Mennyei csokilikőr és vegán csokitorta

 

Mennyei csokilikőr

8

 

Igazi ünnepi finomság, ami tökéletes karácsonyi

ajándék is lehet szeretteinknek.

 

Hozzávalók:

3 dl víz

15 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 ek instant kávé vagy egy adag presszókávé

3 ek kakaópor

15 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

4 dl tejszín

4 dl vodka

Elkészítés:

A vizet, a cukrot és a vaníliás cukrot egy lábasba tesszük

és felmelegítjük, míg el nem olvadnak az alapanyagok.

Hozzáadjuk a kakaóport és a kávét, majd a csokoládét

is beleolvasztjuk. Ha a folyadék egységes állagú,

belekeverjük a tejszínt, majd levesszük a tűzről. 

Hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a vodkát is.

Szép üvegekbe töltjük. Hűtőben három hétig áll el

a likőr, erre figyelmeztessük a megajándékozottakat is!

Bár valószínűleg hamarabb el fog fogyni az ital, olyan finom.

 

A receptet és a fotót köszönjük szépen Miklós Zsófia kolléganőnknek.

 

Vegán csokitorta

7

 

A lágyan omlós francia csokitorta állati eredetű összetevőktől

mentes változata ugyanolyan finom, mint az eredeti recept.

Csokoládéfüggőknek kötelező kipróbálni!

 

Hozzávalók:

20 dkg liszt

15 dkg cukor

7,5 dkg kakaópor

1 csomag sütőpor

4,5 dl növényi tej

0,5 dl étolaj

1 csomag vaníliás cukor

10 dkg étcsokoládé

0,5 dl növényi tejszín

díszítésnek gyümölcs, magok, esetleg virág

Elkészítés:

A cukrot, a vaníliás cukrot, a kakaóport, a lisztet és

a sütőport összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet és az olajt,

majd simára keverjük a masszát.

Olajjal kikent, liszttel meghintett 20 centis formába öntjük,

esetleg szilikonformát is használhatunk. 170 fokon

40 percig sütjük,majd kihűtjük.

A csokimázhoz az étcsokit egy tálba tördeljük,

hozzáadjuk a növényi tejszínt, és vízgőz fölött megolvasztjuk,

simára keverjük, és a kihűlt torta tetejére öntjük. Friss

gyümölccsel, virágokkal, magokkal vagy akár karácsonyi

cukordíszekkel is dekorálhatjuk az elkészült tortát.