Gyümölcskenyér

 

jk

 

 

Az egyik legnépszerűbb karácsonyi sütemény a gyümölcskenyér.

Most mi is elhoztunk egy verziót, amibe sokféle aszalt gyümölcs került.

Az is jó ebben a receptben, hogy szabadon válogathatunk, milyen

gyümölcsök és magvak kerüljenek bele.

 

Hozzávalók:

  • 275g liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 160 g vaj
  • 140 g porcukor
  • 4 tojás
  • 2 tk. vanília aroma
  • 150g dió
  • 300 g aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, szilva, vörösáfonya, füge, stb.)
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 1 tk. fahéj

 

Elkészítés:

A vajat a porcukorral habosra verjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat,

végül a vanília aromát is.

A lisztben elkeverjük a sütőport és a fahéjat. Az aszalt gyümölcsöket apróra

ágjuk és egy kanálnyit a lisztből hozzájuk keverünk. Ez megakadályozza,

hogy süléskor lesüllyedjenek a sütemény aljára.

A többi lisztet a vajas keverékhez adjuk, majd eldolgozzuk benne a habverővel.

A tésztába keverjük a durvára aprított diót és az aszalt gyümölcsöket is.

Ezután a tésztát két kivajazott őzgerincformába, vagy egy nagyobb sütőformába tesszük.

Előmelegített sütőben 170 °C-on 45-50 perc alatt megsütjük