Marokkói báránytazsin és francia creme brulee

 

Marokkói báránytazsin

5

Ha szeretnénk egzotikus ízekkel kényeztetni a családot,

készítsünk tazsint! Az arab konyha jellegzetes fogása egy

különleges egytálétel, amit a rengeteg fűszer, az aszalt

gyümölcsök, a magok, és a bárányhús

együtt tesznek különlegessé.

 

Hozzávalók:

1 kg báránycomb, kisebb darabokra vágva
4 ek. olaj

1 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma aprítva
1 tk. őrölt római kömény, őrölt koriander, fahéj, kurkuma, gyömbér, bors

4-5 babérlevél

30 dkg aszalt sárgabarack

20 dkg aszalt szilva

10 dkg kesudió

1 csomag kuszkusz


Elkészítés:

Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk az olajon,

majd megforgatjuk benne a bárányhúst. Hozzáadjuk

az apróra vágott fokhagymát, a fűszereket, megsózzuk.

Kicsit pirítjuk, majd felöntjük vízzel, hogy ellepje a húst,

beletesszük a paradicsomsűrítményt, és fél órán keresztül

rotyogtatjuk. Belekeverjük az aszalt gyümölcsöket és a

kesudiót, ha kell, utánasózunk, majd tűzálló tálba helyezzük

az ételt, és meleg sütőben vajpuhára főzzük a húst (kb. egy óra alatt).

A tálalás előtt elkészítjük a kuszkuszt, és ezzel tálaljuk a tazsint.

 

 

Creme brulee

8

 

Klasszikus francia desszert. Igényel némi jártasságot

a konyhában és egy különleges eszközt, a szakácsfáklyát is.

 

Hozzávalók:

240 ml tejszín

100 ml tej

6 db tojássárgája

80 g cukor

1 db vaníliarúd

4 - 5 ek porcukor

 

Elkészítés:

A tejszínt és a tejet összeforraljuk a vaníliarúd kikapart

magjával. A tojássárgáját habosra verjük a cukorral és

hozzáöntjük a langyosra kihűlt tejszínt. Vigyázzunk, nehogy

a tojás kicsapódjon és becsomósodjon! Szétosztjuk a krémet

a szufléformákban. A formákat magas tepsibe helyezzük,

melyet megtöltünk vízzel úgy, hogy félig ellepje a szufléformákat.

150 fokon, 30 percig sütjük a krémeket. Megvárjuk, míg

teljesen kihűlnek. Tálalás előtt egyenletesen megszórjuk

a krémeket porcukorral, és szakácsfáklyával ropogós

karamellre pirítjuk a creme brulee tetejét.