110 éves a MÁV Előre!

MÁV Előre 110 év Sport

2019.06.24 12:51
szerző: Dr. Ősz Rita, Pecsuvácz Péter

1909. május 30-án valószínűleg senki nem gondolt bele, hogy 2019. május 30-án vagy egy nappal később, az ünnepség idején élni és virulni fog – jelenleg leginkább a röplabdázás révén – az annak idején Székesfehérvári Déli Vasút Testedző Kör néven alapított sportklub. 

Az oly sok évtizedet, nehezebb és könnyebb időszakokat egyaránt megélt vasutas egylet ma már elmondhatja magáról, hogy a királyok városának legrégebbi, még működő sport­egyesülete. Van dicső múltja, a kézilabdázók és a labdarúgók a ’70-es évek egy részében a legmagasabb osztályban szerepeltek. Kerékpározásban országos bajnokot, egyben olimpikont is adott Magyarországnak a MÁV Adorján István személyében. Hosszabb időszakon keresztül a birkózás és az atlétika szintúgy szerves része volt a sportklub életének. 

Napjainkban a röplabdázás kiemelkedik valamennyi meglévő szakosztály közül, hiszen a férfiak évek óta az NB I.-ben játszanak, a nők pedig épp a közelmúltban jutottak fel az NB II.-ből az első osztályba. A röplabdázás azonban már a százéves jubileum idején is húzóág volt, hiszen akkoriban Fésüs Irén vezető edző javarészt saját nevelésű fiatal lányokkal a legmagasabb szinten jegyzett Extraligában az előkelő negyedik helyig jutott. 

A jövőkép pedig joggal ad okot bizakodásra. Nem csupán az imént említett röplabdás sikerek vélhető folytatása miatt, hanem azért is, mert a MÁV keretein belül több szakosztályt is felélesztettek az elmúlt években, amelyek idővel szépen kiforrhatják magukat. Jelenleg kézilabda-, labdarúgó-, röplabda-, rúdsport-, természetjáró-, sakk-, asztalitenisz- és darts-szakosztály működik a klubban. A futball kapcsán például komoly tervek szövődnek, a mostanság öregfiúk-sorozatban érdekelt szakosztály utánpótlás-neveléssel kezdte meg bővülési folyamatát. A rúdsportolók rendszeres szereplői a hazai versenyeknek, a tagok nem ritkán érmekig menetelnek. A férfi kézilabdázók szép sikert elérve ezüst­érmesek lettek az NB II. Északi Csoport 2018/2019-es küzdelmeiben.

Ami pedig a MÁV Előre SC száztíz évének méltó megünneplését illeti, díszvendégek, a klub elnöksége, szakosztályainak képviselői, támogatók és további meghívott vendégek vettek részt a székesfehérvári Lakeside Hotelben tartott rendezvényen 2019. május 31-én. Orbán Viktor miniszterelnök – aki a MÁV-ban futballozott 1977 és 1981 között – köszöntőlevelét dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere olvasta fel, aki szintén méltatta az egy évszázada életre hívott vasutas klub múltját és jelenét, valamint előrevetítette pozitív jövőképét. Egyúttal emléklapot adott át a MÁV Előre SC elnökének munkája elismeréseként. Nagy Róbert beszédében elismerését és tiszteletét fejezte ki valamennyi korábbi és jelenkori MÁV-sportolónak és azoknak, akik a szakmai stábban tevékenykedtek vagy tevékenykednek a mai napig. A sportvezető külön kiemelte Dévényi Tibor néhai elnököt, aki alázatos munkájával nehéz időszakon vezette át a klubot, és biztosította fennmaradását. 

Az ünnepségen részt vett Mészáros Attila alpolgármester is, aki az egyesület jelenkori húzóágának számító röplabdasport hazai versenyeire rendszerint kilátogat, Dunai Antal, az 1968-as nyári olimpiai játékok aranyérmese a Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében, és szintén tiszteletét tette a rendezvényen Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség főtitkára, valamint Gál Péter Pál, a Fehérvár AV19 elnöke is. 

Sárvári László, az Alba Volán SC ügyvezető igazgatója virágcsokorral fejezte ki köszönetét Fésüs Irén röplabdaedzőnek,a sportágért tett kiemelkedő munkája elismeréseként. A rendezvényen a Felicita Tánciskola növendékei szórakoztatták az ünneplő vendégeket, majd állófogadás zárta a programot.