Forrócsoki-bomba és juhtúrós sajtos pogácsa

1

 

Édes-krémes és látványos kakaót készíthetünk, ha csokibagolyóba 

rejtjük az alapanyagokat, és arra öntjük frissen a tejet.

 

1 csésze forró csokihoz szükségünk lesz 2 dl forró tejre, kb. 50 gramm

csokoládépasztillára, 1 ek. kakaóporra, 1 kávéskanál porcukorra,

1 kávéskanál étkezési keményítőre, és néhány szem mini pillecukorra.

A csokibombához vízgőz felett 50 fokig felmelegítjük a pasztillákat, majd

lehűtjük őket 28 fokra, és a félgömb alakú szilikonformában félgömböket

dermesztünk a csokoládéból.

Egy pohár kakaóhoz két félgömbre lesz szükségünk. Az egyik félgömbbe

kakaóport, cukrot, keményítőt és pár szem pillecukrot helyezünk, majd a

másik félgömb szélét felforrósított serpenyőhöz érintjük, és gyorsan

egymáshoz illetszjük a két felet. Hagyjuk megdermedni a csokibombát.

4

 

Tálaláskor a gömböket bögrébe helyezzük, majd forró tejet öntünk rájuk,

és elkeverjük a megolvadt bombát és hozzávalóit.

A tetejére nyomhatunk egy kis tejszínhabot is!

2

A receptet és a fotókat köszönjük szépen Miklós Zsófiának!

 

 

Juhtúrós sajtos pogácsa

 

5

 

Ha brutál könnyed és brutál sajtos pogácsát szeretnénk sütni

az ünnepekre, ezt a juhtúrós sajtos pogácsát

mindenképpen ajánljuk.

 

Hozzávalók:

25 dkg liszt

12 dkg vaj

12 dkg zsír

25 dkg juhtúró

25 dkg reszelt sajt

3 dkg élesztő, kevés tej, kevés kristálycukor,

2 evőkanál tejföl

1 teáskanál só

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a kevés tejben és a kristálycukorral.

Egy tálba beletesszük a lisztet és a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk

a zsírt és ezzel is összedolgozzuk. Majd beletesszük a sajtot, a juhtúrót, a

tejfölt, a sót és ismét összedolgozzuk. Ha nem válik el e tál szélétől,

akkor még kicsit lisztezzük.

Hagyjuk 1-1,5 órát kelni. Ekkor kb. egy ujjnyi vastagra kinyújtjuk,

kiszaggatjuk. Beletesszük a tepsibe, megkenjük tojással

és megszórhatjuk még sajttal.