Mager Andrea miniszterasszony és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Záhonyba látogatott

menekültválság Hírvonal

2022.03.31 14:11
szerző: MÁV KIG

A határmenti településen a háború elől menekülők széleskörű és összehangolt támogatására van szükség, melyben vállalatcsoportunk is nagy szerepet vállal. Mager Andrea miniszter- asszony és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ellátogatott Záhonyba, megtekinteni a helyiek tevékenységét és az átalakult vasútállomást.

A hölgyeket dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató és Hadnagy Attila pályavasúti területi igazgató fogadta a határmenti településen.  „Először körbevezettük őket az állomáson, bemutattuk az intézkedéseket, amiket a MÁV tett a menekültekért a kezdetektől napjainkig. Bemutattuk a folyamatot, hogyan egyeztet a vasúttársaság a többi hatósággal, milyen helyiségeket alakítottunk át a menekültek fogadására és ellátására. Megmutattuk a baba-mama várót, illetve azt a helyiséget, ahol a menekültek megpihenhetnek. Sok olyan munkaszervezési intézkedésre volt szükség, ami a mindennapos ellátáshoz nélkülözhetetlen. Például középvezetői ügyeletet szerveztünk a hatóságokkal való gördülékeny együttműködésért. Ismertettük miniszterasszonnyal, hogy a MÁV-Volán-csoport valamennyi területen lévő szervezeti egysége szoros együttműködésben egymással és a hatóságokkal, önkormányzattal, karitatív szervezetekkel a kezdetektől a segítségnyújtáson dolgozik teljes erőbedobással. A miniszterasszonynak és a kormányszóvivőnek megmutattuk a hatóságoknak kialakított helyiségeket is, és részletesen ismertettük a menekültek elhelyezésének folyamatát. Mager Andrea nagyon elégedett volt, szóban többször kifejezte köszönetét a vasutasoknak, melyet ezúton szeretnék én is továbbítani. Ez most mindenkinek kiélezett, nehéz helyzet, kell erő a folytatáshoz.” Miniszterasszony és a kormányszóvivő ajándékokat és élelmiszereket hoztak a menekülteknek, amit a karitatív szervezeteknek nyújtottak át. A hölgyek a vasútállomás után a helyi középiskolában kialakított Segítségpontra látogattak el. Ezt követően Gubik Lászlóval a Záhony Port Zrt. vezérigazgatójával a záhonyi vasúti és logisztikai infrastruktúra fejlesztéséről esett szó és a MÁV-os vezetőkkel az átrakókörzet átrakólétesítményeit tekintették meg. A háború miatt felértékelődik a vasúti áruszállítás szerepe is, melyben a magyarországi Záhony is jelentős feladatot kap. A politikus asszonyok Barabáson a Katolikus Karitász vezetésével működő Segítségponton szolgálatot teljesítőkkel is találkoztak, a napot pedig Tarpán, önkéntes asszonyok társaságában zárták. Ők azok a helyi lakosok, akik több környékbeli településen azért dolgoznak, hogy az érkező menekülteket meleg étel és szállás fogadja.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala új irodákat nyitott

Nem csak Záhonyban, Budapesten is folyamatos a segítségnyújtás. A BOK Sportcsarnokban is információs pontot nyitott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Záhony és Beregsurány mellett immár a kormány által létesített humanitárius tranzitponton is segítik az ügyintézésben, jogi tanácsadásban a hozzájuk fordulókat az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézményének a munkatársai, akik egyúttal Budapesten is közreműködnek a humanitárius segítségnyújtásban. Dr. Kozma Ákos ombudsman kiemelten fontosnak tartja, hogy minél több embernek nyújthasson közvetlenül jogi és humanitárius segítséget az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala ebben a rendkívüli időszakban. Ennek jegyében az ukrajnai háború kitörését követő napokban a záhonyi vasútállomáson ideiglenes területi irodát, majd március közepén a beregsurányi gyűjtőponton információs pontot nyitott az ENSZ Nemzeti Emberi Jogi Intézménye.