Vasútért kitüntetést kapott Lendvai György

MÁV Szimfonikus Zenekar Hírvonal

2020.12.04 10:12
szerző: MÁV KIG

December 3-án Vasútért kitüntetést kapott Lendvai György, a MÁV Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója. Az elismerést dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató adta át a Zeneakadémia Nagytermében.

Lendvai György 2005. január 1-jén lépett szolgálatba a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány ügyvezető igazgatójaként. A munkakör betöltésére különösen alkalmassá tette kettős végzettsége, hiszen a Műszaki Egyetemen megszerzett villamosmérnöki diplomát, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett hegedűtanári oklevelet. Nagy nehézségek között, gyakran kilátástalannak tűnő helyzetekben kellett folytatnia „kétfrontos küzdelmét”, egyik irányban a muzsikusok munkájának irányítása, másik irányban a hatóságok és a támogatók felé, a Zenekar működéséhez szükséges források és a jogi-szervezeti háttér biztosítása érdekében. Kitűnő kapcsolatteremtő képessége és diplomáciai érzéke révén sok olyan kapcsolatot épített ki bel- és külföldön egyaránt, amelyek a zenekar tevékenységi körét bővítették (külföldi vendégszereplések, állandó jelenlét a magyar médiában, hanglemezfelvételek magyar és nagy nemzetközi lemezkiadó cégekkel együttműködve).  Lendvai György kiemelten jó kapcsolatot ápol a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány Alapítójával, a MÁV Zrt.-vel és annak munkatársaival.

 

2013 augusztusában az államfő a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Lendvai Györgynek, “Magyarország egyik vezető szereppel bíró, közel hetvenéves kultúramegőrző és kultúrateremtő múlttal rendelkező együttese sikeres irányításáért, az ifjúság zenei nevelésének előtérbe helyezéséért”.

Lendvai György 2020. december 23-án tölti be 60. életévét, így hát különleges születésnapi ajándéknak is tekinthető a Vasútért kitüntetés, melyet az igazgató meghatottan vett át az ünnepélyes napon. Gratulálunk az elismeréshez!

 

A MÁV Szimfonikus Zenekar története

1945-ben, a második világháború végnapjaiban alapította Varga László, a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. akkori elnök-vezérigazgatója azzal a céllal, hogy a vasút kultúrát is szállítson. Meggyőződése volt ugyanis, hogy a békekötés után nemcsak építőanyagra és élelmiszerre lesz szükség, hanem a háború okozta lelki sebek orvoslására is. Úgy vélte, egy országjáró zenekar sokat tehet ezért – ötlete nyomán speciális vasúti kocsikban hálófülkéket alakítottak ki zenészek számára, egy másik vagonban pedig a hangszereket helyezték el. Az évforduló napja május elsejére esik; ekkor szólalt meg először a vasutas fúvós zenekarokra épülő formáció a MÁV zenekaraként. Az ezt követő hónapokban Szőke Tibor, az első vezető karmester valódi szimfonikus társulatot formált a javarészt amatőr zenészekből, egyre több magasan képzett muzsikust kötve a társulathoz. A zenekar idővel az ország egyik legismertebb művészegyüttesévé vált, amelynek nemzedékek köszönhetik első komolyzenei élményüket.

A Gördülő opera elnevezésű, országjáró hangversenysorozat ugyanis évtizedeken át a vidéki nagyvárosok kulturális programjainak meghatározó eleme volt. A dalszínház legnevesebb énekeseit felléptető programsorozat 1947-ben, Sárospatakon debütált az Aidával, és egészen a hetvenes évek végéig járta a vidéket. A MÁV Szimfonikusokat ma az ország élvonalbeli hivatásos zenekarainak sorában tartják számon. Repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed. Koncertjeit évente több mint 50 ezren látogatják, de a rendszeres rádió- és televízióadásokon keresztül a hallgatók száma ennél jóval több.

A zenekar hagyományokban gazdag művészi munkásságának elismeréseképpen 2011-ben az egyik legjelentősebb zenei elismerésben részesült, megkapta a Bartók Béla-Pásztory Ditta Díjat. Kétszer kapta meg a Széchenyi emlékérmet, 2013-ban pedig szakmai munkássága, kiemelkedő közösségi és közéleti tevékenysége elismeréseként az MSZOSZ díját vehette át. 2019-ben a MÁV Szimfonikus Zenekar Artisjus-díjban részesült a kortárs magyar darabok minél szélesebb közönséghez való eljuttatásáért. 2013 júliusában a MÁV Szimfonikus Zenekar rögzítette felvételre a Himnusz eredeti, Erkel-féle változatát a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megbízásából. Az olimpiai játékokon innentől kezdve ez a változat hangzik el a magyar bajnokok dobogóra lépésekor.