Fűszeres gyömbéres sütőtökkrémleves és isteni omlós almás pite

Gyömbéres sütőtökkrémleves

1

 

A hideg hónapokban jól jön egy fűszeres,

forró leves az esti vacsora asztalra.

Egyszerűen megvan, és még az egészségünket

is védi, hála a vírusölő gyömbérnek.

 

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma

  • 40-50 dkg sütőtök

  • 1 darab gyömbér (reszelve kb. 3-4 evőkanálnyi)

  • 2 dl főzőtejszín, vagy növényi tejszín

  • só, bors

Elkészítés:

A sütőtököt megpucoljuk, a magos belét eltávolítjuk, apró kockákra vágjuk.

A hagymát felaprítjuk, egy lábasban olajon vagy vajon megpirítjuk.

Beletesszük a sütőtököt, a lereszelt gyömbért, majd felöntjük annyi vízzel,

hogy ellepje. Sózzuk, borsozzuk, aki szereti, tehet bele szerecsendiót is.

Puhára főzzük, majd belekeverjük a tejszínt, és ismét felforraljuk.

A tűzről levéve botmixerrel krémesre turmixoljuk. Melegen, akár

kenyérkockákkal, akár reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

De magában is isteni. 

 

Fahéjas almás pite

 

2

 

A frissen illatozó almás pite megidézi a gyermekkort.

Ennek a receptnek különleges titka van: a kanálnyi ecet teszi

omlóssá és olvadóvá a tésztát. Csak egy dologgal lehet elrontani,

ha az almalé eláztatja a pitét. Ezért használjuk okosan a kekszmorzsát,

hogy felszívja a felesleges nedvességet.

 

Hozzávalók:

  • 375 g liszt

  • 1 tk ecet

  • 6 ek tej

  • 1 csomag vaníliás cukor

  • 2 db tojássárgája

  • 9 db alma

  • 10 ek cukor

  • 1 db citrom

  • 10 ek darált keksz

  • 2 ek fahéj

  • 1 csomag sütőpor

  • 20 dkg vaj

  • 150 g cukor

 

Elkészítés:

A vajat elmorzsoljuk a lisztben, majd hozzáadjuk a cukrot és a sütőport.

A tejet kis csészébe kanalazzuk, majd hozzáadjuk az ecetet. A lisztes keverék

közepébe lyukat készítünk, ebbe öntjük bele az ecetes tejet és a tojássárgákat,

végül addig gyúrjuk, míg formázható tésztává áll össze. A tortaformát

alaposan kivajazzuk, majd darált keksszel megszórjuk mindenhol.

A tésztát 1/3 – 2/3 arányba elválasztjuk. A tészta 2/3-át jó alaposan

lisztezett pulton 1 cm vastagra nyújtjuk, majd a sodrófára tekerjük

és így helyezzük a tortaformába. A tésztát meghintjük darált keksszel

azért, hogyha az alma mégis levet ereszt, ne áztassa el a tésztát!

Az almákat megpucoljuk, lereszeljük, levét kicsavarjuk. 

Hozzáadjuk a cukrot, citromlevet, vaníliát, fahéjat és a darált kekszet,

majd alaposan összekeverjük. Az alma tölteléket a tésztára helyezzük

és elegyengetjük! Ezután a tészta maradékot kinyújtjuk, formákat

vágunk, csíkokat vágunk és ízlésesen elhelyezzük a tésztadíszeket

a pite tetején. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 40-45 percig.

Jó évágyat!