Évtizedes álom vált valóra: Megújult a szegedi Vasutas Stadion

szegedi Vasutas Stadion Sport

2021.02.01 11:32
szerző: Csohány Domitilla

2020 végén sok szegedi szíve dobbant egyszerre izgatottan, amikor a sötét téli estén először gyúltak fel a fények a Szegedi Vasutas Sport Egyesület (SZVSE) új atlétikai pályáján. Az új nyolcsávos, nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas futópálya minőségi sportolásra ad lehetőséget a vasutasoknak. 

Az SZVSE nagy múltra tekint vissza, hiszen több mint 100 éve biztosít aktív kikapcsolódást és versenyzési lehetőséget a MÁV munkavállalóinak. Napjainkban is ez Csongrád-Csanád megye legtöbb szakosztállyal rendelkező sportegyesülete, amelynek több mint 500 tagja van. Az öt szakosztályhoz – atlétika, labdarúgás, birkózás, tájfutás és tömegsport – természetesen a vasutasokon kívül más is csatlakozhat, az egyesület például évek óta nagy hangsúlyt fektet az utánpótlás nevelésre, a gyermekek és fiatalok sportolási lehetőségének biztosítására. A Tömegsport Szakosztály tagjai, akik főként vasutas munkavállalók, rendszeresen vesznek részt horgász, sakk, ulti, teke, valamint kispályás labdarúgó versenyeken. 

Az egyesület tagjai díjmentesen használhatják a pályákat – hangsúlyozta Tari János, az SZVSE ügyvezető elnöke, aki szívügyének tekinti a vasutasok szabadidős tevékenységének támogatását és népszerűsítését, hiszen ő maga is 1975-től MÁV alkalmazott. 2008 és 2019 között Szeged állomás állomásfőnöke volt, s annak ellenére, hogy ma már nem aktív vasutas, társadalmi munka keretében ő intézi az egyesület mindennapos ügyeit. Feladat van bőven, hiszen a mostani beruházás is egy sok-sok éve dédelgetett, néha bizony kilátástalannak tűnő álomból valósult meg. De a sport sok mindenre megtanít. Erőt, kitartást és elszántságot ad, segít hinni önmagunkban és céljainkban – vallja Tari János, aki egykori atlétaként is nagyon büszke az új stadionra.

A mostani beruházás a Modern Városok Program keretében valósult meg 550 millió forintból. A 2020. november 30-án átadott új, nyolcsávos, rekortán borítású, világítással rendelkező modern pálya a régi 6 sávos salakpályát váltotta fel. A Szeged Rókus állomás mellett található stadionban a műanyag futópályán kívül új dobópályákat is kialakítottak, amelyek súlylökés, diszkosz- és kalapácsvetés, valamint gerelyhajítás versenyszámok lebonyolítására szolgálnak. Az új centrum nemcsak az egyesület, hanem az egész város atlétikai életét felpezsdítheti, hiszen ilyen lehetőségek eddig nem álltak rendelkezésre Szegeden. A stadiont más sportágak művelői is használhatják majd kiegészítő edzéseik megtartására, valamint az SZVSE az iskolák előtt is szeretné megnyitni kapuit. 

Tari János és az egyesület vezetése azonban most sem dől hátra, folyamatosan dolgoznak az újabb fejlesztési lehetőségeken. A tervek szerint legkésőbb 2022-ig felújítják a pálya melletti kiszolgáló épületet, azaz az öltözőket, irodákat, mosdókat, valamint a kisebb sportcsarnokot is, és szeretnének megépíteni egy 60 méteres futófolyosót is. Ezen túl folyamatban van a labdarúgó pálya füvesítésének felújítása és az öntöző rendszer kiépítése, de tervezik a lelátó felújítását, illetve a vendégszektor kiépítését is. A közelmúltban megújult birkózó csarnok öltözőit szintén modernizálni szeretnék. 


A Vasutas Stadion számokban:
•    Terület mérete: 3 ha
•    1 db nagyméretű füvesített futballpálya 
•    4 db műfüves kispálya
•    8 sávos futópálya 
•    1 diszkosz dobópálya
•    1 kalapácsvető dobópálya
•    1 gerelyhajító nekifutó
•    2 súlylökőpálya
•    1 birkózó csarnok
•    1 sportcsarnok
•    1 kiszolgáló épület (öltözők, mosdók, irodák)