fűszeres csirke három színű édesburgonyával és fordított almatorta

fűszeres csirke három színű édesburgonyával

1

Nagyon finom és mutatós főétel lehet a karácsonyi ünnepi asztalon

Könczöl Orsolya kolléganőnk ajánlata az Ízek nyelvén blogjáról.

Hozzávalók:

  • 6 egész csirkecomb
  • 3 óriási édesburgonya (többszínű a legjobb: nálam fehér, lila és sárga is került bele)
  • 2 ág rozmaring, 8-10 ág kakukkfű (A fűszerek mennyisége körülbelül értendő, ezt nagyjából érzésre csinálom. Ha pedig nincs friss, vagy elég a friss fűszerekből, nyugodtan helyettesíthető vagy kombinálható szárítottal is.)
  • 4 nagy gerezd fokhagyma
  • só, frissen őrölt bors
  • ~ 2 dl olívaolaj 

Elkészítés:

Hús előkészítés:

Egy jól záródó nagyobb zacskóba tegyük bele a darabokra tört

rozmaring és kakukkfű ágakat, illetve a megpucolt és hosszában

félbevágott fokhagyma gerezdeket. Jöhet még mellé 1-2 kiskanálnyi

só és frissen őrölt feketebors. Öntsünk az egészre kb. 2 dl olívaolajat

és kicsit rázogassuk össze, hogy elkeveredjenek a fűszerek az olajban.

(Akár egy tálban is kikeverhetjük a fűszeres olajat, és már ebben

a formában átönthetjük a zacskóba.)

Pakoljuk bele a megtisztított és szárazra törölt csirkecombokat

(és szeretem, ha rajta van a bőre, jó ropogósra lehet sütni, de el is távolíthatjuk.)

Zárjuk le a zacskót, rázzuk össze az egészet, hogy a fűszeres olaj

körbeölelje a combokat. Pácoljuk legalább 1-2 órát (ilyenkor

szobahőmérsékleten is elég), de akár egy egész éjszakát is benne hagyhatjuk,

ez esetben tegyük hűtőbe, és sütés előtt kb. 1-2 órával vegyük ki,

hogy szobahőmérsékletűre melegedhessen.

 

Összeállítás:

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy nagy tepsit egy kevés olívaolajjal kenjünk ki.

Az édesburgonyákat hámozzuk meg, és zöldségszeletelővel (vagy késsel)

vékonyan karikázzuk fel. A karikákat sorakoztassuk fel a tepsi két oldalán

(tudom, én vagyok lökött, de még szebb, ha váltogatod a színeket.),

és tegyünk egy réteget középre is, erre kerülnek majd a combok.

Egy nagy tepsit tegyünkl fel közepes lángon a tűzhelyre, és 4-5 perc

alatt pirítsuk át a csirkecombok bőrös felét, és egy percre fordítsuk meg,

hogy a másik fele is kifehéredjen. Plusz zsiradék nem kell alá,

mert a pácban lépen olajon szépen megsül.

Az elősütött combokat tegyük a tepsi közepére, az édesburgonya rétegre,

és a megmaradt pácolajjal locsolgasuk meg az édesburgonya karikákat

és a combokat is. Ne felejtsük el a fokhagymákat, a rozmaring és

a kakukkfű ágakat sem, mehet minden át a tepsibe.

Kb. 45-60 perc alatt süssük puhára a combokat. Emeljük át az édesburgonya

karikákat és a combokat egy szép tálra. A tepsi alján, a húsok alatt puhult

édesburgonyát, illetve a fokhagymát és a fűszeres szaftot kanalazzuk

át egy magasfalú edénybe és egy kevés forró víz hozzáadásával turmixoljunk

belőle sima szaftot, isteni kísérője lesz a húsoknak.

Forrás:

https://izeknyelven.blog.hu/2019/12/02/fuszeres_sult_csirke_haromszinu_edesburgonyaval

 

Tarte tatin

7

 

A legjobb dolog, ami az almával történhet, ha francia fordított almatortát,

avagy tarte tatint készítünk belőle. Kevés hozzávalót és jártasságot igényel,

ellenben a siker garantált!

 

Hozzávalók:

A tésztához:

100 g vaj

60 g cukor

250 g liszt

1 tojás

1 citrom reszelt héja

 1 kávéskanál vaníliaaroma, vagy egy csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

60 g vaj, 100 g cukor

4-5 db alma

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd pihentetjük a hűtőben,

míg elkészítjük a tölteléket. Ehhez egy kis lábosba tesszük a

cukrot és a vajat, és folyamatosan kevergetve főzni kezdjük.

A cukor összeolvad a vajjal, és amint barnulni kezd, szétválik a vajtól.

Ezt az állagot szeretnénk, szóval gyorsan lekapjuk a tűzről, ha látjuk

barnulni a cukrot. A sütőben úgyis tovább fog karamellizálódni.

Frissen beleöntjük a sütőformába. Célszerű kapcsos tortaforma

helyett piteformát, vagy szilikonos sütőformát használni,

mert azokból nem folyik ki semmi. Az almákat meghámozzuk,

kimagozzuk, vékony szeletekre vágjuk és legyezőszerűen

a karamellre halmozzuk. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, majd

az almákra helyezzük. Kicsit rájuk nyomkodjuk. 180 fokon,

kb. 40 percig sütjük a tortát, míg a tészta megpirul. A sütőből

kivéve hagyjuk 5-10 percet hűlni, majd egyetlen határozott mozdulattal

tálcára, vagy tányérra borítjuk a tortát, megfordítva, hogy

az almás rész felülre kerüljön.

Csak óvatosan, mert a karamell meglehetősen forró!