat és homlokzatvakolat javítását követő színezéssel, festéssel, hiányzó téglaburkolatok pótlásával, törött elemek cseréjével, nyílászárók és fémfelületek mázolásával megújult. Az épületek környezete megszépült, a meglévő és új virágládákba, ágyásokba egynyári virágokat, az állomási kiskertekbe évelő növényeket ültettek, gyepesítettek. Az elavult, korrodált kerékpártárolók, padok, korlátok, oszlopok javítást követően újra lettek mázolva. A sérült, megsüllyedt térburkolatokat javították, egyes helyeken alapterületük kis mértékben megnövelték.

Az állomási rendbetételi program anyag- és szolgáltatásköltsége közel 20 millió forint volt, a MÁV-munkaórák száma pedig elérte a 8500 órát. 

Néhány kiemelt példa:


Debrecen
Debrecen állomás felvételi épületében a program keretében megvalósult a családi váró, egy üres, használaton kívüli helyiség közösségi munkában történő „átalakításával”. A családi váró nagyon hamar népszerű lett a kisgyermekes utasok körében, hiszen itt kellemes környezetben tölthetik el a várakozási időt, a vendégkönyvben szívesen adnak hangot tetszésüknek mind a szülők, mind a gyerekek. Az utascsarnok is megszépült, a Debreceni terület valamennyi osztályának dolgozói részt vettek abban a közösségi munkában, amely során megvalósult az állomási padok, kerékpártárolók mázolása, a beltéri várakozó padok csiszolása, egységes színűre mázolása, valamint faszerkezetű virágtartó ládák készítése a kellemes és kulturált környezet biztosítása érdekében. 

Image
Debrecen állomás

A csarnok nem használt helyiségeiben vasúti relikviákból kiállítást rendeztek be, az egyik pavilonban vasúti terepasztal kapott helyet. A pavilonok fémszerkezetű nyílászáróit egységes színűre mázolták. Az esztétikus megjelenés érdekében az utascsarnok üzlethelyiségeinek bérlői előzetes kapcsolatfelvételt és egyeztetést követően maguk is kivették részüket a feladatokból, pavilonjaik fém nyílászáróinak csiszolásával és mázolásával. A nem használt helyiségek üvegfelületei fóliázva lettek.

A korszerűtlen, elavult alagsori utas-WC-k helyett az utascsarnokból nyílóan, egy meglévő vizes helyiségcsoport felhasználásával és rendbetételével, a mai kor követelményeinek megfelelő utas-WC-ket adtak át. Az utascsarnokban a padok között elhelyezett virágládákba nagy méretű szoliternövényeket, az emeleti folyosók áttört falainak réseiből lelógóan futóvirágokat ültettek.

 

Mezőpeterd
Mezőpeterden az állomás komplex környezete megszépült. A felvételi épület homlokzata javítást követően teljes felületen újra lett színezve. A melléképületen megvalósult a teljes homlokzat javítása, újraszínezése, a nyílászárók javítást követő mázolása, a bádogos szerkezetek cseréje, az épület körül beton térburkolat készült. A kútkert korrodált fémszerkezetei és látszó betonfelületeit átfestették. 

Image
Mezőpeterd állomás

A munkálatok kizárólag saját erőforrás felhasználásával készültek, alvállalkozó igénybevétele nélkül.


Hajdúnánás


Hajdúnánás állomáson látványos változások történtek, a hangsúlyos tömegű felvételi épület megszépült. A vakolt homlokzati felületek javítást, vakolatpótlást, egyes helyeken az újravakolást követően a teljes felületeket lefestették, a betonpárkányokat és a kazánháznál a szétfagyott téglaburkolatat teljes lecserérélték, a homlokzati széttört kopolit üvegek helyett kompozitlemezeket építettek be. A város felőli külső lépcső javítása is megtörtént, a homlokzaton a nyílászárók felett új lámpatesteket helyeztek ki. A fémszerkezetek és a homlokzaton vezetett gázcsövek mázolása, a faszerkezet teljes javítása, mázolása, zárszerkezetének javítása, szúnyogháló felszerelése is megtörtént. A munkálatok kizárólag saját erőforrás felhasználásával készültek, alvállalkozó igénybevétele nélkül.

 

Téglás és Hajdúhadház

Az állomásszépítő projekttel párhuzamosan, karbantartási munkák keretében, Téglás és Hajdúhadház állomások felvételi épületeinek belső utasforgalmi terei is megszépültek. A hosszú időn keresztül konzervált elavult, korszerűtlen utasvárók helyén ma egy modern, korszerű, kellemes belső tér fogadja az utazóközönséget. A meglévő, elavult padló-, fal- és mennyezetburkolatokat, belső fémszerkezetű üvegportálokat, rácsokat elbontották, funkcionális térrendezést követően új álmennyezet, padló- és falburkolatok készültek. Tégláson az épület egyes részein fémlemez homlokzatburkolat, az épület körül