Körtés-mandulás pite

3

Eszméletlenül finom sütemény, akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét!

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Hozzávalók:

  • 250 g liszt teljeskiőrlésű búzaliszt
  • 50 g cukor (lehet nádcukor, xillit vagy nyírfacukor)
  • 150 g hideg vaj kockázva
  • 1 csipet 
  • 1-2 ek. jeges víz
  • 1 db citrom héja
  • 4 nagyobb körte
  • 1 db citrom leve
  • 300 ml víz
  • 200 g nádmelaszos cukor
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 200 g vaj
  • 20 g porcukor
  • 200 g őrölt mandula
  • 3 db tojás

 

Elkészítés:

Elkészítjük a szokásos módon a tésztát; a lisztet, a cukrot, a vaníliát, a citromhéjat

vajjal elmorzsoljuk, beletesszük az egy tojást majd egy kevés jeges vizet. Folpackba

tesszük és a hűtőben pihentetjük 20 percet. Ezalatt elkészítjük a frangipane-ét: a vajat

a mandulával és a cukorral elkeverjük, majd egyesével egy-egy tojást hozzáadunk

és jól kikeverjük. A körtéhez a víz, bor, cukor és citromlé négyesből szirupot főzünk

és lassú tűznél beledobáljuk a megpucolt de egészben hagyott körtéket és puhára

(nem szét) főzzük, pont úgy, hogy még vágható legyen. Majd kikapkodjuk a szirupból

és letörölgetjük. A tésztát kinyújtjuk jó vékonyra, olyan 100 forintos érme vastagságúra.

Előmelegítjük 180 fokra a sütőt. Belehelyezzük a tortaformába, a széleit levágjuk. Majd

kibéleljük sütőpapírral és rizst vagy babot teszünk a közepére. Sütjük 15 percig,

kiszedjük belőle a sütőpapírt és a rizsszemeket, belehalmozzuk a mandulakrémet és a

cikkekre vágott körtéket, szép egyenletesen körberakjuk. Majd visszatoljuk a sütőbe és

további 15 percig készre sütjük. Joghurttal mennyei.

 

A receptet köszönjük szépen dr. Balatonyi Dorottyának!