Részvétel az EU Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramban

PLOTO Hírvonal

2022.10.03 14:15
szerző: MÁV KIG

A MÁV Környezetvédelem, energetika és minőségirányítás szervezete 2022 szeptemberében csatlakozott egy az Európai Unió Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramja révén megvalósuló nemzetközi projekt csapatához. Az Európai Unió által maximálisan 7,5 millió euróval támogatott együttműködés 8 ország mintegy 20 oktatási és szakmai partnere részvételével jött létre.

A PLOTO elnevezésű projekt az éghajlatváltozással szemben ellenálló és környezetbarát közlekedési infrastruktúra témakörében végez majd munkát a következő több mint 3 évben. A projekt célja többek között a szélsőséges éghajlati események és hatásuk modellezése, korai figyelmeztető rendszerek, újszerű megoldások tesztelése és adaptálása, annak érdekében, hogy elsősorban a belvízi multimodális csomópontokhoz kapcsolható infrastruktúrák klímaváltozás okozta sérülékenysége, valamint az ebből fakadó technológiai, gazdasági, környezeti- és humán kockázatok száma mérséklődjön. A magyarországi pilot projekt helyszíne a Csepel Szabadkikötő lesz, a MÁV, mint kapcsolódó kötöttpályás szárazföldi infrastruktúra képviselője jelenik meg a munkában, amely többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakmai közreműködésével valósul meg.

A közlekedési szektor klímakitettségi vizsgálata, azaz a klímaváltozás jelenlegi és várható negatív és pozitív hatásainak megértése és előrejelzése, valamint a lehetséges károk mérséklésére való felkészülés nélkülözhetetlen a fenntartható, megbízható és költséghatékony vasúti működés megvalósításához. A PLOTO az első éghajlatváltozáshoz köthető hatásokat elemző K+F+I projekt a cégcsoport életében. Bízunk benne, hogy a most kidolgozásra kerülő modellek és mechanizmusok lehetőséget teremtenek a MÁV-nak a jövőben kifejezetten kötöttpályás közlekedéshez kapcsolódó hazai és nemzetközi klímamitigációs projektekben való részvételre is. A nemzetközi munkacsoport következő Közgyűlésének Budapest ad majd otthont 2023 első negyedévében, amelyen a MÁV Zrt. Környezetvédelem, energetika és minőségirányítás szervezete látja majd el a szakmai képviseletet.