Felújított vasúti hajtányokat lehetett kipróbálni Bugacon

hajtánypálya Jeles napok

2022.08.24 10:23
szerző: Vasúttörténeti Alapítvány

Sikeresen lezajlott nagyszámú látogató és média érdeklődéssel az eddigi legnagyobb létszámú - vasúttörténelmi jelentőségű - keskeny nyomközű hajtánytalálkozó a Kecskeméti Kisvasút Napján, Bugac vasútállomási centrummal, augusztus 13-án.

Már pénteken délután megérkeztek az első "fecskék" Kecskemét KK. fűtőházából, illetve állomásáról, be is járták a pálya egy-egy szakaszát és a szükséges bejárhatóságon javítottak is.

Bugac állomás váróteremben berendezték, illetve felújították a Kisvasúttal kapcsolatos kamarakiállítást: fényképekkel, dokumentációkkal, képeslapokkal. A többi sok-sok idevaló relikvia a Kecskemét KK. állomás emeletén lévő helyiségben, illetve a VTA székhelyén, Szegeden található. A váróterem előtt helyezték el az adminisztrációs asztalt, de ide is jutott a relikviákból: az állomásról készült téli dioráma, Kárpát-medence működő kisvasútjairól készült térkép, kisvasutakról szóló könyvek és kiadmányok.

Szombaton reggel két irányból közelítették meg a hajtányok Bugac állomást. Szank állomás mellett a sínre helyezett motoros hajtányokat – stílszerűen – nemcsak az ott lakók, hanem a pálya melletti lovarda egy-egy lóerős nézői is megcsodálták. A járművek között itt 2 külföldi is volt, mert lengyel kisvasutasok is eljöttek saját hajtányaikkal.

Bugac állomásra a Szankról érkezett 9 jármű után Kékesi Márton üzemvezető üdvözölte az időközben Jakabszállásról megérkezett 5 hajtányt is. Üzemen kívül ugyan, de jelen volt még a "Kék Hintó" is. Summázva: 15 motoros hajtány mutatkozott be aznap a Kecskeméti Kisvasút kiskunmajsai szárnyvonalán! A menetrend szerint erre-arra közlekedő motorosokat ugyan ideig-óráig nélkülözve, mégsem unatkozott a nagyérdemű, hiszen 3 kézihajtányt hajthattak ide-oda az állomás területén.

Ünnepségünk kezdetén a VTA idevonatkozó tevékenységét ismertetve, Nagy József át is adta a stafétabotot az ötletgazdának, Kékesi Mártonnak, aki a teljes programot nagyszerűen megtervezte és le is vezényelte. A nyári hőség ellenére szép számmal érkeztek vendégek az ország távolabbi tájairól is. 10 és 19 óra között folyamatosan - természetesen hivatalos menetrend és utasítás szerint és szabályos menesztéssel indultak a járművek utasaikkal. Délutánra pedig meglepetésként Lezsák Sándor úr és kísérete is megtisztelte rendezvényünket. Köszöntésük után annak rendje-módja szerint ők is megváltották a menetjegyüket és kiválasztották az egyik "párnás", 1. osztályú hajtányt egy különleges, romantikus utazásra. Bugac felsőre megérkezve kifejezte elismerését a Kecskeméti Kisvasút napját illetően.