tramtrain Fejlesztések

Augusztus 1-jétől félóránként jár és fizetőssé válik a TramTrain
2022.07.28 16:44
szerző: MÁV KIG

Sikeresen zárult a TramTrain tavasz óta tartó ingyenes utasforgalmi próbaüzeme, ezért augusztus elsejétől, hétfőtől már egész nap félórás menetrendi ütem szerint, csütörtök hajnal és vasárnap késő este között pedig továbbra is folyamatosan, éjjel-nappal – éjszaka óránként – közlekednek Hódmezővásárhely és Szeged között a vasútvillamos járatok. Ezzel egyidejűleg új, kedvezményes zónás tarifarendszer bevezetésével fizetőssé válik a szolgáltatás. A régióban egyedülálló,  innovatív és népszerűvé vált közlekedési mód újabb szakaszába lépett ezáltal, amellyel fejlődik a közösségi közlekedés színvonala, új, utasbarát alapokra helyezve a tarifarendszert.

Augusztus 1-jétől a TramTrain a jelenlegi, órás ütemű menetrendhez képest kora reggeltől késő estig jelentősen sűrítve, félórás követési idővel közlekedik. A továbbiakban is fennmarad a csütörtökről péntekre, péntekről szombatra és szombatról vasárnapra virradó éjszakákon a peremidőszaki órás követésű rendszer, így ezeken a napokon a TramTrain járatok üzemszünet nélkül, folyamatosan közlekednek.

A bővített menetrendben az eddigi kínálathoz képest hétfőtől csütörtökig a jelenlegi, irányonként 26 vasútvillamos helyett 40-re, pénteki napokon a jelenlegi, irányonként 29 helyett 44-re, hétvégi és ünnepnapokon pedig a jelenlegi 24 helyett szintén irányonként 44-re növekedik az igénybe vehető TramTrain járatok száma.

Szeged vasútállomás és Hódmezővásárhely vasútállomás között hétfőtől csütörtökig, az első járatok 4:16-kor és 4:45-kor indulnak, ettől kezdve 22:45-ig minden óra 16 perckor és 45 perckor indulnak a vasútvillamos szerelvények a szegedi vasútállomásról.

Hódmezővásárhely vasútállomás és Szeged vasútállomás között, az első járatok 3:30-kor, 4:01-kor és 4:30-kor indulnak a hódmezővásárhelyi vasútállomástól hétfőtől csütörtökig. Ettől fogva 22:30-ig minden óra 1 perckor és 30 perckor közlekednek a vasútvillamos szerelvények.

Éjszakai közlekedés pénteki, hétvégi és ünnepnapokon:

A csütörtök estétől vasárnapra virradó éjszakákon a korábbiakhoz hasonlóan biztosítja a MÁV-START az órás ütemes közlekedést:

Szeged vasútállomás és Hódmezővásárhely vasútállomás között, 23:16-tól 3:16-ig minden óra 16 perckor, Hódmezővásárhely vasútállomás és Szeged vasútállomás között 23:01-től 02:30-ig szintén minden órában folytatódik az éjszakai közlekedés, a járatok minden óra 1 perckor indulnak.

Az éjszakai járatok közlekedése és a kiszolgálás érdekében a fentieken felül a járműtelepre és járműtelepről közlekedéshez az alábbi járatokkal utazhatnak az utasok Szegeden belül:

Szeged, Rókus vasútállomás és Szeged vasútállomás között hétfőtől csütörtökig 03:50-es, és naponta 04:50-es indulással.

Szeged vasútállomás és Szeged, Rókus vasútállomás között naponta 23:45-ös, és vasárnaptól szerdáig 23:16-os indulással.

Augusztus 1-től új, integrált zónajegyek és zónabérletek

A próbaüzem végeztével, a félórás menetrendi sűrítéssel egyidőben, augusztus elsejétől már fizetőssé válik a TramTrain járatok használata. A vasútvillamos díjszabása három zónából épül fel: Szeged (A), Algyő (B) illetve Hódmezővásárhely (C).

ABC zóna: a TramTrain teljes vonalán egyszeri utazásra érvényes teljesárú jegy 465 forintba kerül, a jegy 60 percig érvényes. A 30 napos bérlet ára 17 800 forint, melyből az ingázóknak a munkáltatójuk 86%-ot térít, így a bérlet költsége az utazók számára 2492 Ft. A kerékpáros és a kutyajegy is egyaránt 235 forint lesz, amit a megtett utazástól függetlenül mindig a teljes vonalra kell megvásárolni.

A TramTrain jegyek és bérletek – a kerékpár- és kutyajegy kivételével – érvényesek a Szeged–Békéscsaba vasútvonal Hódmezővásárhely és Szeged közötti szakaszán közlekedő vonatokon is.

A TramTrain bérletek érvényesek továbbá a Volánbusz kijelölt járatain Szeged és Hódmezővásárhely közötti szakaszon, a bérleten szereplő viszonylatban. Ugyanakkor autóbuszbérlet a TramTrain útvonalával párhuzamos szakaszra már nem vásárolható.

A Szeged és Algyő (AB), illetve Szeged és Hódmezővásárhely (ABC) között utazók vásárolhatnak olyan bérletet, amely egyaránt érvényes a TramTrain járatokra és a szegedi városi tömegközlekedésre is. Ezeknek a kombinált bérleteknek az ára kedvezőbb, mint külön-külön megvásárolva a szegedi és a vasútvillamosra érvényes bérleteket. A kombinált bérletek is érvényesek a Szeged–Békéscsaba vasútvonalon közlekedő vonatokon és a Volánbusz kijelölt járatain Szeged és Hódmezővásárhely közötti szakaszon, a bérleten szereplő viszonylatban. Az Algyő zónára (AB vagy BC) érvényes TramTrain bérletek Algyőn belül bármelyik autóbusz megállóhelyre vagy megállóhelyről felhasználhatók. Az Algyő és Hódmezővásárhely közötti utazásokra a BC zónás, míg Hódmezővásárhelyen belül a C zónás jegyek és bérletek vehetők igénybe.