Mézes zserbó vagy rakott mézes

t78

 

Kolléganőnk, Kanalas Ági receptje következik.

Az én családomba nincs ünnep „rakott mézes” nélkül. A karácsonyok, névnapok, születésnapok lakoldalmak

elengedhetetlen résztvevője, az az inkább megédesítője. Gyermekkoromban nagyanyám sütötte,

majd édesanyám, aki megtanított engem is az elkészítésére.

Egy ismerős megkóstolta és azt mondta, h olyan, mint egy „Angyali érintés”. Valóban ilyen,

felidézi a gyermekkori emlékeinket, amikor a kisszéken ülve vártuk, hogy nagyanyánk a süti

véget nekünk adja. Pont ezért szeretném megosztani munkatársaimmal a receptet.

 

Hozzávalók:

Tészta: 8 dkg RÁMA, 25 dkg porcukor, 1 tojás, 8 ek. tej (=1dl), 3 ek. méz (virág),

2 tk. szódabikarbóna, 60 dkg liszt

Krém: 5 dl tej, 3 ek. liszt, 20 dkg RÁMA, 20 dkg porcukor, 1 cs. vanília cukor,

Kenéshez: kb. 3 dl-nyi baracklekvár

Máz: 10 dkg porcukor, 2 ek. víz, 2 púpos ek. kakaópor, 4 dkg RÁMA (esetleg étcsoki)

 

Elkészítés:

A tészta összetevőit a liszt kivételével, gőz fölött habosra kikeverjük, majd a gőzről levéve

beleforgatjuk a lisztet. Elég sűrű, masszív masszát kapunk, a végén jól jöhet a dagasztógép a

keveréshez. Konyharuhával letakarjuk és 1 órát pihentetjük. Közben a krém egyik részét

elkészítjük. A tejben elkeverjük a 3 púpos evőkanál lisztet, csomómentesre, és megfőzzük,

mint egy pudingot. Fedővel letakarva hagyjuk kihűlni (azért letakarva, h ne bőrösödjön

meg a teteje). A krém másik részét is összeállíthatjuk, a szobahőmérsékletű RÁMA-t összedolgozzuk

a porcukorral és a vaníliás cukorral – keverőgép nagy segítség J. A tésztából 4 cipót csinálunk és

tepsi méretűre síkáljuk (nyújtjuk). A tepsi kb.20*35 cm. A tepsi hátuljára sütőpapírt teszünk és

azon sütjük ki a lapokat. 180 C°-os sütőben kb. 5-10 perc alatt megsül, pár perc légkeverés is

mehet rá, (halvány) barnára sütjük. Ha megsült egyenes felületre rakjuk, h úgy hűljön ki, mert

ha kihűlt merev, kemény lesz a tészta a méz miatt. A krém két masszáját összedolgozzuk és

megfelezzük. Az első lapra egyenletesen rákenjük a krém felét, rátesszük a következő lapot,

azt megkenjük vastagon lekvárral, rátesszük a következő lapot, arra a krém maradékát és

az utolsó lappot a tetejére. Én a legrusnyábbra sikerült lapot teszem alólra és a legszebbet

fölülre. Óvatosan megnyomkodom, h nagyjából egyenletesen jusson mindenhová krém.

Máz. A porcukrot a kakaóporral óvatosan elkeverjük és hozzádolgozzuk a vizet

(ha van jó minőségű étcsokink, azt is tehetünk bele, pár kockát). Ezt elkezdjük főzni, egy

jó vastag teflonos kis edénykébe. A krém kb. 1 dl-nyi mennyiségű lesz, nem kell csak kis

edény, de az jó minőségű legyen. Nagyon könnyen leég. Ha már fortyog, le kell venni a

legkisebb lángra. Folyamatos keverés közben, sűrűre főzzük a mázat. Akkor jó, ha a

fakanálról már csak nagyon-nagyon lassan cseppen le a máz, inkább nem is akar már

lecseppenni. Ekkor levesszük a tűzről, kicsit kavargatjuk, h langyuljon, de még melegen

elkavarjuk benne a RÁMA-t. Ha egyenletesen elkavarodott benne, akkor szép fényes lesz

a máz és melegen eloszlatjuk a süti tetején.

Egy éjszakát hagyjuk pihenni, addigra bepuhul. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

 

Jó étvágyat kívánok!

A receptet köszönjük szépen kolláéganőnknek, Kanalas Áginak (műszaki kontroller, MÁV FKG Kft.)!