Sütőtökös rizottó grillezett camembert sajttal és Straciatella torta

Sütőtökös rizottó grillezett camembert sajttal

5

 

Télies finomság, kiadós előétel, de akár önmagában is megállja

a helyét a sütőtökös rizottó, melyet a lágyan olvadó

grillezett sajt tesz ellenállhatatlanná.

 

Hozzávalók:

1 db kisebb sütőtök

3 db vöröshagyma

2 ek olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 bögre rizottórizs

1 dl száraz fehérbor

víz vagy alaplé

só, bors, rozmaring, kakukkfű

személyenként 1 db camembert grillsajt

 

Elkészítés:

A sütőtököt felvágjuk, sütőben megsütjük. Megpucoljuk

és krémesre pürésítjük. A rizottóhoz megpirítunk olajon

1 apróra vágott vöröshagymát. Beledobjuk az apróra vágott

fokhagymát, és kicsit megpirítjuk a rizst, majd felöntjük

a fehérborral, és néhány percig azzal pároljuk. Hozzáadjuk

a fűszereket és a sót, majd az alaplével együtt krémesre

főzzük a rizottót. Még frissen összekeverjük a sütőtök pürével.

A két maradék hagymát karikákra vágjuk, olajban megfonnyasztjuk.

A grillsajtokat tálalás előtt serpenyőben grillezzük. Külsejük

ropogós réteget kap, belülről pedig átforrósodnak és

megolvadnak. A sajtokat a tányérokba rendezett rizottóra

rakjuk, majd rájuk halmozzuk a hagymákat.

Jó étvágyat!

 

Straciatella torta

8

 

A népszerű tejszínes-csokoládés édességet legtöbben fagyiként

ismerjük, pedig látványos téli tortát is készíthetünk a straciatella-krémből.

A gyerekek nagy kedvence lehet!

 

Hozzávalók:

A tortalaphoz:

20 dkg margarin

2 tojássárgája

6 dkg tejföl

2 dl tej

100 g kakaópor

1 csipet só

1 csomag sütőpor

25 dkg kristálycukor

A krémhez:

75 dkg mascarpone

20 dkg jó minőségű étcsokoládé

10 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

A díszítéshez:

3 tojásfehérje

10 dkg porcukor

10 dkg étcsokoládé

 

Elkészítés:

A tortalaphoz habosra keverjük a vajat a cukorral, majd

elegyítjük a többi hozzávalóval. Lágy, de nem folyós

tésztát kapunk. 20 centis tortaformában három tortalapot

sütünk, darabonként 180 fokon kb. 20 perc alatt.  Teljesen

kihűtjük a lapokat, mielőtt tölteni kezdjük.

A krémhez habverővel kicsit felhabosítjuk a mascarponét,

belekeverjük a cukort, majd az egészen apró darabokra tört

csokoládét. Kettéosztjuk a krémet, megöltjük vele a tortalapokat.

Hűtőben dermesztjük 1-2 órán át.

A torta díszítéséhez felverjük a tojásfehérjét, megkenjük

vele a torta oldalát, majd a tetejét is. Az oldalára szintén

apróra tört csokoládét teszünk, a tetejét pedig szépen kanállal,

vagy akár az ujjunkkal megmintázzuk, kis hullámokat formázunk.

Ezután szakács fáklyával karamellizáljuk a tojásfehérjét, hogy

szép barna színt kapjon. Ha nincs szakácsfáklyánk, 1-2 percre

toljuk a tortát a legnagyobb hőmérsékletűre vett sütőbe, és figyeljük

árgus szemekkel, mert amint barnulni kezd a teteje, ki is kell kapni

a sütőből, különben megég. Frissen tálaljuk a remekművet! Ez utóbbi

esetben az oldalsó díszítést csak a sütési művelet után csináljuk meg,

nehogy a torta oldalára kent csokoládé megolvadjon!