Sajtos túrós pogácsa

3

 

Nem mondjuk hogy gyorsan készen van, de megéri várni rá!

Akinek esetleg nincsen otthon sajtja, anélkül is elkészítheti,

csak túróval is nagyon finom. A túrós rúd elkészítése

egyszerűbb, mert csak fel kell vágni a tésztát csíkokra,

nem kell a pogácsa szaggatóval bajlódni…

 

Hozzávalók:

Tésztához

  • 600 g finomliszt
  • 4 kk. só (ízlés szerint)
  • 100 g reszelt sajt
  • 160 g zsír
  • 250 g túró
  • 1 tojás
  • 3 dl tejföl
  • 0,5 dl tej
  • 30 g élesztő
  • csipetnyi cukor

Tetejére

  • 100 g reszelt sajt

 

Előkészítés:

A langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, csipet

cukrot szórtam rá és félretettem.

Átszitáltam a lisztet, hozzáadtam a sót, túrót, reszelt

sajtot és elkevertem.

A liszthez mértem a zsírt, hozzáadtam a tojás részét

(egy kicsit félretettem a tojásból, hogy majd a pogik

tetejét megkenjem vele), a tejfölt és a felfuttatott élesztőt.

Alaposan összedolgoztam, majd letakarva egy éjszakát

a hűtőben pihent.

 

Másnap reggel kivettem a hűtőből a tésztát, és a pulton

pihent 2-3 órát mire nekikezdtem.

Lisztezett deszkára borítottam a tésztát, tetejét is megszórtam

liszttel, kicsit összegyúrtam, és kb. 2 cm vastagra nyújtottam.

Tetejét éles késsel bevágtam, apró pogiszaggatóval kiszúrtam,

tepsire tettem, tetejét a maradék tojással megkentem (amihez

kis tejet adtam, hogy elég legyen a két tepsinyi pogira) majd a

tetejükre kis reszelt sajtot tettem.

A pogikat még egy jó órát pihentettem a tepsin, majd

előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt készre

sütöttem őket.

Tepsin hagytam kihűlni. Ebből a mennyiségből 2 nagy

tepsivel lett, összesen 126 db.

Az ajándékötletért hálás köszönet Kocsis Hajnalkának,

a mókuslekvár.hu portál tulajdonosának!

A recept itt olvasható: https://www.mokuslekvar.hu/sajtos-turos-pogacsa/

További zseniális ötleteket itt olvashat: www.mokuslekvar.hu