MÁV Szimfonikus Zenekar Ajánló

Online koncertet ad a MÁV Szimfonikus Zenekar és Vengerov
2021.02.16 12:21
szerző: MÁV Szimfonikusok

Február 18-án csütörtökön 19:30-kor ismét ingyenesen hallgatható a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje, melyet ezúttal a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében adnak elő. A vendégelőadó Maxim Vengerov hegedűművész, akit sokan korunk legjobb vonós hangszeres művészének tartanak. A vendégkarmester pedig Takács-Nagy Gábor.

Vengerov zenekarhoz fűződő barátsága abban is megnyilvánul, hogy 2019 óta immár harmadszor játszik a MÁV Szimfonikusok koncertjein. A hegedűverseny-irodalom egyik legnépszerűbb, gyönyörű darabját adja elő,  az 1844-ben komponált Hegedűversenyt, mely Mendelssohn életművének egyik kimagasló darabja. Sűrítve megtalálható benne a zeneszerző egész költői világa: az áradóan éneklő, romantikus érzelemgazdagság éppúgy, mint a pajkosan kergetőző tündérek. A mű szerkesztésmódja hűségesen követi a nagy elődöktől, elsősorban Beethoventől örökölt hagyományokat, néhány vonásában azonban eltér attól és ezzel későbbi romantikus versenyműveknek mutat példát.

A Hegedűverseny mellé Takács-Nagy Gábor karmester Mozart és Beethoven egy-egy szimfóniáját választotta. Mozart életművének „leltára” 41 szimfóniát tartalmaz, ezek sorában a 35. a Haffner-szimfónia, amelyet 1782-ben komponált abban az időben, amikor már véglegesen letelepedett Bécsben és önálló művészként élte életét. A mű mégis „visszautal” salzburgi éveire, a névadó, Haffner ugyanis a város polgármestere volt. Az ő egyik családi eseményére komponált Mozart szerenádot, ezt alakította át szimfóniává.

Beethoven művének az ad különleges jelentőséget, hogy a kilenc óriásból álló sorozat első darabja, a zeneszerző első találkozása a szimfónia műfajával. Nagyszerű darab, tele eredeti ötletekkel, invencióval, még humorral is – de különösen izgalmas úgy hallgatni a művet, hogy tudjuk, hová vezet az út, amelynek ez az első lépése.

Műsor:

Mozart: D-dúr (Haffner) szimfónia, K.385

Beethoven: I. szimfónia, C-dúr, op.  21

Mendelssohn: e-moll hegedűverseny

Közreműködik: Maxim Vengerov - hegedű

Vezényel: Takács-Nagy Gábor

Az élő koncert online közvetítése megtekinthető ingyenesen a MÜPA HOME https://www.youtube.com/user/mupabudapest?sub_confirmation=1

és a MÁV Szimfonikus Zenekar Youtube csatornáján