Volánbusz Fejlesztések

Aláírták a szerződést hatvan elektromos autóbusz érkezéséről 
2022.04.04 08:10
szerző: Volánbusz Kommunikáció

A fejlesztés a hat megyeszékhely több mint félmillió lakója számára biztosít magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében 60 darab elektromos autóbusz vásárlásáról írt alá szerződést a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán a közbeszerzési eljárások nyerteseivel a Volánbusz vezetése. A BYD Europe B.V. komáromi gyártású járművei Egerben, Győrben, Szegeden, Szolnokon és Zalaegerszegen, az Electrobus Europe Zrt. Székesfehérváron gyártott autóbuszai pedig ott helyben, Székesfehérváron állnak majd forgalomba idén ősztől kezdve.

A járműveket a zalaegerszegi ZalaZONE Járműipari Tesztpályán is bemutatták a meghívottaknak. A szóló kivitelű, alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok üléselrendezéstől függően körülbelül 30 ülő és 45 álló utas egyidejű szállítására alkalmasak, egy feltöltéssel – az időjárási körülményektől, útviszonyoktól függően – akár közel 300 kilométert is képesek megtenni. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és vezetéssegítő kamerarendszerrel, valamint USB-töltővel biztosítják az utasok színvonalas és biztonságos kiszolgálását. A beszerzés összértéke 8,59 milliárd forint, melyből a Zöld Busz Program keretében elnyert támogatás összege összesen 6,52 milliárd forint. Ennek köszönhetően a 60 járműből 12 Székesfehérváron, 13 Győrben, 11 Zalaegerszegen, 10 Szolnokon, 8 Szegeden és 6 Egerben állhat forgalomba.

Image

 

A BYD Europe B.V. BYD K9UD típusú, valamint a magyar tulajdonú Electrobus Europe Zrt. ELECTROBUS 120.EL típusú elektromos járműveinek zajterhelése jóval alacsonyabb hagyományos, dízelüzemű társainál, károsanyag-kibocsátásuk pedig lokálisan zéró. A fejlesztés a hat megyeszékhely több mint félmillió lakója számára biztosít magasabb színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt és élhetőbb környezetet: az érintett térségekben évente csaknem 3500 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás. Ez csaknem 2000 autó éves szén-dioxid-kibocsátásának felel meg, tehát ha a közlekedők autó helyett inkább buszra szállnak, akkor ennyivel kevesebb szén-dioxid terheli környezetünket.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédében kiemelte: „A kormány a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv több intézkedésével cselekszik a közlekedés zöldítéséért. Magyarország az elmúlt évtizedben régiós bajnokká nőtte ki magát a szektorban használt megújuló energiaforrások részarányában. A hazai a hatodik legkedvezőbb adat a kontinensen, Közép-Európában pedig a legmagasabb. A Zöld Busz Programot a vidéki városok helyi járműparkjának minőségi cseréje érdekében indítottuk útjára, eredetileg 36 milliárd forintos keretösszeggel. A kezdeményezést a 25 ezer főnél kisebb lélekszámú településekre is kiterjesztve hamarosan újabb 350 elektromos busz beszerzésére írunk ki pályázatot.”

Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a környezet- és klímavédelem, az innováció, a gazdaságosság és energiahatékonyság jelentőségére hívta fel a figyelmet: „Napjainkban már e szellemben valósul meg a fejlesztések, a korszerűsítések jelentős hányada a közösségi közlekedésben is. A kormány egyik kiemelt törekvése, Magyarország 2050-re klímasemleges országgá váljon. Ehhez jó úton haladunk – elég csak szűkebb pátriánkban számot vetni az elmúlt időszakban megvalósult, az említett célokat szorgalmazó fejlesztésekkel. A tömegközlekedés téren is számos, nagy horderejű előrelépés történt. A Volánbusz Zrt. nemrég jelentette be, hogy országszerte számos helyen, köztük Zalaegerszegen is új, sűrített földgázzal üzemelő, alacsony károsanyag-kibocsátású autóbuszokat állít szolgálatba a közeljövőben. Ezúttal újabb örömhírről, hatvan elektromos autóbusz érkezéséről számolhatunk be Zalaegerszegen. A »zöld buszok« nemcsak kevesebb károsanyagot bocsátanak a levegőbe, hanem – a dízelekkel ellentétben – gazdaságosabb működtetésűek és a környezetvédelmi szempontoknak is maximálisan megfelelnek. E korszerűsítés is nagyban hozzájárul a fenntartható jövőhöz; gyermekeinknek és unokáinknak egy egészségesebb élettér biztosításához.”

Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: „a Zöld Busz Program koordinátoraként a HUMDA Zrt. azon dolgozik, hogy összehozza a keresletet és a kínálatot, ebben az esetben egy haladó szellemiségű várost egy haladó szellemiségű közszolgáltatóval. A zöld buszok révén megvalósuló újszerű közszolgáltatás nemcsak újfajta mentalitást jelent a városlakó polgároknak, hanem lehetőséget biztosít számukra arra is, hogy a szén-dioxidmentesebb jövőért tegyenek. Magyarország nagy vállalásokat tett ezen a téren, mert 2050-re klímasemlegessé szeretne válni, s az emberek is sokat tehetnek e cél megvalósításáért azáltal, hogy az autó helyett az autóbuszos közlekedést választják a mindennapokban”.

Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója kijelentette: „Az országban Budapest után Győrben lesz a második legtöbb e-busz, viszont a városi/elővárosi autóbuszok futásteljesítményéből az elektromos járművek részaránya Zalaegerszegen lesz a legmagasabb (40 százalék). A zalai megyeszékhely 33 darabból álló autóbusz-állományának több mint egyharmadát elektromos buszok fogják kitenni. A járművek tervezett éves futása a vidéki nagyvárosok közül Győrben és Székesfehérváron lesz legmagasabb: egy évben ez akár 700 ezer kilométer körül alakulhat majd”.

A Volánbusz konzorciumi partnerével, a Mobiliti Volánbusz Kft.-vel 2021–ben összesen 100 elektromos autóbusz és a hozzájuk kapcsolódó töltőberendezések beszerzésére nyújtott be sikeres pályázatokat a Zöld Busz Programban. A közlekedési társaság az első negyven jármű szállításáról tavaly júliusban kötött megállapodást, majd a Mercedes-Benz eCitaro típusú elektromos autóbuszokat múlt év szeptembertől kiemelt rendezvényeken tesztelte.

2022. március elejére lezárult tíz töltőoszlop kiépítése a társaság Hunyadi úti telephelyén és menetrend szerinti forgalomba állt az első tíz jármű a Budakeszit érintő agglomerációs autóbuszvonalakon. Ezt a napokban további 10 töltőoszlop és 10 újabb jármű forgalomba helyezése követi. Az elkövetkezendő hónapokban a többi 20 zöldbusz is megkezdi szolgálatát, ami Budaörs és Törökbálint térségében jelentős előrelépést jelent az utaskiszolgálás színvonalában.