Véget ért az Országos Vasutas Fotókiállítás vándorlása

Hírvonal

2021.06.09 13:26
szerző: Nagy József

A Vasúttörténeti Alapítvány egyik hagyományos rendezvénye az Országos Vasutas Fotókiállítás anyagainak különböző helyeken történő kiállítása, vándoroltatása. A pályázatokat és a kiállításokat 1996 és 2014 között tíz alkalommal rendezték meg analóg formában.

Ezután a Vasutasok Országos Közművelődési Egyesületének győri Művelődési Házával közösen hirdették meg a pályázatokat, mégpedig digitális minőségben, de a kiállításra is alkalmasnak talált felvételeket papír alapúra kinagyíttatták és kiállításokon bemutatták. 2020-ban a VOKE-vel közösen meghirdetésre került a „Képek az ország vasútjairól” című pályázat. Az anyagok időben megérkeztek, zsűrizés után kiállításra kész állapotba hozták őket. 36 vasutas pályázótól 163 db kép érkezett be, 83 db alkotást ítéltek meg nyilvános vetítésre és ebből 44 felvételt kiállításon mutattak be. 13 pályázó lett díjazva. 

 

A kiállítás megnyitását és a díjátadást 2020. október 21-én tartották meg Szeged Vasútállomáson. November 23-ig mintegy 3000 fő láthatta, nézhette meg a fényképeket. Ezt követően a kiállítási anyagot vándoroltatták a MÁV Szegedi Területi Igazgatóságához tartozó vasútállomások várótermeibe, mert az ismeretes járványügyi előírások nem engedték meg a Művelődési Házakban rendezendő kiállításokat. Az állomások várótermeiben viszont a folyamatos utasáramlásból meg lehetett saccolni azt a létszámot, akik a képeket meg is nézhették. Kéthetenként helyeztük át a kiállítást a soron következő vasútállomásra. Mindeddig sorra került: Kiskunhalas, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Szentes, Hódmezővásárhely, Orosháza, Békéscsaba, Gyula, Mezőtúr, Szarvas, Kunszentmárton, Martfű, Mezőhegyes és Makó. Ezzel az újszerű módszerrel területünkön mindösszesen 8200 fő nézhette meg a kiállítást, ami kiemelkedő teljesítmény volt ebben az időszakban! A Vasúttörténeti Alapítvány átadta az anyagot a Győri VOKE-nak, további felhasználásra.